Vinski maraton u Zmajevcu – Baranja sprema odličan provod

Ljubitelji dobre kapljice, vinoljupci i gurmani, izletnici i ljubitelji mistične Baranje, svakako upišite u kalendare manifestaciju Vinski-bor maraton u Zmajevcu, koja će se održati 29.09.2018.godine.

Povijest Vinskog maratona

Davne 2005. U sklopu dana sela, organiziran je prvi Vinski maraton, a s vremenom ova manifestacija se proširila i na proslavu samog sela i njegovih običaja. Jer 2005.godine, započeo je ovaj projekt sa svega 40 natjecatelja, no već 2017.godine su oboreni svi rekordi sa respektabilnih 1800 maratonaca,te više tisuća posjetitelja. Svi posjetitelji su dobrodošli i mogu obići sve otvorene podrume i uživati u bogatoj eno i gastro ponudi. Cijene degustacija vinari odlučuju individualno.
U sklopu manifestacije je organiziran i sajam gdje će posjetitelji moći kupiti različite ručno izrađene suvenire, potrepštine i ponijeti kući uspomenu na živopisan baranjski kraj.

Cilj Vinskog maratona je da posjetitelji upoznaju sve ljepote Zmajevca, običaje, turističku ponudu. Ova manifestacija je odlična i za promociju vinskih cesta a sad već postaje i ozbiljan čimbenik razvoja Općine Kneževi Vinogradi i Osječko-baranjske županije.

Upute za vrijedne maratonce – pratite različite boje  vinskih cesta

Da bi olakšali vinarima posao, te da maratonci (kojih se očekuje gotovo 2000), ne bi otišli odmah u Katolički surduk u podrum broj 1, vinske ceste (surduke) organizatori su označili s 3 različite boje. Pratite upute oko boja i obiđite ih sve:

Vinski maraton počinje u 15:00 sati  i svi prijavljeni kreću iz centra sela, međutim svi kreću na vinsku cestu one boje iste kao i njihova čašamajica, te prvi bonovi. Napominjemo da svi će dobiti isti broj bonova i svi obilaze iste podrume, samo oko 700 maratonaca kreće na crvenu vinsku cestu, oko 700 na žutu i 700 na zelenu što omogućuje rotaciju sudionika.

Tijekom maratona na vinskim cestama posjetitelje će zabavljati različiti glazbeni sastavi. Završetak Vinskog maratona je predviđen u 19:00 sati. Broj podruma još uvijek se povećava, te je sigurno da će biti  oko 20 vinara (20*1dcl vina).Kao i prošle godine i ove godine će Institut za vinarstvo i vinogradarstvo s više ekipa  obilaziti vinare, anonimno, da bi kontrolirali kvalitetu posluženih vina u svim podrumima.

I ove godine prometovati autobus na relaciji Osijek-Zmajevac-Osijek, Valpovo-Belišće-Beli Manastir –Zmajevac i natrag te Đakovo-Zmajevac-Đakovo.

Kotizacija za Vinski maraton  je ove godine 110,00 kn uz prethodnu rezervaciju a na dan Maratona kotizacija je 130,00kn. Kao i svake godine maratonci će dobiti: redni broj, majicu, držač čaša s pečatom grada Zmajevca, čašu, mapu sa označenim podrumima i bonove za konzumaciju po 1dcl vina po podrumu.

Na dan Vinskog maratona individualci ili ekipe, svoje pakete će moći pokupiti u Zmajevcu u Domu kulture, od 10:00 do 14:30 sati, uz dogovor moguće je pokupiti pakete i zadnji tjedan prije maratona. Svi koji će uplatiti i prijevoz busevima, pakete će dobiti već u busu.  

Dobrodošli u Baranju!

Fotografije uz dopuštenje: TZ Baranje, foto vinograda arhiv uredništva

Info: TZ Baranje