Pogledajte promo film predivnog dvorca Trakošćan

Dvorac Trakošćan dobio je svoj novi turistički film, čija će promocija biti ove jeseni. Donosimo nekoliko ubudljivih fotografija sa snimanja i priču zbog koje je ta turistička destinacija toliko zanimljiva posjetiteljima iz cijeloga svijeta. Smješten na zapadnom rubu Varaždinske županije, dvorac Trakošćan, nekada tvrđa, a od 19. stoljeća rezidencijalni dvorac plemićke obitelji Drašković zbog svoje magične ljepote danas privlači posjetitelje i turiste iz cijeloga svijeta. Prvi puta kao toponim ime mu se spominje davne 1334. godine, ali, je li to ime dobio zbog svoje obrambene funkcije – kao utvrde na stijeni, pa je ime Trakošćan zapravo izvedeneca od Drachem stein / zmajeva stijena/ ili možda začeci imena sežu i dalje u prošlost sve do Tračana, nitko više sa sigurnošću ne zna.

No, turistima koji mu se dolaze diviti iz daleka, kao ni domaćim izletnicima to i nije najvažnije. Oni dolaze da bi doživjeli duh romantičarskih vremena prohujalih stoljeća te šetnjom kroz dvorac i perivoj ili uz jezero na trenutak predahnuli od stresa i užurbanosti vlastitih života.

U šetnji uz jezero, ako ne idete u grupi možete snimiti svoj najromatičniji selfie ili fotografiju s odrazom dvorca u vodi. Okolica dvorca oblikovana je kao perivoj, a u podnožju dvorca nalazi se i umjetno jezero, duljine oko kilometar i pol, površine 17 hektara i dubine oko 2,5 metra. Voda u jezeru ljeti se ugrije i do 22° C., ali zbog zamuljenosti nije pogodna za kupanje. Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza nazvana Put vila. Ona educira posjetitelje o pripadnosti parka i jezera NATURI 2000 te prirodnim vrijednostima park-šume Trakošćan i okolnog područja.

foto dvorca: arhiv TZ Varaždinske županije

Dužine je 5 km, a može se čitava razgledati, uz laganu šetnju, za otprilike dva sata. Na njoj se nalazi 20 poučnih točaka, te ribarska kućica, uređena kao multimedijska info-točka s pričom vretenca i namijenjena predahu za vrijeme šetnje. Staza je zanimljiva zaljubljenicima u prirodu, šetačima, rekreativnicma i biciklistima, a jezero se čitave godine kao oazu mira korisi za sportski ribolov, pedaliranje ili za predah uz kavu ili brzi obrok na splavi nedaleko brane koja regulira protok vode iz potoka čemernice i jezera prema rijeci Bednji s kojom se spaja na  sjevernoj strani u podnožju dvorca

Turisti intenzivnije počinju dolaziti nakon zime, a osim domaćih izletnika sve je više i onih iz udaljenijih dijelova svijeta. Dolaze prvenstveno da bi uživali u razgledu dvorca koji oduševljava svojim skladno uređenim interijerom i očuvanim inventarom, a sve to ujedno i govori i o profinjenosti ukusa nekadašnjih vlasnika koji su tom velebnom zdanju udahnuli dušu i svevremenost.

Pogledajte film o dvorcu:

Izvor i fotografije: Hia.com.hr