Ribarska noć i brodet kup Ližnjan – omiljena lokalna fešta srca punog mora

Uzbudljiva jedriličarska regata, natjecanje u spravljanju najboljih brodeta i njihovo kušanje, radionice na temu plavih dubina za velike i male te odlična zabava do dugo u noć – sve je to prokušana i uspješna formula za omiljenu ribarsku feštu koju Turistička zajednica općine Ližnjan organizira uz pomoć Općine Ližnjan u subotu, 8. srpnja 2023. Uvali Kuje u Ližnjanu.

Ribarska noć i brodet kup Ližnjan još će jednom okupiti ljubitelje mora i dobre zabave bilo da se radi o jedriličarima, kulinarskim virtuozima u spravljanju brodeta ili pak posjetiteljima koji će u velikom broju uživati u autentičnom ljetnom ugođaju i programu čiji će sadržaj još jednom potvrditi čvrstu i neraskidivu vezu Ližnjanaca s morem.

11.00 sati –  START REGATE “LIŽNJANKA”

Fešta od ribara i mora počinje upravo na moru, točnije u prelijepoj Uvali Kuje. Brojne jedrilice iz zemlje i inozemstva još će jednom iskušati njezine vjetrove u organizaciji JK Delfin. Regata “Ližnjanka” se i ove godine boduje za Argonaut kup, a startnina se ne naplaćuje. Detalje o plovu i prijavama mogu se pronaći na web stranici www.jkdelfin.hr. Start iz Pule predviđen je za 11:00 h, a brodice će u uvalu Kuje pristizati tijekom dana, do 17:00 h.

16.30 sati – TRADICIONALNA BALINJERADA I TRKA NA PRSTENAC (ULICA POD VRH)

Opet je vrijeme za jurnjavu ližnjanskim ulicama i još malo natjecateljskog adrenalina! Već tradicionalna Balinjerada i ove godine u organizaciji Udruge Ližnjanske maškare

Svi zainteresirani mogu se prijaviti od 17.00 na lokaciji balinjerade. Do 20.00 sati će se voziti slobodne vožnje ulicom Pod Vrh, a u 20.15 očekuje se start prve trke na prstenac. Da se ne bi zaboravilo kako i ovaj dio programa pripada ribarskoj fešti osim balinjerade svi posjetitelji moći će prigristi friško pripremljene srdelice po simboličnoj cijeni.

18.00 sati –  BRODET KUP I RADIONICE “MORSKI SVIJET IZBLIZA”

Brodet kup donijet će kao i svake godine puno uzbuđenja, timskog rada u spravljanju najboljeg brodeta i prokušanih recepata, a uz potvrdu onih starih otkrit će se novi kulinarski talenti. O najboljima će službeno odlučiti stručni žiri, a posjetitelji će također moći izabrati svoje favorite kušanjem besplatnih porcija brodeta. Zanimljive edukacije na temu podmorja također su postale zaštitni znak ove manifestacije pa će i ove godine veliki i mali posjetitelji imati priliku upoznati “Morski svijet izbliza” te naučiti poneku novu informaciju o velikom bogatstvu životu koji nam donosi jadransko plavetnilo.

S ciljem nastavka projekta i povezivanja aktivnosti, ove godine će svi zainteresirani moći preuzeti letak sa pobjedničkim receptom 2022. Letak je izrađen na 4 jezika ( EN/DE/TAL/HR) te se  na taj način potiče ljubitelje brodeta da se samostalno okušaju u pripremi. Tko zna možda se stvori i novi pobjednički tim za 2024?

ODLIČNA ZABAVA DO JUTRA – ŠKICO ACOUSTIC BAND, FUNBOX BAND I KLAPA INTRADE

S mrakom i prvim zvijezdama, zahuktat će se atmosfera na ližnjanskom mulu/molu. Proglasit će se i nagraditi pobjednici Ližnjanske regate i brodet kupa, a potom će otpočeti večernji program s uvijek rado viđenim izvođačima. Publiku će rasplesati i zabaviti Škico Acoustic band, Funbox band i DJ Smile a za najljepše klapske pjesme i romantični ugođaj zadužena će biti jedna od najpoznatijih klapa u Hrvatskoj, klapa Intrade.

Ribarska noć i brodet kup u Ližnjanu još jednom će raznovrsnim programom i u najveselijem raspoloženju ispuniti svoj cilj, a to je da se posjetitelji direktno povežu s područjem gdje se nalaze brodice i ribari, promoviraju riblja jela i potiču na konzumaciju istih uz zanimljive edukacije na temu podmorja i nezaobilaznu zabavu domaćih glazbenih izvođača. Projekt je prijavljen na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 1.1.1. Razvoj i unapređenje objekata i drugih javnih prostora te sadržaja povezanih s ribarskom baštinom iz lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a Istarska batana. 

Ne propustite odličnu zabavu i  tradicionalnu Ribarsku noć i brodet kup u Ližnjanu!