Baranja – gourmet carstvo iz Tolkienove razglednice

U organizaciji Turističke zajednice Općine Bilje, čiji smo bili gosti, posjetili smo Baranju,  ne bi li se uvjerili u mitske ljepote ovog multikulturalnog, ekološkog, gastronomskog i vinarskog raja.
I odmah na početku posjete našli smo se u svojevrsnoj putopisnoj dilemi u kakvoj se dosada nismo našli.
Kako pisati o Baranji a ne otići u širinu i dužinu hvalospjeva i proustovskih opisa potaknutih činjenicom da čitav ambijent podsjeća na dane bezbrižnog djetinjstva s urednim kućicama prepunim cvijeća i svakojakim domaćim životinjama, prema kojima se ljudi odnose kao članovima obitelji?

Kako ostati imun na sve nijanse spektra boja i netaknute prirodne arkadije koja se tako darežljivo odmotava u ovom dijelu Istoka Hrvatske? I najvažnije – kako se držati planirane ljetne dijete kad već dođete tamo? Uzalud vam trud svirači!

Krenimo redom prvo objasniti sve o Općini Bilje.
Općina Bilje nalazi se na 5 km od grada Osijeka. Svojom topografijom podsjeća na mitska naselja iz magično realističnih novela. Sve je obrubljeno gustim šumama bagrema i hrastova a proljetni vjetar vas omami skroz i ni krivi ni dužni ogladnite od zraka,  šume i blizine Kopačkog rita.

Prirodni atributi destinacije kao što su Park prirode Kopački rit, Biljsko jezero, lovački dvorac Eugena Savojskog.. na raspolaganju su vam s brojnim organiziranim aktivnostima u kojima se savršeno snalaze ribolovci, lovci, biciklisti avanturisti i zaljubljenici u prirodu. Doznali smo da da Općina Bilje sa svojim smještajnim kapacitetima zauzima čak 50% udjela u cijeloj Osječko – baranjskoj županiji, a kako i ne bi kada raspolaže sa preko 400 ležaja raspoređenih u 38 smještajnih kapaciteta sa brojnim turističkim seljačko obiteljskim gospodarstvima, izletištima, kampom i hotelom Lug sa 4 zvjezdice, dok se gastronomska ponuda može do mile volje istraživati u 7 restorana smještenih u Bilju, Lugu, Vardarcu, Kopačevu, Podunavlju i Zlatnoj gredi. I to danima ili tjednima, ovisi kako ste raspoloženi i s koliko vremena baratate.

Da bi mogli dostojno pretražiti ovu destinaciju, morali smo provesti barem 24 sata za istražiti najosnovniju ponudu. Smjestili smo se u Seoskom gospodarstvu Lacković, svega 6 km od grada Osijeka. Dočekali su nas mir i tišina, upotpunjeni prilično bajkovitim skrivenim dvorištem kojeg ne uočite na prvi pogled jer se nalazi iza kuće, no kad ga jednom obiđete, probuditi će dijete u vama, pa ćete trčkarati po dvorištu barem pola sata, a poslije će vas biti sram što ste potajno pokušali uhvatiti pauna i patku. Evo što možete vidjeti, a to je samo dio životinjskog carstva:

Pravi ribnjak s puno zlatnih i šarenih ribica

Jezero s patkama

Plastenik s cvijećem i povrćem iz vlastitog uzgoja

Ovako izgleda njihova ponuda doručka:

Par zanimljivosti o Seoskom gospodarstvu Lacković
Na Danima hrvatskog turizma 2011 proglašeni su najboljim domaćinom turističkog seoskog gospodarstva u RH
Usluge smještaja nude punih 17 godina (od 2000 godine)
Imaju preko dvije stotine domaćih životinja u sklopu svog imanja
Nude autentičnu home made hranu proizvedenu u svom vrtu

Orlov put – čarobna šuma i prvo  Eko seosko gospodarstvo u RH

Prva točka našeg posjeta bilo je glasovito Eko seosko gospodarstvo Orlov put. Da je kojim slučajem pokojni J.R.R. Tolkien slučajno upoznao Orlov put, njegova glasovita saga o Međuzemlju  iznjedrila bi još nekoliko epskih nastavaka jer bi ga doticala svakodnevna inspiracija u miru i tišini šume koja kao da je ponikla direkt iz njegovih knjiga. A ni hirovitim Muzama ne bi bilo mrsko odsjesti na lokaciji gdje se ne zna jel finije miriši šumsko cvijeće, ili kuleni iz Slane sobe.
Izvolite nekoliko činjenica da bi znali o kakvom se uspješnom baranjskom brandu ovdje radi: Orlov put je ponosan nositelj prvog Eko certifikata za mesne proizvode i titule Najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednog proizvođača.

Njihova svinjska mast, čvarci, slanina i kulenova seka od crne svinje mangulice koje proizvode na imanju, dobili su oznaku ekoloških proizvoda. Eko certifikat za mesne prerađevine vlasnik Goran Gusak (inače ing. stočarstva), dobio je prvi u republici Hrvatskoj.

Ovo vilinsko imanje se prostire se na oko sedam hektara oranica koje nisu kemijski tretirane niti obrađivane od davne 1988. godine a po njemu radosno trče domaće životinje koje se poslije na još veću radost gurmana nađu u velikom loncu, ili u najboljim kobasama.

Detaljno smo istražili i recenzije s Booking.coma, i iako nisu preopsežne, iste su više nego pohvalne.

Na Orlovom putu je izgrađena i prva drvena eko kuća u Hrvatskoj, građena od trupaca crnog bora i pokrivena baranjskom trskom.

Životni izbor vlasnika Orlovog puta, pokazao se kao pun pogodak. Žive u pravom eko raju, bude se s pticama i žabicama i orlovima koji lete iznad imanja do Kopačkog rita, sklopili su harmoničan brak s prirodom i nimalo im ne nedostaje gradski život. A gosti im ionako dolaze sa svih strana Hrvatske i Europe.

Detalj iz tzv Slane sobe

Sve je sagrađeno u skladu i ritmu s prirodom, pa je tako i namještaj u cjelosti napravljen od drva

Trebate li odmor od napornih gradskih staništa, bijeg od asfaltne džungle, potpuni doživljaj tradicionalne baranjske kuhinje upotpunjene najvišim ekološkim standardima, ne čekajte ni časa već bukirajte svoj zasluženi odmor na ovom domaćinstvu.

Kopački rit – vožnja najljepšim kontinentalnim Parkom prirode
Omamljeni od hrane i ambijenta u Orlovom putu krenuli smo prema Kopačkom ritu.

Ovaj jedinstveni prirodni rezervat u Europi, obuhvaća 23.126,285 hektara a zaštićen je od davne 1967. godine. Također je uvršten na Listu vlažnih područja od međunarodnog značaja zaštićenih Konvencijom o vlažnim područjima zbog svoje neprocjenjive biološke raznolikosti. Nije naodmet spomenuti i da je od 1986 Kopački rit uvršten na posebnu listu Ornitološki značajnih područja (Important Bird Area) a 2012. godine UNESCO je proglasio  Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav čiji je dio i Kopački rit.

Tu se nalazi preko 2300 raznih bioloških vrsta među kojima: 49 vrsta riba, 12 vodozemaca, 10 vrsta gmazova, oko 300 vrsta ptica i 55 vrsta sisavaca! S jedne strane dočekuje vas gusta šuma, s druge strane zanimljiva vodena i močvarna vegetacija. Sve nam je to strpljivo objasnila gđa Ružica Marušić iz Kopačkog rita, koja nam je također bila izvrsna domaćica razgleda i vožnje i strpljivo je provela znatiželjne otočanke po području Parka.

Preporučamo vam iskustvo vožnje čamcem kao ultimativni doživljaj. Na proputovanju čamcem sreli smo bijelu rodu, crnu rodu, puno divljih patki i gusaka, orla štekavca i sivu čaplju a nije nam promakla ni riječna zmija koja je mirno plivala i gledala svoja posla, kao i mnoštvo žaba koje su usred interne najžešće komunikacije, bile posve nezainteresirane za ljudsku vrstu. Ovo je njihov dom a mi smo ionako samo gosti.
I tako treba ostati.

Hotel Lug – gospodski ljepotan na rubu Parka prirode


Zaslijepljeni dojmovima prirodnih blagodati, svratili smo na kasni ručak (drugi po redu taj dan), u hotel Lug. Ovo ljupko profinjeno zdanje s 4 zvjezdice nalazi se u neposrednoj blizini parka prirode i zoološkog rezervata Kopački rit, te na samo par minuta vožnje od poznatog lovišta i dvorca Tikveš. Poželite li otići do Osijeka, imate svega 15 min vožnje automobilom. Kako smo saznali od voditelja hotela, gostima se trude ponuditi jedinstvenu kombinaciju ladanjskog mira i nedirnute prirode u posebno uređenim sobama sa masivnim namještajem koje su u skladu sa najvišim standardima potpuno opremljene minibarovima, velikim LED televizorima, direktim telefonskim linijama i WiFi internetom.

Za zaljubljene, tu je i poseban aranžman Romantičnog vikenda za dvoje sa vrhunskom večerom i boravkom u Superior apartmanu potpuno odvojenom od ostalih gostiju i sa velikom kutnom kadom.Hotel također nudi i doživljaj potpune prirode te tamo možete ubrati sezonske voćke ili istražiti ponudu okoliša na punih 10.500m2

Možete i zaigrati tenis ili uživati u natkrivenim sjenicama

A evo kako i koliko ćete se najesti.

Zlatna greda – najbolji projekt Održivog turizma u 2016.godini

Zlatna greda je vjerojatno jedan od najčistijih i najurednijih hostela koje smo posjetili. Nije čudno da je nakon trogodišnje obnove i samo šest mjeseci rada, ova unikatna Kuća u prirodi, ovjenčana nagradom Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore, u kategoriji Najbolji projekt održivog turizma u 2016. godini.

U Zlatnoj gredi možete raditi slijedeće:
Prepustiti se uzbudljivim team building programima, ili uživati u Adrenalinskom parku

Uz ponešto otpora možete oteti djeci tablete i mobitele iz ruku, te ih poslati u totalno cool Školu u prirodi

Ili jednostavno doći s obitelji i uživati u pogodnostima vikend izletišta. Ili samo popiti kavu, jednako ćete uživati u miru ali i u dobrom društvu.

Restoran Darocz – gastronomsko obilje u skladnom interijeru

Posljednja postaja našeg putovanja bilo je selo Vardarac. Kako smo doznali od naše domaćice Danijele iz TZO Bilje, Vardarac je naseljen većinom Mađarima. Vardarčani su kao i njihovi susjedi iz Luga i Kopačeva poznati po kvalitetnoj mljevenoj paprici. No nismo nažalost stigli nabaviti mljevenu papriku, već smo otišli u restoran Darocz u junački pohod na najveće mesne porcije koje smo ikad vidjeli.

Evo kako izgleda unutarnje uređenje ovog mjesta, topao rustikalni stil sa hrpom pomno odabranih detalja koji svjedoče o izgubljenom vremenu

Sve je nekako toplo i domaće, a starinski detalji vraćaju vas vremeplovom u neku drugačiju prošlost koje više nema, prošlost kada se smireno i s punom pažnjom moglo jesti, uživajući  u obredi ispijanja kava ili čaja, umjesto sumanutog trčanja na novu slijedeću obavezu.

Sjetili su nas i na doba kada je vrijeme (koje smo isprva osmislili da služi nama a ne mi njemu), bilo dostojanstven saveznik u mirnom blagovanju s najmilijima i opuštanju za vrijeme jela.


No nismo se dugo prepustili žalu za prošlim vremenima, već smo prionuli predjelu, pohanim žabljim krakovima.

Ovo je otprilike porcija glavnog jela. Za jednu osobu.

Ovo su recenzije Darocz-a s Trip Advisora .

Sa restoranom Darocz završila se  naša baranjska gastro avantura. Hvala našoj  domaćici Danijeli koja nas je s puno predanosti i ljubavi prema svojoj destinaciji, provela po ovom kraju.

Istražili smo i vidjeli svašta zanimljivoga, i naučili puno toga novoga. Uživali smo u kraljevstvu odlične hrane, mirisnih kulena i slanine, mekane srnetine, podatnih čvaraka, domaćih kolača, lungića punjenih mirodijama, najmekanije janjetine na svijetu, domaćih džemova, odličnih graševina i opojnih Roséa, ali vjerujte, sve to ne bi bilo to, bez ljubaznosti naših domaćina.
Gostoprimstvo Baranje je ključna formula cjelokupne turističke ponude i njen neodoljiv tajni sastojak, te ako nekom nesretnom slučajnošću još niste otkrili ovu regiju, još stignete!
Dobro došli u Baranju!

Tekst: Anita Žuvela

fotografije: privatan album, fotografije hotela Hotel Lug web