Seljačka buna – povijest će oživjeti na zagorskim bregima

U poznatom zagorskom kraju smještenom na sjevernim padinama Medvednice, povijest se ponavlja svake godine, kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za „pravicu“ i to kao događaj koji iz godine u godinu prikuplja sve više sudionika, a i posjetitelja.

Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je ugušena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, što se, kako povijesni izvori bilježe, zbila kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573. Manifestacija počinje „Puntanjem seljaka“. Ispred rodne kuće Matije Gupca okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje „puntanje kmetov“ tj. naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu.

Glavni događaj – „Bitka kod Stubice“, koja je sa statistima u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju odvijat će se u subotu 10.02.2018., od 10 do 23 sata. U bogatom programu događanja posjetitelji će moći doživjeti dobru zabavu, odličnu gastronomsku ponudu, te poseban spektakl oživljavanja povijesti na zagorskim bregima.

Bitka nad bitkama, borba seljaka za pravicu zasigurno je najoriginalnija manifestacija u široj regiji. Uz prigodnu rekonstrukciju bune posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, probati široku ponudu domaćih specijaliteta, dobre kapljice i naravno, kao i svake godine dobro se zabaviti. 

 

Od 11 sati 10.veljače 2018., vratite se u povijest uprizorenjem slavne bitke, posjetite bajkovitu Donju Stubicu, zabavite se brojnim sadržajima koje su organizatori pripremili ove godine za sve posjetitelje i ne zaboravite istražiti brojne ljepote ove destinacije koja će vas rado povesti kako stazom prošlosti, tako i brojnim atrakcijama sadašnjosti.

ULAZ BESPLATAN GUPČEVIM CUGOM IZ ZAGREBA
POVRATNA KARTA 5,00kn
Polazak iz Zagreba GK u 10:05 – Povratak za Zagreb u 18:30
ZET-ovim BESPLATNIM LINIJAMA NA “BITKU”
Polazak iz Zagreba – stajalište turističke linije, Ul G. Ninskog (u zoni ulaza Importanne
centar) od 10:15, 11:30 i 12:45. Povratak za Zagreb od 18:30, 19:45, 21:00 i 22:15

UGOSTITELJSKA TEMATSKA PONUDA ODUŠEVITI ĆE VAS U OSAM VRHUNSKIH ZAGORSKIH RESTORANA

UGOSTITELJSKA TEMATSKA PONUDA:
Donja Stubica: Restoran Lagvić 1, Restoran Terme Jezerčica 2,
Bistro pivnica Tomek 3, Seoski turizam Majsecov mlin 4
Gornja Stubica: Restoran Puntar 5, Restoran Rody 6,
Seosko gospodarstvo Lojzekova hiža 7 Birtija pod lipom 8

Izvor objave i fotografije: Visitzagorje.hr

www.visitzagorje.hr

facebook.com/visitzagorje

www.gupcev-kraj.hr