• NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Destinacije Dočekajte proljeće u Sisku uz romantičnu plovidbu brodom Juran i Sofija

  Dočekajte proljeće u Sisku uz romantičnu plovidbu brodom Juran i Sofija

  Zaplovite ovog proljeća brodom Juran i Sofija, i doživite posebno iskustvo, ponajviše zbog ljepote rijeke Kupe, njenih zelenih valova i vizura grada Siska.
  Plovidba Juranom i Sofijom od centra Siska do utvrde Stari grad, je plovidba kroz povijest grada.

  foto: Davorka Grbić

  Uz rijeku i na rijeci dočekati će vas ostatci antičkog Siska, Siska 19 stoljeća i industrijske baštine, te na kraju jedna od najljepših i najočuvanijih srednjovjekovnih utvrda – Stari grad.

  A više o vožnji i rasporedu vožnje, saznajte na adresi www.brodocentar.hr,  gdje će vas opskrbiti svim potrebnim informacijama.

  foto: Davorka Grbić

  Ime ovog broda i inspiraciju za njega čini okosnica priča Jurana i Sofije. Radi se o priči u kojoj od Turaka utamničenog sina hrvatskog bana Tome Erdödya, njegova žena Sofija pokušava svog muža osloboditi iz zarobljeništva. Priča živi i danas kroz kazališne predstave i izložbe.

  Posjetite Veliki Kaptol – mjesto prve predstave u Hrvatskoj na štokavskom narječju
  Veliki Kaptol je jedan od najvrednijih primjeraka arhitekture klasicizma u Sisku; građen 1830.godine, danas je sjedište Sisačke biskupije. U njemu je  1839.g. izvedena prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku štokavskog narječja, “Juran i Sofija” Ivana Kukuljevića Sakcinskog.  Nakon godinu dana, na dan 10. lipnja 1840. u Zagrebu je održana prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku „Juran i Sofija ili Turci kod Siska“. Predstavu je izvela zagrebačka družina „Domorodno teatralno društvo“.

  foto: Autor Josef Mukařovský – Světozor, year 1889, wikipedija.org

  Juran i Sofija – bogatstvo hrvatske dramske baštine
  Juran i Sofija je prva hrvatska drama ilirskoga razdoblja pisana štokavskim narječjem, njezino prvo izdanje i praizvedba predstavljali su konačan proboj štokavskog narječja na pozornice sjeverne Hrvatske.

  A zanima li vas više o povijesti grada kroz tematsku vožnju ili tematske razglede, u Turističkoj zajednici Siska, na raspolaganju vam je stručno vodstvo tokom cijele godine.

  O turističkoj zajednici

  Naslovna fotografija: Davorka Grbić

  Izvor: Turistička zajednica grada Siska

  PRATITE NAS

  1,356InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Kamo na izlet? Veličanstvene kontinentalne destinacije zovu na odmor

  Svima nam je poznati koliko se izleti mogu jednostavno isplanirati,  a uz dobru organizaciju mogu se pretvoriti u prekrasno iskustvo koje ne košta puno. Seosko...

  Do Pariza i natrag u jednom danu