Ispratimo jesen i dočekajmo zimu u toplom ozračju Slavonije i Baranje

Volite tople interijere ali i čudesnu prirodu? Obilne porcije tople hrane i izvrsnih vina, koje će vas spremiti za oštru zimu? Šetnje i planinarenje, ili čisto opuštanje? Krenimo do ruralne ponudi istoka Hrvatske, do destinacija koje će vas opčiniti bojama, mirisima, okusima i doživljajima.

Upoznajte Baranju i upoznajte njezine idilične pejzaže, okuse i mirise koji posebno dolaze do izražaja u Bilju, ruralnom kutku istočne Hrvatske.

Promatranje ptica u Parku prirode Kopački rit, vožnja zapregom kroz idilične zimske pejzaže, obilazak Tvrđe, stare jezgre grada Osijeka, i uživanje u okusima baranjskih delicija učinit će vaš posjet Baranji, i zimi bajkovitim.

tomislav horvat

Bogata ponuda ruralnog turizma i smještajnih kapaciteta, neprocjenjivi doživljaji koje priroda nudi u zimskim mjesecima te odlična gastronomija samo su neki od aduta i općine Bilje, tog ruralnog kutka istočne Hrvatske, prožetog baranjskim šarmom.

Advent u Bilju

Kraj godine u Bilju će završiti nizom događanja koja prethode blagdanu Božića. Zanimljiv i raznovrstan adventski program izmjenjivat će se u Božićnom selu, pod nazivom „Advent bez struje“,  a u sklopu programa će biti održana i humanitarna akcija “Djeca djeci”, započeta početkom godine, u suradnji s udrugom Ekotour. Mirise domaćeg kuhanog vina i ukusne, pikantne kobasice ponudit će brojne udruge s područja općine, a posjetitelje će dodatno zagrijati zvukovi tamburica, pjevačkih skupina i KUD-ova..

Gastro bajka

Baranjski kutak Lijepe Naše ne bi bio to što jest na gastro mapi Hrvatske, kada svom  gostu ne bi pružio ultimativno uživanje u paleti okusa i mirisa.  Dopustite da vas se razmazi sa mekim krofnama i langošicama, ili medenjacima uz nedoljiv miris borovine. Hladne zimske dane i večeri najbolje je provesti u nekom od šest “veličanstvenih” – restorana iz čijih se kuhinja šire poznate baranjske delicije: čvarci, fiš paprikaš, svinjska koljenica s kiselim kupusom, domaća kobasica, jela od divljači…

Od slastica je neizostavna pokladna krofna. Kod zlatnog bunara, Didin konak, Kormoran, Citadela, Darocz i Kod Varge restorani su koji će vas oduševiti i ponudom vina koja se sljubljuju sa zimskim mesnim i ribljim specijalitetima.

Požeško – slavonska županija i Martinsko Kutjevo – prigoda za oproštaj od zlatne jeseni

Ukoliko ste ljubitelj zabave, mladog vina i prirode koja u jesenskom spektru boja pokazuje svoje najljepše lice, tada je i Požeško – slavonska županija, vaša ciljana destinacija.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 11. i 12. studenog 2017. godine, Kutjevo će uskoro obilježiti manifestacija dobre kapljice, izvrsne gastronomije,  a želite li uživati u jesenskoj paleti i slavonskom gostoprimstvu, dođite u Kutjevo i s nama istražite sve od nabrojanog!

_mg_4695

Povodom proslave blagdana Svetog Martina, i ove godine planinare će razveseliti „Kutjevačko Martinje“ – atraktivna tradicionalna dvodnevna turistička manifestacija koja se održavava povodom proslave blagdana sv. Martina koja okuplja velik broj posjetitelja.

Kutjevo je zahvaljujući tom događanju, postalo tradicionalno okupljalište planinara i izletnika koje za Martinje posjeti oko 3000 planinara iz cijele Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.
Uz neizostavan obilazak planinarskih staza, posjetitelje će dočekati obred krštenja mošta i zabavni program, na jedinstvenom Trgu graševine uz degustaciju najboljih kutjevačkih vina i bogatu gastronomsku ponudu.

kut-33

Ovogodišnji program Martinja traje dva dana a posjetitelje će zabaviti atraktivna događanja u kojima mogu uživati  ljubitelji vrhunskog vina, planinari, zaljubljenici u tradicionalne manifestacije, gurmani,  obitelji sa djecom jer zabave, ponude i kutjevačkih posebnosti neće nedostajati.

Kutjevo - dvorac
Kutjevo je poznato po gotovo osamstoljetnoj tradiciji uzgoja vinove loze na obroncima Krndije i proizvodnji kvalitetnih vina, danas nedaleko poznate i svjetski priznate kutjevačke graševine, sivog i bijelog pinota, traminca i rajnskog rizlinga.

Eno 1 Kutjevo

Istražite oba kutka slavonske doline, Slavonija je neodoljiva u sva godišnja doba.

Fotografije Baranja i Bilje: Tomislav Horvat JU PP Kopački rit, Turistička zajednica Općine Bilje,
Fotografije Martinja u Kutjevu: arhiv turističke zajednice Požeško – slavonske županije
Naslovna fotografija: Tomislav Horvat PP Kopački rit