Vukovar – grad koji želiš zagrliti

Piše: Anita Žuvela

Posjetili smo Vukovar. Grad na rijeci, grad anđela, grad cvijeća, raskošnih stabala i grad rijeke Vuke. Grad raskrižja povijesnih pokrajina, istočne Slavonije i zapadnog Srijema.

Za Vukovar doista vrijedi pravilo da se ništa o njemu ne može reći dok ga se ne posjeti. Priča o gradu heroju vrlo lako može ukliziti u patetiku a to nipošto ne želimo.
I bez nas je dovoljna činjenica da se ime tog grada toliko puta zluopotrijebilo u dnevno političke svrhe da je prava šteta što svoju prepoznatljivost duguje većinom izvještajima središnjih dnevnika sa obljetnica pada Vukovara, Oluje ili sukoba s ćiriličnim pločama. Vukovar je više od toga.

Grad Heroj, grad prelijepe rijeke Vuke, grad čudesne prirodne okolice, izvrsne gastronomije, velikog turističkog potencijala i grad iznimno ljubaznih ljudi. Pa ćemo ga  opisati i s te strane..

Začarat će vas svojom neobičnom vizurom barokne ljepote i pogledom na ušće rijeke Vuke, brojnim znamenitostima te vrsnom gastronomijom koja je  jedan od ključnih aduta ovog kraja.

Vukovar je mjesto raskošne slavonske prirode. Park šuma Adica nalazi se svega 2 km od središta grada, te je omiljeno mjesto Vukovaraca za šetnju, rekreaciju i odmor.  U središtu Park šume otvoren je Eko etno klub sa sadržajima tradicijskih obrta.

Ne propustite posjetu dvorcu Eltz u kojem je smješten Vukovarski muzej. Gradski muzej Vukovar danas djeluje u kompleksu Dvorca Eltz koji je jedinstveni muzeološko-galerijski, znanstveni i multimedijalni centar u kojemu se čuva i prezentirati kulturna baština kao element nacionalnog identiteta i kontinuiteta života na ovom području. Jeste znali da je muzej 2013. godine osvojio prestižnu nagradu Anton Štifanić za poseban doprinos u razvoju turizma Republike Hrvatske?

Muzej Vučedolske kulture također je mjesto zanimljivih otkrića i fascinantnog naslijeđa regije. Misija mu je kako navode u Muzeju “sakupljanje, istraživanje, očuvanje, zaštita, prezentacija i interpretacija lokalnog identiteta, povijesti, kulture, umjetnosti, tradicijske, prirodoslovne i arheološke baštine istočne Hrvatske na dobrobit šire javnosti, obrazovanja svih dobnih skupina društva i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine”. Imaju i super IG profil  pa slobodno svratite 😉

instagram.com/vucedol_culture_museum/

Jeste znali da se Vučedolski Orion smatra najstarijim europskim kalendarom?
Posuda s kalendarom pronađena je u Vinkovcima, na mjestu današnjeg hotela Slavonija. Četiri polja na koje je posuda podijeljena simboliziraju četiri godišnja doba, a pojedini znakovi koji se sustavno ponavljaju predstavljaju smjenu mjeseci.
Otkriće ovoga najstarijeg kalendara svjedoči o razvijenoj, visokoj civilizaciji i kulturi na ovim područjima prije više od pet tisuća godina.

Vukovarski nokturno – obavezno posjetiti

Memorijalni Vukovar ili Vukovarski nokturno je zbirni nazivnik pod kojim su objedinjena sva memorijalna mjesta u Vukovaru:

Vodotoranj pred nekoliko godina, danas je obnovljen, foto: Pixabay

Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991.g.
Spomen dom Ovčara
Masovna grobnica Ovčara
Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata
Centar Domovinskog rata
Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti
Križ na ušću Vuke u Dunav

Posjetili smo groblje hrvatskih branitelja. Na ovom mjestu, standardno prepuni riječi,  i općenito svega što dolazi s našim verbalnim prekomjernim paketom – ostali smo bez teksta.
Agonija boli, neshvatljivih zvjerstava i horora koje su prolazili stanovnici ovog herojskog grada, tu se transformirala u uzvišenu mirnoću boli. Nismo mislili da groblje može biti tako čudesno u svojoj tužnoj veličanstvenosti, ali doista jest.

I zatim 938 bijelih križeva. Ne možemo ništa napisati jer ne znamo kako izraziti to što obuzme čovjeka pri pogledu na njih.

Ali znamo da je ponekad razmak koji te dijeli od tišine do suza, najbolje ostaviti praznim.

Ovčara. Masovna grobnica, mjesto poznato u cijeloj Hrvatskoj i šire. Mjesto gdje su ubijeni ranjenici i medicinsko osoblje iz vukovarske bolnice.

I opet tipkovnica nema oznaku za suze.

Vukovarska bolnica. Danas je obnovljena no svakako posjetite njen podrum. Ako se odlučite posjetiti bolnički podrum, preporuka je pročitati svaku pločicu.

Anegdota za kraj – na odlasku iz Vukovara to poslijepodne, zaustavila nas je jedna  djevojčica od 15 godina koja se žurila prijateljima na rođendan a autobus joj je pobjegao. Obzirno i pristojno je pitala da li je problem da je  odvezemo samo do autobusne stanice koja nam je bila usput. Od 4 minute vožnje, ispričala se barem tri puta što nam smeta.

Teško je bilo povjerovati da nešto tako pristojno milo (tinejdžerskih godina) hoda ovim svijetom.
Nekako nam je ta djevojčica zaokružila cijelu priču. Ona je metafora onog svega onoga kako smo mi doživjele Vukovar.
Grad cvijeća,  grad anđeoskih krila i grad dobrih ljudi. I grad velikog turističkog potencijala.

Grad kojeg želite čvrsto zagrliti.  I posjetiti ga opet. Ne samo jednom godišnje.

Hrvatska – blistava škrinja stoljetnih blaga zaslužuje da je svi njeni stanovnici ponosno predstave svijetu učeći o njoj, educirajući se o svim prednostima i bogatstvu koje nam nudi. Ali i o ranama koje još nosi. 

Ne budimo stoga malodušni jer ostati u ovoj zemlji i pokazati je dostojno svijetu u njenoj ljepoti i raznolikosti, zahtijeva ponekad veću hrabrost nego umorno dići ruke i jednostavno otići. Nemojmo to zaboraviti, posebice u ovim bremenitim vremenima. Hrvatska je jednostavno puna ljepote čak i u svojim najtežim mijenama.

I volimo je takvu kakva jest.

Ponekad sretnu, često nesretnu, ponekad izgubljenu ali uvijek beskrajno lijepu.
Jer nema mjesta na svijetu koji može nadomjestiti dom.

A Hrvatska je naš dom. 

Fotografije: privatan arhiv, arhiv TZG Vukovara, Pixabay.com,