Pet najboljih knjiga za preživjeti zimu

Pred nama je još mnogo hladnih dana koje ćemo većinom provoditi u toplini svoga doma, a druženje s knjigom prije spavanja mnogima će biti način opuštanja. Zima je vrijeme kada  uživamo vrijeme provoditi doma, u udobnim foteljama pod dekicom uz toplu čokoladu ili čaj. To je idealno vrijeme za pročitati nekoliko dobrih knjiga koje će nas oplemeniti i pripremiti za izazove koje donosi godina pred nama. Bilo da ste ljubitelj avanturističkih romana, romantičnih drama ili krimića, za vas smo dabrali 5 najboljih knjiga zbog kojih će vam ova zima ostati u lijepom sjećanju i koje će vam iščekivanje proljeća učiniti lakšim.

1. Zima – Karl Ove Knausgård

S dolaskom zime, u knjižare je stigao i drugi naslov iz Knausgardove hvaljene kvadrilogije „Enciklopedija godišnjih doba“. Zbirka je to pisama, meditacija o davno viđenim predmetima, bićima i događajima koje autor ispunjava novim sadržajem i emocijama, bilo da piše o sovi, cijevi, božićnim darovima, plišanim životinjama, spolnoj želji, atomima… Ukratko, sve ima svoju čudesnu dimenziju koju smo u svakodnevici odavno zaboravili.
Ova neobična knjiga naučit će vas kako da napokon uživate u svima toliko mrskoj zimi.

  1. Čudno je u mojoj glavi – Orhan Pamuk

Roman “Čudno je u mojoj glavi” Orhana Pamuka, nobelovca i autora bestsellera “Zovem se Crvena”, pozamašan je, panoramski roman, prvi nakon “Muzeja nevinosti” – u kojem Pamuk pripovijeda priču o istanbulskom uličnom prodavaču i ljubavi njegova života. Priča o ljudskoj čežnji i zasigurno jedno od Pamukovih najboljih postignuća.

Odlučuje li u ljubavi namjera ili sudbina? Jesu li sreća i nesreća uslovljene našim izborima ili su određene nečim što je izvan nas? Teška su pitanja idealna za zimsku kontemplaciju. Roman Čudno je u mojoj glavi, tražeći odgovore na ta pitanja, pružit će vam sliku sukoba tradicionalnog i urbanog, kao i sliku gnjeva i bespomoćnosti žene osuđene na život unutar četiri zida.

3. Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek – Ludwig Bauer

Što se dogodi kada vas jednoga jutra stranac koji se najprije sasvim besprizorno pomokrio na vaš divno uzgojeni travnjak pozove da krenete s njim? On je neodoljiv i uvjerljiv, pa ga nikako ne možete odbiti, a posebno ne njegov poziv na veličanstven ručak. Upravo tako počinje novi roman Ludwiga Bauera Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek – iznimno neobična avantura u koju se upućuju gospodin Kubitschek i pripovjedač Albert Albert, te njegova mačka Mitzi.

Ovaj izvanredni pustolovni roman jedan je od onih romana kod kojih će vam stalno titrati osmijeh, dok će vam se Kubitschek, mačka Mitzi i njezin vlasnik Albert Albert urezati u pamćenje poput Don Quijotea, Sancha Panze i Rocinante.

  1. Mala pariška knjižara – Nina George

Knjižar Jean Perdu vjeruje u moć čitanja i točno zna koja knjiga liječi koju bolest duše. Zna koja liječi tugu, koja ostavljene duše, koja pomaže u odrastanju i prihvaćanju životnih činjenica kakve god one bile. On u svojoj plovećoj knjižari Pharmacie littéraire
prodaje romane kao lijek. No, istodobno ne zna kako bi sam sebe izliječio od jedne noći prije dvadeset jednu godinu kad ga je lijepa Provansalka Manon napustila dok je spavao. Nije ostavila ništa osim pisma – koje Perdu nije imao hrabrosti pročitati. Sve do toga ljeta. Do ljeta koje će promijeniti sve i odvesti ga iz male ulice Montagnard na putovanje u prošlost, u uspomene, u srce Provanse i natrag u život.

Mala pariška knjižara spisateljice Nine George prava je književna senzacija koja će zasigurno i vas oduševiti. Roman je to o čudotvornoj moći knjiga koju mogu spoznati samo najoduševljeniji čitatelji, ovisnici o knjigama koji nijednu večer ne odu na spavanje bez pročitanog retka.

  1. Prijevremeni izbori – J. K. Rowling

Kad Barry Fairbrother umre u ranim četrdesetim godinama života, gradić Pagford ostaje u šoku.
Pagford je, naizgled, oličenje engleske idile, s trgom popločanim kamenom i drevnom opatijom, ali iza tog lijepog pročelja skriva se gradić u ratu.
Bogataši u ratu sa siromasima, tinejdžeri u ratu sa svojim roditeljima, žene u ratu s muževima, nastavnici u ratu s učenicima… Pagford nije onakav kakvim se na prvi pogled čini.
A prazno mjesto u općinskom vijeću koje ostaje nakon Barryjeve smrti ubrzo postaje katalizator za najveći rat koji je gradić dotad vidio. Tko će pobijediti u izborima prepunim strasti, dvoličnosti i neočekivanih otkrića?
Veliki roman o malom gradu, Prijevremeni izbori, prvi je roman za odrasle, spisateljice J.K. Rowling kojeg ove zime nikako ne smijete propustiti.

Uživajte u zimskom čitanju!

Vaša ekipa antikvarijata Studio.

Online narudžbe: antikvarijat-studio.hr

Facebook

Promo članak