Dravski Peski – Živa slika ljepote u pokretu

Jeste znali da je poznati slikar svjetskog glasa, Ivan Lacković Croata rođen u selu Batinske pored Kalinovca? Da su njegove slike i crteži pronijeli slavu ovog područja diljem Globusa, te se njegovi radovi nalaze u brojnim svjetskim prijestolnicama i galerijama? Ljepota Dravskih Peskih poslužila mu je kao trajna inspiracija. Nije nimalo čudno da je ovaj prostor dom brojnim umjetnicima koje vječno inspirira Živa slika ljepote.

foto: Ivan Nivan

Tajanstvena Drava koja lijeno teče u svom srebrnom luku pored obilno natopljenih gustih šuma i mekanih livada prošaranih makovima u kasno proljeće, uz jezero Batinske koje izgleda kao da je uspjelo zaustaviti vrijeme, kroz koprenu gustih lopoča i drevnih stabala koje se spuštaju niz rijeku i jezero. Vinogradi koji se nalaze na području prošaranom pijeskom s pustinje iz koje nitko ne odlazi žedan po riječima domaćina, jer ćete isprobati i kapljicu vrsnih vina s ovog područja. Ljeti i zimi jednako posebno.

foto: alm.hr

Posjetite galeriju Ivana Lackovića Croate koja se nalazi u rodnom mu mjestu, i pregledajte zbirku od tristotinjak radova koje je slikar darovao svom rodnom mjestu. Galerija je uređena na mjestu nekoć područne škole, a u njoj ćete pronaći i radove nekih drugih umjetnika (kiparice Ljubice Matulec, književnika Petra Grkca i drugih).

galerija Ivan Lacković Croata

Etno imanje obitelji Karlovčan – mikrokozmos podravskog starog svijeta

U podravskom mjestu Brodić, u Dravskim Peskima, smjestilo se Etno imanje obitelji Karlovčan.

Razloga za posjetiti je puno, no najveći motiv može biti otkrivanje skrivenih dragulja na području ove neobično lijepe općine. Ulaskom u imanje zadivit će vas starinski namještaj, stari alati korišteni davnih dana, vješte ruke podravske domaćice, ljupko uređen ambijent ruralne starine, stari mlin, pekara, štagljevi.. neodoljiv zov prošlosti kroz starinski vremeplov kojim se ukrcavate u neka skromnija ali možda i sretnija vremena.

U blizini ćete šum rijeke Drave, koja opkoljava ovo imanje poput biserne ogrlice a obitelj Karlovčan će vam ponuditi i iskustvo vožnje rijekom – vožnju brodom do 20 osoba. No to nije sve, na brodiću se nudi i ručak – u srcu hrvatske Amazone, uživat ćete u tradicionalnoj podravskoj trpezi. Za one koji traže doživljaj više, tu su sadržaji aktivnog turizma – nogomet, odbojka na pijesku, romantično jahanje, rafting, biciklizam, šetnje.

Volite li aktivnosti na otvorenom – isprobajte Bike&Boat tour

Imate na raspolaganju samo 1 dan i samo 1 bicikl a htjeli biste se provezati brodom? Okupite društvo istomišljenika i krenite u Podravinu na Bike&Boat Podravina jedinstveni program vožnje biciklom po pitomim obroncima Podravine, kušanje ukusnih obroka s tradicijskog podravskog stola, degustacija domaćih vina, obilazak znamenitosti i zanimljivih destinacija ovog područja te vožnju brodom po Dravi. Izlet započinje u utvrdi Stari grad u Đurđevcu, zatim se odlazi na jezero Batinske.

foto: Bike&Boat arhiva uredništva

Biciklima se potom odlazi na Etno imanje obitelji Karlovčan. Kad ste se fino odmorili na imanju obitelji Karlovčan koje predstavlja mali muzej povijesti na otvorenom, slijedeća postaja je Križnica. Križnica je još jedan skriveni biser ovog područja do kog možete doći samo visećim mostom ili skelom. Križnica je zaštićeni krajolik s istoimenim naseljem kojeg okružuju rukavci rijeke Drave, a s druge strane mađarska granica. Kako je cijelo to područje stanište mnogih zaštićenih životinja, te se nalazi unutar regionalnog parka Mura i Drava, proglašeno je zaštićenim područjem.

foto: Bike&Boat arhiva uredništva

Nakon Križnice odlazi se u Đurđevačke peske, prostor hrvatske pustinje koje se nalazi na istočnom dijelu grada Đurđevca. Nećete ostati gladni jer ćete jesti na brodu domaće specijalitete ovog područja koji su ukusni, zasitni, krepki i raznoliki. Zlevanska, podravski sirevi, tradicionalni bogati podravski ručak, štrudle.. samo su dio bogate podravske ponude. Više o ovoj odličnoj ponudi pronađite na webu Bike&Boat Podravina.

A gdje se fino jede? Posjetite Royal, mjesto gdje ste “svoj na svome”

Ukoliko ste u prolasku ili kratkom posjetu, predlažemo posjetiti restoran Royal koji je smješten u centru Kloštra Podravskog. Ovaj restoran raspolaže kapacitetom do 80 sjedećih mjesta. Najviše se njeguje tradicionalna domaća kuhinja, ali u ponudi također  imaju jela koja će zadovoljiti i zahtjevnije gurmane. Zanimljivost ponude Royala je da ručak možete jesti i na Dravskoj skeli u jedinstvenom ugođaju Drave i ukusne Royal spize.

U ponudi su riblji specijliteti ( morski i riječni), jela s roštilja, raznovrsne pizze i jela po narudžbi . Za potpuni dojam i uživanje u hrani, u ponudi su vrhunska domaća vina iz vlastite proizvodnje. Restoran Royal je već dugi niz godina prepoznat kao mjesto dobre hrane, dobrog provoda i dobrog vina, posebice u nadolazeće Martinjske dane. U sklopu restorana nalazi se kapelica posvećena svetomartinjskim običajima, te se u njoj izvodi jedinstveni  obred krštenja mošta – martinjska meša.

Martinjska Meša u podrumu restorana Royal

Vlasnik restorana, Ivan Koren je dobitnik Plakete Zlatne ruke s pisanim priznanjem. Punih 30 godina ugostitelj Koren, uspješno vodi svoj obrt. Uz veliki broj zaposlenika, kroz njegov restoran prošao je i veliki broj naučnika, koji su u ovom okruženju zavoljeli svoja zvanja. Ivan Koren u svojem obrtu promovira autohtonu i tradicijsku hranu podravskog kraja, te je po tome poznat daleko van granica Koprivničko križevačke županije, što dokazuje veliki broj posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske.

ambijent restorana Royal

Iznimno pristupačan, ljubazan, ovaj podravski domaćin pobrinut će se da svaki gost ode zadovoljan iz njegovog restorana. Uz restoran, koji se nalazi u centru Kloštra Podravskog, posjeduje i vinski podrum s kušaonicom vina u Vili Ančici, objektu nedaleko Kloštra Podravskog. Na sajmu Viroexpo 2016. dobitnik je tri zlatna odličja za najbolje vino, tako da se svakako isplati kušati i finu vinsku kartu.

foto: arhiv TZ Dravski Peski

Vinska ponuda – zatražite obavezno vinsku kartu i uživajte u finoj kapljici s bilogorskih obronaka

Predivna Bilogora skriva brojne klijeti i vinograde koje njihovi vlasnici održavaju cijelu godinu kako bi njihovi gosti i posjetitelji mogli uživati u kapljicama izvrsnog vina ovog kraja. Zbog netaknute prirode, pjeskovitog tla i pogodne klime, vina vinara s područja dravskih peski i podravine, odličan su izbor za degustaciju i uživanje u okusima ovog kraja.

degustacija vina u vinariji Topolovčan

Dobro došli u Dravske Peske – jedinstvenu lokaciju gdje je vrijeme naizgled stalo ali zato se uživa u životu kakav bi trebao biti- opušten, miran, bez stresa uz kaleidoskop slika prirodnih ljepota.

naslovna fotografija: Ivan Nemet

Više informacija: Turistička zajednica Područja Dravski Peski