TOP 9 kafića za hladne zimske dane

Kojih je 9 kafića idealno za zimske dane u Zagrebu? Gdje popiti kavu, umiriti se uz šalicu vrhunskog čaja, opustiti se uz dobar koktel ili gin tonic i koja to mjesta imaju ono nešto posebno što iz izdvaja iz konkurencije? 

Većini je jako važno i da se u kafiću ne puši a mnogi vole kad njihova posebna mjesta maju neki svoj napitak ili čak nekoliko takvih interesantnih pića da se može u par navrata i isprobati i neke druge stvari. Od kafića se danas očekuje i da imaju super izbor čajeva i kava te nešto za prigristi.  Gosti cijene svaki trud a uređenje im je posebno bitno kako bi se osjećali opušteno i ugodno, umotani u posebnu atmosferu koju najviše definira prikladan izbor glazbe i uređenje interijera.

kolac-most-unusual-garden

Dok je pušenje iz više razloga većini veliki “no no”, važnu ulogu u kreiranju dobre atmosfere imaju i posebni programi te različita događanja unutar kafića.

  1. A most unusual garden

Kafic A most unusual gin garden je neobičan i zanimljiv iz više razloga. Ima divan veliki vrt i kućicu na drvetu u kojoj možete popiti kavu. Po danu ugodno mjesto za popiti kavu a navečer – jedan od brojnih koktela.

Garden se otvorio u svibnju 2015. godine. Unutarnji je dio prenamijenjen za slastičarnu te je unutra zabranjeno pušenje, a druga polovica lokala je pretvorena u svima omiljeni kofer, trgovinu gdje se mogu kupiti začini, čajevi, čestitke, boce gina, tonika, šalice, torbe, rokovnici i drugo. Zamisao je da ovdje možete doći na kavu i kolač i istovremeno kupiti nekome odličan poklon za svaku prigodu.

Foto: Vedran Tolić // www.facebook.com/VedranTolicPhotography

“Kućno” piće je gin tonic: Hendrick’s gin, (koji je vlasnike inspirirao za ime kafića) s Thomas Hendry tonikom i Botanica začinima, no u širokoj ponudi se nalaze i craft piva, OPG sokove, fini kokteli, cijeđeni sokovi, tostići i nachosi. Iako je ovo teško vrijeme za sve nas, timu Gardena ideja očito nikada ne manjka.

2. Finjak

foto: Instagram Finjak

Finjak je sav instagramičan i atmosferičan, retro, sa kristalnim lusterima, fejk starinjskim kristalnim čašama, rasparenim stolicama, jastučićima. Smješten u haustoru u najužem centru grada, malen i sladak poput sjajno upakiranog bombona zbog svojeg atraktivnog uređenja u poprilično malom prostoru. Ne puši se. Finjak je idealan za dvoje, bilo da ste s dečkom, prijateljicom, prijateljem ili bliskom osobom došli u miru sjesti i ispričati se, muzika nije preglasna ni napasna, a dekor oko vas je neodoljivo filmičan te se osjećate doista posebno.

3. Swanky Monkey Garden

Zgodan Bar za po danu ali definitivno živi svoju priču navečer, kada je posebno u toplijim danima, prepun.  Zanimljiv, živ i vrlo cool zbog svojeg interijera i vintage namještaja te odličnih koktela. Nedavno je na najvišoj etaži Swanky Monkey Gardena otvorena Kupola koja svake godine dobiva drugačije uređenje. Ove je godine uređena u cozy boho stilu.

Kupola je idealna za manje proslave i intimnija druženja, ali i preko tjedna se možete ugodno smjestiti i popiti kavu/čaj/toplu čokoladu ili topli koktel.

4. Velvet

Smješten u samom centru grada a opet skriven od buke, čarobni Velvet nudi odmak od gradske vreve i nudi ukusne zalogaje. Velvet je predivan iznutra, isto odlično uređen, s velikim velvet foteljama, a terasa je ispod drveta s malim retro stolovima. Krasna lokacija, dobra kava, fora uređenje, dobri kolači, sve to je recept za uspjeh. Novost je rolada od oraha a ljubitelji klasičnih slatkiša će se razveseliti kada kušaju kompot, knedle sa šljivama ili Šnenokle koji prizivaju romantične duhove prošlosti.

Velvet Instagram

Za sebe “Velvetovci” pišu: “Ovdje ljudi dolaze odmoriti se, pročitati novine, u miru daleko od buke i strke. Volimo “govoriti” sezonskim jezikom u hrani i dekoraciji, pratimo što tržnica nudi pa s tim sastojcima radimo kolače i pite, a i cvijeće.”

5. Vintage

Vintage Industrial, smješten u Savskoj ulici u prostoru nekadašnje Tvornice gumbiju, mjesto je koncerata, plesnih nastupa, kazališnih predstava, književnih večeri, projekcija filmova, privatnih tuluma…  Naziv Vintage Industrial Bar u skladu je s njegovim interijerom; prostor je moderno projektiran i opremljen, razdijeljen u tri dijela (šankerski, intimniji, klupsko/koncertni), a uređen je u industrijsko-tvorničkom stilu. Atmosfera kluba je ugodna a gosti mogu uživati u kvalitetnoj novoj i staroj glazbi, te u širokoj ponudi bezalkoholnih i alkoholnih pića po prihvatljivim cijenama.

6. Dežman bar

U Dežman bar u Dežmanovom prolazu je odlično svratiti na doručak ili ručak ali i nakon posla. Dežman je jako classy i mirno mjesto s ugodnom poslugom i posjetiteljima, izvrsnim izborom čajeva i koktela. Jelovnik nije tipičan ali je vrlo zanimljiv pa će se tu naći i Eggs Benedict i vafli za doručak, tacosi, Cacio e pepe tjestenina i razni ukusni quichevi. Ponuda plata sa sirom i pršutom te raznim narescima je izvrsna. Jelovnik se mijenja na tjednoj bazi ovisno o dostupnosti namirnica. Ugodan, prostran, nenametljiv i profinjen prostor, na izvrsnoj gradskoj lokaciji, jako je dobar izbor za ugodno jutro ili mirno poslijepodne.

7. Botaničar

Botaničar za sebe tvrdi da je “biljka u nastajanju na ugostiteljskoj i kulturnoj mapi Zagreba usred inspirativnog ambijenta trga Marka Marulića.”  Ovo fensi mjesto nalazi se pokraj jedne od najljepših ulica u Zagrebu u neposrednoj blizini HNK. Miran, tih i fin kafić za ugodno druženje. Vrlo prostran i udoban, Botaničar često ima izložbe i predstavljanja knjiga što ga razlikuje od većine drugih.

8.  Mr. Fogg

Mr Fogg je jedno od popularnih mjesta koja su zanimljiva i danju i navečer. Odvojen na pušački, odlično ventilirani, te veliki nepušački dio na katu, mnogima služi za razne poslovne dogovore i sastanke ili kao radno mjesto. Kafić koji se uvijek čini punim, nudi odličnu atmosferu i često je potrebno rezervirati stol. Mr. Fogg nudi velik broj raznih ginova i drugih pića i jedina mu je mana možda to što nema hrane.

9. Booksa

Smještena blizu Mr. Fogga, Booksa je hipsterski književni klub u kojem članovi mogu popiti kavu ili čaj, prelistati knjige i časopise iz čitaonice, besplatno surfati internetom, uživati u književnim programima, gostovanjima domaćih i stranih pisaca, koncertima i razno-raznim drugim događanjima.

Link na izvorni članak: www.okusi.eu