Zaljubljenici u prirodu, ovo morate doživjeti bar jednom

Uživate li u idili i miru koji može dati pogled na krošnje, mirnu šumu, jezero, rijeku kroz pjev ptica? Volite li razgledavati ptice i otkrivati posebnosti vrsta i raznolikost njihova svijeta?
Zaljubljenici ste u prirodu i njene prednosti, pa ste voljni otići i dalje u potrazi za očaravajućim pjevom i zanimljivim skrivenim svijetom posebnih bića – ptica? Ako je tako, vodimo vas danas u destinaciju posebnih doživljaja – Bilje.
Kormoran, foto Domagoj Topić
Jeste znali da je promatranje ptica oduvijek imalo svoje sljedbenike koji su zbog potrage za posebnim ili rijetkim ornitološkim vrstama, bili voljni potegnuti i na drugi kraj svijeta? A naše prednosti su uz netaknuti prirodni biser Kopački rit, i neosporno bogatstvo ptičjeg svijeta, koje ima ovdje vlastite kolonije. 
Bijele čaplje, foto Domagoj Topić

Velik broj amaterskih i profesionalnih promatrača, posebno u Velikoj Britaniji, Belgiji, Italiji, Austriji i Nizozemskoj, ali i u drugim krajevima svijeta voljan je putovati doslovno bilo kamo ga pojedino stanište ptica privuče, te ne štede ni novac ni opremu da bi se našli u pravo vrijeme na pravom mjestu. To su specifični gosti koji u prvom redu promatraju ptice, ali su veliki zaljubljenici u prirodu pa konzumiraju i druge aktivnosti koji su vezani uz boravak na otvorenom. Tamo gdje priroda vodi zadnju riječ,  gdje nema gužvi ni masovnog okupljanja, tamo gdje je sve nedirnuto u izvornom prirodnom kalupu – tamo treba otići i priuštiti si bogatstvo koje se ne može mjeriti novcem a to je boravak u jednoj od malobrojnih prirodnih europskih oaza koja se diči bogatim ptičjim svijetom. 

Dođite u Baranju – Općina Bilje je ornitološki raj i savršena destinacija za ljubitelje ptica 
Žličarke, foto Domagoj Topić

U Općini Bilje postoje 2 odnosno tri lokacije koje su atraktivne za promatranje ptica. To je Biljsko jezero (Stara Drava) na ulazu u Bilje i Park prirode Kopački rit u sklopu kojeg je i lokacija „Kuća u prirodi Zlatna Greda“ okružena prirodom idealnom za promatranje ptica. Istok Hrvatske po mnogočemu je savršena destinacija za bijeg od stresa, a promatranje ptica uz brojne druge prednosti ove destinacije, ima uz to i blagotvorni terapeutski učinak.

Štekavac, Domagoj Topić
Poseban naglasak stavljamo na Park prirode Kopački rit koje je svjetski poznato močvarno područje koje broji više od 300 vrsta ptica. Kopački rit je velikim dijelom močvarno-poplavno područje gdje se najviše mogu promatrati ptice močvarice, vrste koje se mogu vidjeti i na drugim europskim močvarnim staništima, s razlikom što je u Kopačkom ritu moguće promatrati više vrsta tijekom jednog posjeta. Ovdje obitavaju i ugrožene vrste ptica koje posebno privlače promatrače ptica, a to su npr. štekavac, crna roda, patka njorka, čigra, riječni galeb i sl. U Kopačkom ritu se nalazi i najveća kolonija sivih čaplji u Hrvatskoj kao i velika kolonija kormorana. Pročitajte iz pera naše blogerice kakav je osjećaj biti u Kopačkom ritu i promatrati taj fascinantni eko sustav, te ostala iskustva Kopačkog rita. 
Vodomar – foto Tomislav Glavaš

Za promatranje ptica na svim lokacijama, najpovoljnije doba je jesen (kada je jesenska migracija u najvećem zamahu) i kasno ljeto (kada je završena sezona gniježđenja, a počinje jesenska migracija), ali naravno da je i proljeće opcija kada se priroda počne buditi te eksplozijom mirisa i boja privuče brojne ptice na ovo područje. 

Bilo da se radi o amaterskom ili profesionalnom promatraču, svaki takav turist će u ovoj intrigantnoj destinaciji pronaći lokaciju za sebe, u kojoj će uživati uz sve ostale blagodati prirode. Nemojte čekati, dođite u Bilje već ovog proljeća.
Odbiciklirajte našim stazama, obiđite zlaćane vinograde i skrivene puteljke gdje još raste divlje cvijeće, te svakako pogledajte bogatstvo našeg ornitološkog svijeta. Uživajte u Bilju. Isplati se!

Naslovna fotografija Dubravka Kovačević, tema Biljsko jezero 
Dodatne informacije pronađite:

 

tzo-bilje.hr

instagram.com/visitbilje

www.facebook.com/tz.opcinebilje

Kopački rit