Promocija kontinentalne Hrvatske u Šangaju

Liderice domaćeg kontinentalnog turizma u promociji ljepote kontinentalne Hrvatske na najpotetnijem turističkim svjetskom tržištu – na jednom od najvećih turistički kineskih sajmova  – 16. Shanghai World Travel Fairu

Kinezi zainteresirani za kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu, vino i autohtonu gastronomiju kontinentalne Hrvatske kojoj su promotorice bile direktorice nekoliko  kontinentalnih županijskih TZ-ova

Hrvatska delegacija: direktorice TZG Sveti Ivan Zelina – Marinka Zubčić, TZ Zagrebačke županije – Ružica Rašperić, TZG Varaždina – Jelena Toth i TZ Sisačkomoslavačke županije – Ingrid Pađen Đurić, predstavnici tvrtke Vision One, Fil Art iXiaoliang Jiang, predsjednik Udruge turističkih vodiča na kineskom jeziku, sudjelovala je na jednom od najvećih kineskih turističkih sajmova – 16. Shanghai World Travel Fairu, održanom od 18. do 21. travnja u Šangaju.

Ove godine na sajmu je sudjelovalo 750 izlagača iz 53 zemlje svijeta, a posjetilo ga je preko 55.000 posjetitelja. Tvrtka Vision One predstavila je svoju mobilnu aplikaciju odnosno pametni turistički vodič s informacijama potrebnima za planiranje putovanja diljem Hrvatske, koja će uskoro dobiti svoju verziju na mandarinskom jeziku.

Turistička i ukupna gospodarska suradnja s kineskim tržištem raste, čemu pridonosi i otvorenje ureda HTZ-a u Šangaju. “U Kini jača svijest o imidžu Hrvatske kao destinacije, a njenu sve bolju poziciju na tom tržištu potvrđuje i veliko zanimanje kineskih medija i agencija“ rekla nam je za vrijeme našeg boravka direktorica HTZ-ovog predstavništva u Kini Franka Gulin. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, broj kineskih turista koji dolaze u Hrvatsku u stalnom je porastu, a taj trend vidljiv je i na području Zagrebačke županije te se stoga odlučilo dodatno predstaviti kineskom tržištu. Hrvatsku godišnje posjeti oko 200 tisuća kineskih turista koji su uglavnom smješteni u Zagrebu i tamo im je baza iz koje odlaze u obilazak ostatka Hrvatske.

U Šangaju su održani i sastanci s predstavnicima velikih kineskih turističkih agencija – Shanghai Sage , U-tour i CITS , koje planiraju u svoje programe za Hrvatsku uvrstiti i Zagrebačku županiju. U Hrvatsku su do sada uglavnom dolazili organizirano, najčešće u sklopu regionalne ture. To se mijenja, te je sve više putovanja gdje je jedina destinacija Hrvatska. Kineski turist u Hrvatskoj ostaje prosječno 10 dana te su, osim naše obale, zainteresirani i za kontinentalnu Hrvatsku. Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Sv. Ivana Zeline, Marinka Zubčić, predstavila je turističke programe koji su kreirani po njihovima željama. Turistički motivi dolaska su im kulturna, povijesna i prirodna baština, vino i autohtona gastronomija.

Kako im Sveti Ivan Zelina sve to nudi, prema njihovim najavama, očekujemo prve goste iz Kine već u svibnju.