Tri dana hedonizma uz pršute i dobru zabavu u Tinjanu

Govore znalci da pravi istarski pršut govori sve jezike svijeta, a mnogi će se svjetski jezici, vjerujemo, čuti u Tinjanu od četvrtka 6. srpnja do subote 8. srpnja, na trećem Ljetnom festivalu istarskog pršuta.

Istarski pršut je, uvijek to vrijedi naglasiti, jedini hrvatski pršut koji je nositelj europske Zaštićene oznake izvornosti, a od ostalih se hrvatskih pršuta, a i od onih iz drugih europskih zemalja, razlikuje po tome što se proizvodi bez kože, bez nogice, sa zdjeličnom kosti, bez dimljenja, i suhim salamurenjem. Istarski pršut se po tradiciji reže ručno, posebnim nožem, pa će vas svaki od desetak pršutara koliko ih sudjeluje u ovogodišnjem ljetnom sajmu, osobno ponuditi ovom delicijom, ispričati nešto o njezinom nastanku, i objasniti vam koje su kvalitete toga pršuta, a nakon što ga kušate, dalja će priča, vjerujemo, biti izlišna, jer nakon toga trebate kušati sljedećeg, i onda sljedećeg, i tako redom.

Na trećem Ljetnom festivalu istarskog pršuta, koji će se tijekom ova tri srpanjska dana održavati u parku pokraj zgrade Općine Tinjan, predstavit će se tinjanske pršutane Antolović, Dujmović i Milohanić, iz susjedne općine Sveti Petar u Šumi dolaze pršutane Franjul i Turčinović, iz Vodnjana pršutana Buršić, iz Sv. Lovreča pršutana Tomaso i iz Pazina pršutana Pisinium te gosti iz Slavonije i Dalmacije. Uz pršutare, istarski će OPG-ovi predstaviti svoje domaće proizvode, od meda, voća i povrća, do atraktivnih suvenira i nakita, a sve uz vrhunska vina lokalnih vinara i bogati šank.

Tijekom sva tri dana Festival se otvara u 18 sati i traje do ponoći, a službeno svečano otvorenje, na koje ste također dobro došli, zakazano je za četvrtak u 20 sati. Kako bi hedonistički dojam bio potpun, svaki festivalski dan završit će večernjim glazbenim programom, pa će tako u četvrtak nastupiti Little whisper, u petak Laguna band i 2BMB band, a u subotu Alen Vitasović i Alfa time band.

Posjetite i Kuću istarskog pršuta tijekom festivala, bit će otvorena za posjete, degustacije i kupnju lokalnih proizvoda.

Očekujemo vas u Tinjanu na trećem Festivalu istarskog pršuta! Zaboravite na brige, prepustite se ljetnim užicima, kalmajte i provajte fetu pršuta!

Fotografije: Arhiva Općina Tinjan