Nevjerojatne ljepote jeseni na Bilogori!

Nakon ustrajne i dosadne kiše konačno dolazi sunce i to u nedjelju 9.listopada 2022, kada će prema svim meteo prognozama, zlatna jesen konačno pokazati osmijeh umjesto kišnog zastora. A kad se jesen smije, ona se smije bojama. Mnogi će se složiti da su na našoj Bilogori, boje najljepše. Bilogora je riznica drevnih šuma, mirisnih lipa, starih hrastova kitnjaka i graba, hrasta lužnjaka, bukve dok joj je cijela površina prekrivena mekanim biljnim plaštom. Oduševit će vas vizire vinograda, voćnjaka i kukuruzišta sa bjelogoričnim šumama koje se nadvijaju nad njima. Oduševit će vas i brojne kuće za odmor, rasute poput bisernih školjki po moru zelenila.

foto: Vila Bilogore

Doživite jesen na Bilogori

Uporna jesenja kiša ne prestaje dodijavati i bacati nas u neko tugaljivo i tmurno stanje, prohladna jutra i mraz ne pomažu osjećaju bezvoljnosti i drijemeža, pa je posve razumljiva želja da si skuhate toplu juhicu, zaogrnete se dekicom i ostanete doma uz dobru knjigu, čaj i toplu kavu. Zvuči savršeno za jesenski provod. Ili možda ne?


Nemojte ostajati doma, jer po najavama meteorologa, očekuje nas bistra sunčana nedjelja 9. listopada 2022., kada se u Velikom Trojstvu, nedaleko Bjelovara, održava manifestacija 5. Jesen na Bilogori.

Jesen je godišnje doba u kojem se na zbrajaju rezultati i pokazuje ono najbolje od ovogodišnjeg uroda. Tako će biti i ove nedjelje od 10 do 17 sati na prostoru Etno okućnice u Velikom Trojstvu (Braće Radić 66) Ondje će brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge žena, ali i kreativci izložiti i ponuditi ono najbolje od svojih proizvoda. Umješnost, spretnost, djela zlatnih ruku domaćice, unikatni radovi, suveniri, jedinstveni proizvodi, sve to vas očekuje u Velikom Trojstvu na prostoru Etno okućnice.

Najmlađe će razveseliti izložba malih životinja, jahanje ponija i terapijskih konja. Biti će otvoren etno postav s tradicijskim ruhom s uporabnim predmetima bjelovarsko-bilogorskog kraja. Pripremite se na dolazak slikovite povijesne konjičke postrojbe Bjelovarski graničari husari 1756., koji će upriličiti svečanost otvorenja manifestacije.


Program za najmlađe – Mali olimpijac
Za mališane su se pobrinuli članovi udruge Mali olimpijac koji organiziraju sportske igre na temu jeseni, drže predavanja o prehrani, ali će i podučiti djecu kako od plodova jeseni napraviti najzabavnije ukrase, što je uvijek najbolji dio programa za male kreativce. Društvo naša djeca Veliko Trojstvo i Kulturna udruga Tonska organiziraju brojne likovne i kreativne radionice cijeli dan.

No osim izložbenog prostora, sve posjetitelje očekuje i cjelodnevni zabavni program na kojem će nastupiti domaće snage, Tamburaški sastav Sjećanja i članovi KUD-a Veliko Trojstvo, a središnji događaj je nastup popularnih Tragova. Odlična zabava za sve generacije, prilika je da izvidte i istražite što sve nudi ovaj kraj, a vjerujte nudi puno toga za svakoga. Tako je za zaljubljenike u fotografiju, organizirana izložba fotografija – 6. BiloKlik a imat ćete priliku upoznati i bilogorsku gastronomiju kako bi otkrili što je kvargl ili kovrtanj.

Veliko Trojstvo je nekih desetak minuta udaljeno od Bjelovara, a brzom cestom ste u Bjelovaru za nešto više od sat vremena vožnje od Zagreba, tako da nakon jutarnje kave koju obavezno popijte negdje usput, dolazite u brežuljkasti bjelovarsko-bilogorski kraj. A stoljetne šume prekrivene šarenim bojama jeseni otkrit će vam ljepotu i tajnovitost Bilogore, njene šuštave priče ispod zlatnog lišća, starine i znamenitosti ovog kraja koje možete upoznati ovdje.

Ljepote bakreno zlatne Bilogore možda je najbolje istraživati biciklom. U tom slučaju je 2. Jesenska biciklijada, koja u 10 sati kreće iz Bjelovara prema Velikom Trojstvu prilika da u ugodnoj vožnji s blagim usponima, uživate u prelijepoj prirodi. Ako vam je ipak draže pješačenje organiziran je Jesenski cipelcug. Planinarenje kreće u 9 sati iz šume Lug.

Za sve posjetitelje osiguran je i besplatan prijevoz iz Bjelovara prema Velikom Trojstvu. Za one koji dolaze svojim automobilima osiguran je besplatan parking, kao i ulaz na sve izložbe i događanja.
Najbolji izbor za jesenski izlet pun dobrih sadržaja neka bude Veliko Trojstvo u nedjelju 9.listopada 2022.

Sve informacije potražite na: Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije

vidimo se na Bilogori!

fotografije: Stipe & Božo Boščić