OPG IZ VARAŽDINA – NEOBIČNO UKUSNI PLODOVI ZEMLJE

Nađete li se u Varaždinu bilo kroz izlet ili kraće putovanje, osim poznatih gradskih atrakcija, nemojte propustiti posjetiti lokaciju zdrave hrane i ukusnih proizvoda. OPG Petrović proizvodi zdravu hranu prirodnim ekološkim uzgojem za kojeg su se uvjerili da je ekološki održiv i da može odgovoriti na sve potrebe današnje užurbane svakodnevnice.

Uslijed globalnog zagrijavanja, općeg zagađenja planete i pojave potpuno nepredviđenih događaja ljudi različito interveniraju u prirodi kako bi kratkoročno zaštitili stanovništvo. U takvim uvjetima ekološka proizvodnja postaje sve izazovnija. Ekološka poljoprivreda je strogo kontrolirana i kao takva treba ostati.

Vlasnici OPG-a Petrović su 2011., nakon trogodišnjeg planiranja uložili su vlastitu ušteđevinu u pokretanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. OPG ima u vlasništvu 12 ha zemlje. U plodoredu uzgajaju buču, pir i druge kulture ovisno o potrebama i sezoni. Buča i pir su primarne kulture i za njih su relativno dobro tehnološki opremljeni. Posjeduju vlastitu mehanizaciju za obradu tla, kombajn, sušare, linije za pranje, čišćenje, poliranje, sortiranje, punjenje, pakiranje i ostalo.

Premda se čini kako je buče lako uzgojiti, to uopće nije tako, a osobito ne u ekološkoj proizvodnji. Najveći izazov je riješiti se korova. U ekološkoj proizvodnji uništava se isključivo mehaničkim putem. Osnovnu gnojidbu i prihranu vrše isključivo certificiranim ekološkim gnojivima ili stajnjakom s ekoloških farmi, a poznato je kako buča voli „bogato“ humusno tlo.

Pir ima skromnije zahtjeve prema klimatskim i zemljišnim uvjetima kao i prema agrotehnici. Otporan je prema štetočinama i bolestima. Sjeme je zaštićeno s nekoliko slojeva ljuskica koje ga štite od vanjskih zagađenja, te je stoga pogodan za ekološku proizvodnju.

OPG Petrović proizvodi bučino ulje, različite oblike i veličine pakiranja bučinih koštica te pira i pirovih prerađevina. Tako osim sirovih koštica imaju u ponudi čokoladirane koštice kao odličnu zdravu poslasticu. Namaz (pesto) od bučinih koštica rade po posebnoj recepturi i koriste ga kod pripreme raznih jela od tijesta, riže ili jednostavno kao namaz na kruhu. Pir se može kupiti u zrnu, mljeven ili kao pirove mekinje.

Naručiti njihove proizvode možete ovdje a donosimo i njihov recept, poželite li se okušati u pripremi zdrave hrane:

SALATA OD PIRA, BUČINIH KOŠTICA I POVRĆA

Sastojci:

200 g zelene tikvice
200 g mrkve
100 g pastrnjaka
1 žlica suncokretovog ulja
300 g kuhanog pira
¾ žličice soli
¼ žličice papra
1 žličica vlasca
100 g kukuruza šećerca
2 žličice sjeckanog peršina
3 žlice usitnjenih bučinih sjemenki sa paprikom
2 žlice bučinog ulja

Povrće narezati na sitne kockice, pa zasebno svaku namirnicu peći na tavici do zlatno smeđe boje.
Kuhani pir izmiješati sa pečenim povrćem, solju, paprom, vlascem, kukuruzom i peršinom.
Salatu posipati prženim bučinim sjemenkama sa crvenom paprikom te je preliti bučinim uljem.

Dobar tek!

FOTOGRAFIJE: DOMAGOJ SEVER I ARHIV OPG PETROVIĆ

Sve info: EKO PETROVIĆ