Zagreb i ove godine postaje centar Mediterana

Na Strossmayerovom trgu u Zagrebu ove se godine održava drugi Ritam Mediterana, festival boja, okusa, mirisa i zvukova mediteranskih država. Ovim festivalom Zagreb će drugu godinu za redom na osam dana postati svojevrstan centar Mediterana.

U središtu Zagreba od 4. do 11. srpnja održavati će se prava kulturna i umjetnička poslastica koja će gradu prezentirati i pružiti mediteransku energiju zahvaljujući brojnim glazbenim nastupima, likovnim kolonijama i radionicama, izložbom fotografija na solarnim postamentima, Vrtom Mediterana, emitiranjem najmanje sedam dugometražnih filmova u večernjim satima kao i ukusnim španjolskim, hrvatskim i libanonskim jelima.

U odnosu na prošlogodišnje nulto izdanje, organizacija festivala u ovoj je godini uspjela okupiti čak i više mediteranskih država te je produžila trajanje festivala na osam dana, pa će tako u različitim programima službeno sudjelovati Država Izrael, Kraljevina Španjolska, Republika Italija, Kraljevina Maroko i Republika Turska.

Mediteranac uz prošlogodišnje programe kao što su MediArt – likovne kolonije i radionice, glazbeni koncerti, Vrt Mediterana i zanimljivu eno-gastro ponudu, javnosti i posjetiteljima predstaviti će čak dva noviteta – filmski program u kojemu će se emitirati najmanje sedam dugometražnih filmova na otvorenom, kao i atraktivnu 24 satnu izložbu na solarnim panelima na kojima će se predstaviti Kraljevina Španjolska i Republika Turska sa izložbom „Jesen u Kapadokiji“.

Mediteranac počinje u subotu, 4. srpnja u prijepodnevnim satima, te će građani već pri prvom posjetu moći uživati u Vrtu Mediterana, likovnim instalacijama i radionicama koje potpisuje akademski kipar Dejan Kljun, te zvučnim instalacijama „cvrčci i šum mora“. Također će u poslijepodnevnim satima posjetitelji moći uživati u DJ programima, a navečer ih očekuje glazbena poslastica – energičan koncert Edija Maružina i Bandita koji za otvaranje Mediteranca u Zagrebu najavljuju sjajnu feštu!

Svakodnevno će se u programu festivala moći doživjeti izrada Marbelinga u likovnim radionicama, te uživati u plesnim i glazbenim nastupima uz kulturno umjetnički program koji je besplatan za sve posjetitelje.

U ponudi će biti i gastronomski specijaliteti nekoliko mediteranskih država poput Kraljevine Španjolske, Hrvatske i Libanona koji je ovogodišnji gastro partner, te će se predstaviti u posebnom ugostiteljskom objektu s krovnom terasom i autentičnim proizvodima iz Libanona.

Organizatori najavljuju mnoga iznenađenja i sretni smo što ove godine u drugom izdanju predstavljamo Mediteran više dana, uključujući više zemalja, možemo ponuditi bogatiji program i Zagrepčanima i svima koji posjete naš grad omogućiti najbolju zabavu u gradu.

Pozivamo sve da od 4. do 11. srpnja dožive predivan Mediteran i na svojevrstan način proputuju zemljama koje se predstavljaju, a to se svakako može uživajući u nastupima muzičara koji će predstaviti portugalski Fado, španjolsku i talijansku glazbu, gledati španjolske, turske i izraelske filmove, plesati orijentalne plesove, kušati gastronomske specijalitete, uživati u finim pićima i još mnogo toga!

Više informacija pronađite na: www.ritammediterana.com