Upoznajmo posebna lica čudesnog grada

Jedan dan nije dovoljan

1.Skriveno

Priče i ljepota vizura, bogatstvo njegova duha i živahnost kulture ono su što privlači posjetitelje u Varaždin. No, izvana vidljiva raskoš nije njegovo jedino bogatstvo.

Iza vrata palača i kuća, nalazi se skriveni Varaždin. Dvorišta su mjesta gdje javno prepušta mjesto privatnom i prikazuje gradski život u osobnijem svjetlu. Neki od tih prostora oaze su umjetnosti s kreativnim duhom njihovih vlasnika. Dvor Art, Julian’s Garden, dvorište Muzeja anđela, Plikino dvorište, i Domenico (gotovo) su uvijek otvoreni.

Za potpuni doživljaj planirajte prvi vikend srpnja i festival posvećen upravo njima – varaždinskim dvorištima.

2.Subotnje

Subotnji Varaždin diše punim plućima. Prepune ulice povijesne jezgre, zvonjava s crkvenih tornjeva, glazba s balkona, zveckanje šalica kave na terasama i žamor tisuće razgovora jedinstvena su zvučna kulisa. Najprije se zaputite na Korzo, središnji gradski trg, kako bi upili subotnji ritam s pogledom na Gradsku vijećnicu, a od travnja do listopada i uživali u smjeni gradske straže. Nakon kave, vrijeme je za obilazak povijesne jezgre. Uska ulica vodi prema gradskoj tržnici. Varaždinski plac mnogo je više od mjesta gdje se dolazi u nabavku svježih i lokalnih namirnica. Doživljaj je to iskonskog Varaždina koji se ne propušta.

Otkrijte i ljepote Gajeve ulice, katedrale, Trga Miljenka Stančića, Starog grada, Trga tradicijskih obrta, Franjevačkog trga s predivnim palačama i crkvom, kazališta, a da se dojmovi slegnu, predahnite u gradskom parku. Nakon odmora, dopustite da vas neki od postava Gradskog muzeja – kulturno povijesni u Starom gradu, Galerija starih i novih majstora u palači Sermage, Entomološka zbirka u palači Herzer, iznenade svojim bogatstvom i zanimljivostima, a na raspolaganju vam stoje i Muzej anđela, Muzej hrvatskog vatrogastva te Muzejska zbirka oldtimera i stare tehnike. Nakon šetnje, baterije napunite u jednom od restorana, a imate li mogućnosti napravite si uslugu, ostanite još jedan dan i pridružite se Varaždincima u hedonizmu subotnje večeri.

3.Umjetničko

Mizanscena Varaždina kontinuirano se oplemenjuje vrijednim detaljima umjetnosti na ulici.

Ulaze u trgovine u središtu grada krase “cimeri”, replike simbola drevnih varaždinskih cehova. Železni čovek, Sirena, Kornjača i Potkova postavljeni su na autentične lokacije dok ostale brižno čuva Gradski muzej. Ulicama gradske jezgre naići ćete na niz umjetničkih intervencija. Instalacije Varaždinsko zelje i Varaždinski klipič, u blizini tržnice, ukazuju na vezu Varaždina i tradicionalne gastronomije hrvatskog kontinenta, a umjetnički oblikovana odmorišta poput Oblutaka na Korzu, Toka Drave u Padovčevoj ulici ili Gnijezda u gradskom parku omogućavaju odmor za noge, ali i dušu. Interaktivna klupa na Franjevačkom trgu, jedinstvena je instalacija koja povezuje glazbenu tradiciju i suvremenu tehnologiju, a bezvremenski zvučni i zamamni svjetlosni efekti potaknuti sjedenjem prava su atrakcija.

4.Festivalsko

Festivalska sezona idealna je prilika za upoznati Varaždin u punini duha, otvorenosti i zaigranosti. Ona traje cijele godine i Varaždin otvara svijetu, a svijet dovodi na njegove ulice i trgove. Gotovo da nema publike, ukusa i interesa koje varaždinski kalendar događanja ne može zadovoljiti – od animiranog filma (VAFI), romantične kreative Festivala varaždinskih dvorišta, neprekidnog niza zabave Ljeta u Varaždinu, neopisive radosti i desetodnevnog hedonizma Špancirfesta, otkačenosti Trash film festivala, profinjenosti Varaždinskih baroknih večeri do zimske čarolije Adventa u Varaždinu.

Više info:

tourism-varazdin.hr

facebook.com/Varazdin

instagram.com/varazdin

fotografije preuzete iz arhive TZG Varaždina