Otkrijmo skrivene umjetničke skulpture u šetnji Zagrebom

Processed with VSCO with preset

Jeste li već uočili ovaj umjetnički zahvat kod Hendrixova mosta?

Da je Zagreb pun malih i značajnih umjetničkih intervencija nije tajna, a nedavno se brojnim lokacijama koje kriju neku zanimljivost pridružio i Željeznički most, poznatiji kao Hendrixov. Kada je Sava u nižem vodostaju, kod mosta otkriva malu plažu iznad koje se smjestila tajanstvena skulptura nešto veća od jednog metra.

Processed with VSCO with preset

Kamena skulptura autorsko je djelo akademskog kipara Roberta Zdarileka koji je proveo tri godine klesajući impozantno lice na mjestu gdje je nekad često pecao sa svojim ocem. Lice za koje umjetnik nije precizirao je li žensko ili muško napravljeno je od kamena koji je bio dio temelja staroga mosta. Nakon obnavljanja Željezničkog mosta građenog u drugoj polovici 19. stoljeća, kameni blok od zagrebačkog tervartana bačen je na obalu Save gdje je Zdarilek uočio priliku za ostaviti nešto vrijedno i misteriozno budućim generacijama.

Processed with VSCO with preset

Na južnoj obali Save, ispod Hendrixova mosta, zavirite preko trave i pronađite male stepenice koje će vam otkriti novi djelić identiteta Zagreba i jedan od ljepših primjeraka land arta, umjetnosti koja nastaje i ostaje u prirodi te tijekom vremena poprima novu patinu i lice…

Izvor: Jolie.hr