Medeni doživljaj čeka vas ovaj vikend u Novskoj

Lukovo u Novskoj – istražimo medeni kirvaj

Kirvaj na koji besplatno možeš doći vlakom iz Zagreba!
Ulice grada obučene u svečano ruho i dekorirane jesenskim plodovima i bojama, zvuci tamburice, domaći kulinarski specijaliteti, kao i jedinstveni događaji koji građane i posjetitelje vraćaju na prijelaz iz 19. u 20. stoljeće očekuju vas na ulicama najzapadnijeg slavonskog grada, Grada Novske.

Znamenitosti grada

Kažu organizatori, Novskom teče med i mlijeko tih dana, i ne šale se. Pčelari novljanskoga kraja okupljeni u Pčelarsku udrugu “Metvica”, njih stotinjak, Novsku pretvaraju u Medenu zonu prezentirajući svoje proizvode, ali i časteći degustacijom meda i medenih proizvoda.

I drugi gradovi slave Lukovo, no Novljani isti kirvaj slave od 1755. godine kad su prvi put zazvonila zvona na kapeli svetoga Luke. Tih dana iz škrinja izvuku narodne nošnje, glumci i glazbenici izađu na ulicu, napune se stolovi domaćim tradicionalnim poslasticama, pozovu gosti iz svih krajeva Hrvatske i Europe, gradski oci izvjese zastave, svečano urešene kočije zakrče gradske ulice. I upravo je takav program najavljen za ovogodišnju četverodnevnu manifestaciju.

 

Kažu da je doći u Slavoniju na slavlje doživljaj. No, doći na kirvaj – e, to je za prepričavanje još dugo vremena! Upravo time smo se vodili pripremajući ovogodišnje Lukovo. Koncept ove manifestacije razlikuje se od svih u Hrvatskoj.

Oni prikazuju povijesno razdoblje koje je mnogima nezanimljivo dok je za Novsku najvažnije jer je tad postala grad, poručuju organizatori u Turističkoj zajednici Grada Novske. Desetci suorganizatora, tisuću sudionika, besplatan prijevoz posjetiteljima iz Zagreba, sadržaji koji omogućuju putovanje u prošlost od 18. do 21.listopada, ono su što donosi ovogodišnje Lukovo.

Pučku veselicu upotpunit će i velika estradna imena – Ivan Zak i Tamburaški sastav Fijakeri, te supertalentirani Scifidelity Orchestra.

Izvor i fotografije: www.novskaturist.hr