Kad se udruže street art i turistička aplikacija – lijepa priča iz Siska

APLIKACIJA VISION ONE – KRENIMO JEDINSTVENOM RUTOM MURALA KROZ SISAK

Vision One – jedinstveni projekt umrežavanja ponude Lijepe Naše, koji je povezao brojne turističke sadržaje u zajednički projekt,  odnedavno je bogatiji za još atrakcija. Nedavno je kroz suradnju TZG Siska i Vision One teama, uz sufinaciranje HTZ-a, završen projekt izrade”Ruta murala“. Trenutno je kreirano 19 lokacija. Osim opisnih tekstova za svaki mural za lakše snalaženje, moguće je pronaći:

  1. Naziv
  2. Autora i zemlju od kud autor dolazi
  3. Lokaciju
  4. Fotografiju

U sklopu ruta Murala, kreirana je galerija fotografija, karta s lokacijama murala te lista s opisom svakog murala pojedinačno.

I BBC izvještavao o Sisku
O gradu Sisku prošlo ljeto je izvještavao i BBC koji je snimao dokumentarnu emisiju o rijeci Savi a u Sisku te je  Mike London, (Editor BBC Travel Show), u fokus emisije stavio i sisačke murale, tako da se može reći da su isti sisački murali dospjeli na turističku mapu BBC-a, kao i sam Sisak -mjesto alternativnih zbivanja i kvalitetnog street arta.

Uvidjevši veliki turistički potencijal umjetničkog performansa koji se dešava doslovno na ulicama i funkcionira kao živi konceptualni projekt koji privlači sve veći broj gostiju, brojni gradovi su se uključili u organizaciju street art festivala te kroz svoju potporu razvijaju koncept kulturne interakcije zajedno s brojnim dionicima street art scene. Grad Sisak se također priključio sve popularnijem svjetskom pokretu street arta kroz poznati sisački festival ulične umjetnosti: ReThinkSisak. Do sada su realizirano 3 takva festivala, od kojih je preostalo oko dvadeset  murala u gradu Sisku, koji su vidljivi kroz šetnju Siskom a sada su dostupni i na novoj aplikaciji.

Rezultat ovog projekta je 11 vizualno i konceptualno snažnih djela ostavljenih u nasljeđe Siščanima. Grad se oslikao sa čak 11 murala, uz bogat program zabave, glazbe, oslikavanja grafita, izložbe fotografija a romantična ljetna kulisa grada na tri rijeke poslužila je kao idealna platforma ovakvog događanja. Sisak se tako svrstao uz bok urbanim turističkim destinacijama koje pomiču granice kulture i umjetnosti  a cilj festivala je bio maknuti umjetnost iz nedostupnih elitnih sfera, i  izložiti je u svakodnevnu platformu javnog  prostora.

A od sada, lijepe sisačke murale možete pronaći i na aplikaciji Vision One. 

izvor i fotografije: Turistička zajednica Grada Siska

www.facebook.com/sisakturist