Jesenske crtice iz Bjelovarsko – bilogorskog kraja

Turističku ponudu ove zelene županije upotpunjuju brojne crkve, muzeji, muzeji na otvorenom, srednjovjekovni burgovi, te drugi kulturno-povijesni spomenici, kao i šumovite gore, brojne rijeke i ribnjaci. Bogata trpeza skladne tradicijske i etnički zanimljive kuhinje, uz finu graševinu, prostrijeti će vam se u nekom od brojnih ljupkih izletišta, rasutih duž ogrlice Bilogorskih obronaka i padina, gustih šuma i bistrih jezera.

Osim prirodnih posebnosti Bjelovarsko – bilogorski kraj karakterizira velika etnička raznolikost, što pridonosi njezinu kulturnom bogatstvu a redovite manifestacije, svojom raznolikošću i brojnim sadržajima, privlače sve veći broj posjetitelja. Donosimo raspored nekih događanja u listopadu i studenom na koje vas pozivamo da nam budete dragi gosti!

 

25.10. – DARFEST 2019. – festival zabavne glazbe
DarFest je tradicionalan i jedan od rijetkih festivala autorskih skladbi, natjecanje mladih talentiranih pjevača amatera s područja cijele Hrvatske i inozemstva. Festival, na kojemu su glazbenu karijeru započele neke od naših estradnih zvijezda, ove godine održava se 25. listopada u Kino dvorani „30. svibnja“ s početkom u 20:00 sati. Na festivalu će ispred prosudbene komisije i uvijek brojne publike biti izvedene odabrane autorske skladbe pristigle na natječaj, a samo najbolji će osvojiti bogate nagrade. Ove godine gost i član žirija je Goran Karan.

NOĆNI VJEŠTACI – BICIKLIRAJMO TAMNOM STRANOM 

Bjelovar 31.10.2019.

Dođite biciklom na tamnu stranu putovanja u nepoznato i osjetite jedinstvenu energiju noći. Zajednička noćna mtb vožnja je kretanje koje će promijeniti Vaš strah od letećih vještica i svijeta tame, izoštriti Vaša čula i naklonost grupe oko Vas.

U ovoj jedinstvenom ciklo eventu otkrijte novu razinu adrenalinske zabave i tamne strane znatiželje. Zatvorena vožnja prilagođena je uvjetima i tehničkim zahtjevima trase po noći te se održava već 12. puta.

Organizatori vas pozivaju da dođete i razdrmate svoje kosti u tami šume, sjeni mjeseca i žamora Vještaka, adrenalinski izazov uz huk sove, kvrcanje lanca na putu bundeva te lepršanja šišmiša. Jezoviti izazov kroz divljinu obasjanu mjesečinom čulima daje poseban podražaj i osjećaj koji morate iskušati.

 Martinje pred vratima Daruvara – Svečanost vina 

Datum i mjesto održavanja: Daruvar, 12.11.2019.

Kroz manje od mjesec dana, Daruvar će postati središte još jednog posebnog Martinja koje Daruvarčani i njihovi gosti slave već tradicionalno.

Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja (krštenja) mošta u mlado vino na dan Sv. Martina, koji se po rimokatoličkom kalendaru obilježava 11. studenog.

foto: R.Vuković

Budući da je od davnina taj blagdan pratilo uživanje u mladom vinu, diljem Europe nastala je tradicija krštenja mošta popraćena bogatom trpezom, koja je u Hrvatskoj najizraženija u sjeverozapadnim vinorodnim područjima.

foto: R.Vuković

Vinari i vinogradari daruvarskog kraja Martinje obilježavaju na tzv. središnjoj ceremoniji krštenja mošta upriličenoj za puk, koja se odvija na gradskom trgu. Na štandove se iznosi bogata ponuda vina članova Vinogradarske zadruge, punktova Daruvarske vinske ceste i gastro ponuda, održava se ceremonijal “krštenja mošta” i kulturno-umjetnički program gostujućih i domaćih folklornih društava.

Ne propustite gastro putovanje pri posjeti Bjelovarsko – bilogorskom kraju
A kad ste pristigli u Bjelovarsko – bilogorski kraj, kušajte na  bilogorskoj i daruvarskoj vinskoj cesti lagana, pitka i aromatična vina, graševinu, rajnski rizling, chardonnay, sauvignon, portugizac, te se raspitajte za tradicionalnu domaću kuhinju, sireve, žgance, gibanice, moslavačke brašnjače, krvavice, fiš paprikaš, specijalitete od divljači, dizane knedle na pari, bramborak i mnoge druge tradicionalne delicije, otrgnute zaboravu kroz ukusne recepte. Dobro došli!

Istražite i zapratite:
www.tzbbz.hr,
  Facebook

PROMO

fotografije: R. Vuković, Š.Brajković, arhiva TZ Bjelovarsko – bilogorske županije