Promocija knjige "100 vodećih hrvatskih restorana
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • GASTRO HRVATSKA
 • TURISTIČKE VIJESTI
More
  Naslovnica Lifestyle Događanja Promocija knjige "100 vodećih hrvatskih restorana

  Promocija knjige “100 vodećih hrvatskih restorana

  U izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, 18.lipnja 2019., na brodu Marina u Rijeci promovirano je novo, 24. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2019/20”.

  Ovogodišnje izdanje u kome su restorani prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta rezultat je istraživanja kojim je u 2018. godini obuhvaćeno 2500 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj. Projekt “100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica” iniciran je 1995. godine i od tada nastoji biti poticaj kvalitetne usluge i ponude. Starija izdanja možete prelistati ovdje.

  100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica koje u sebi imajui QR kod koji vodi direktno na on-line izdanje knjige.

  Izborima je u tri kruga bilo obuhvaćeno preko 2500 restorana u Hrvatskoj – glasovali su posjetitelji portala www.gastronaut.hr i ugostitelji, a članovi Časnog odbora utvrdili konačnu listu nakon pregleda glasačkih lista i detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana. U 24 godine projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 476 restorana, a titulu je svih 23 godine obranilo 6 restorana.

  Knjiga na bogato ilustriranih 240 stranica donosi informacije o usluzi i ponudi 100 vodećih restorana te njihovom okružju, uz recepte specijaliteta restorana koje su odlučili podijeliti s čitateljima. Među receptima su i Tartar od tune, Maneštrun od hobotnice, Quiche s kozjim sirom i sušenim rajčicama, 10 sati pareni juneći mišić s pjenicom od krumpir, Okruglice od srndaća, a Torta od terana i čokolade, Antička savijača od jabuka, badema i meda,  Janjeće tripice,  Pačja prsa u umaku od naranče, Savijača s rabarbarom i suhim voćem Fuži s morskim ježevima, Tjestenina s pestom od maslačka i lješnjaka,  10 sati pareni juneći mišić s pjenicom od krumpira…

  Dizajn knjige koji potpisuje Vlatko Ignatoski je oplemenjen i zanimljivim hrbtom na kome se ovisno o strani listanja izmjenjuju web adresa i naziv projekta. Cijena knjige je 90 kn i uskoro će biti distribuirana u knjižare, među kojima su i sve knjižare Hoću knjigu i Men Art te veća prodajna mjesta Tiska, Hrvatske pošte, a može je se naručiti i preko web portala www.gastronaut.hr.

  Dodjela plaketa je održana je 18. lipnja 2019. na Botelu Marina u Rijeci pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ Rijeka i Udruge hrvatskih restoratera, a u uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili:

  – u ime Ministarstva turizma – glavni tajnik Ivo Bašić

  –  Primorsko-goranska županija, zamjenik župana  Petar Mamula

  – TZ Primorsko-goranske županija – Anđelka Kusturin

  – TZ Rijeka – Ines Boban Štiglić

  – Udruga hrvatskih restoratera – Abi Shalabi

  – Predsjednica hrvatskog i potpredsjednica međunarodnog FIJET-a Tina Čubrilo

  – Savjetnik projekta – Nikola Serdar

  – Član Časnog odbora – Nikica Karamarko

  – Voditeljica projekta i urednica izdanja – Karin Mimica

  Program je vodio član Časnog odbora Siniša Križanec, a u ime ugostitelja su se zahvalili Zlatko Puntijar i Dražen Lesica.

  Nakon dodjele plaketa, uslijedio je domjenak na brodu – hotelu – botelu Marina, uz klapu Volosko te uz specijalitete koje je restoran Marina pripremio s proizvodima naših sponzora:

  Hladna predjela

  Plate suhomesnatih delikatesa – DOBRO

  Plate sireva – DUKAT

  Plate delikatesa sa tartufima – KARLIĆ, ZIGANTE

  Bakalar na bianco – BAKALAR MILENA

  Canape sa namazima i paštetama od bakalara- BAKALAR MILENA

  Hladna salata s tartufima – KARLIĆ

  Punjena jaja sa slanim inćunima

  Topla jela

  Tart od poriluka i pancete – DOBRO

  Tart s inćunima i maslinama

  Quiche od masline, rajčicama, mozzarelom i tartufatom – ZIGANTE

  Kroketi od šunke i sira – DOBRO

  Panirane palačinke sa sirom i pršutom –; DOBRO

  Palenta sa tartufom i zlatnim šampinjonima – KARLIĆ

  Fuži u umaku od tartufa – ZIGANTE

  Šurlice sa domaćom kobasicom – KARLIĆ

  Domaći ravioli u umaku od rajčica

  Puretina u umaku s crnim tartufom – ZIGANTE

  Desert

  Palačinke sa raznim slatkim namazima od tartufa– ZIGANTE

  Mousse od čokolade i trufFeLle noir – KARLIĆ

  Semifreddo sa tartufom – ZIGANTE

  Tiramisu ala Marina

  Slatka krema sa šumskim voćem

  Na kušanje su se nudila sjajna vina i pjenušci: Deklić, D’oro, Krauthaker, Matić,   Pavlomir, Perak, Sladić, PZ Gospoja, PZ Svirče,  Valenta, Zigante, vina članova Udruga Graševina Croatica, vina s područja Sveti Ivan Zelina i Osječko-baranjske županije te nagrađeni amaro i pelinkovac Darne te 30 godina stari vinjak Brioni NIMCO.

  Autor projekta: Karin Mimica

  Gastronaut.hr

  PRATITE NAS

  1,334InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Kad se spoje Electrolux Professional i najbolji Prosecco na svijetu..

  Napisao i fotografirao: Neno Pavinčić Kišni jesenski dani odjednom su postali ljepši uz poziv Karin Mimice i GASTRONAUTA na još jedno studijsko putovanje autobusom –...