Top 5 kulturnih atrakcija područja Dravski Peski

Dravski Peski su destinacija prepuna zelenila i oaza prirodnog mira. Česta su tema pjesama, priča, legendi, filmova i serija. Drava u obruču svojeg zelenog plašta, nudi mnoštvo aktivnih sadržaja no može biti i umjetnička inspiracija.
Da bi se otkrilo sve što ova ljepotica nudi potrebno je vrijeme i strpljenje, jer je samozatajna i mirna, poput svojih vrijednih žitelja.

Danas vam predstavljamo neke od kulturnih atrakcija ovog neobičnog područja koje će vas osvojiti raznolikošću atributa prirode i kulturnih sadržaja na relativno malom prostoru. Također, poželite li saznati više o ovom području i istraživati ga kroz digitalne aplikacije, možete odnedavno to učiniti kroz aplikaciju EXPLORE DRAVSKI PESKI.

Aplikacija je izrađena u svrhu lakšeg kretanja i snalaženja turista unutar destinacije, a možete je preuzeti na Google playu i App storeu budući da je dostupna u android i IOS verziji na hrvatskom i engleskom jeziku.

Na njoj su dostupni podaci o svim zanimljivim turističkim lokalitetima na području koji su raspoređeni u nekoliko kategorija: prirodne atrakcije, muzeji, galerije i zbirke, eno-gastro ponuda, aktivni turizam, smještaj. Unutar aplikacije također su dostupne i biciklističke rute koje prolaze ovim područjem, a aplikacija nudi nekoliko mogućnosti : prikaz nadmorske visine, koliko % rute te prošli, koliko je predviđeno vremena do kraja rute, brzinu kretanja, kao i što sve usput možete posjetiti, a do vašeg odredišta (prirodne atrakcije, muzeja, restorana, kafića…) vodi vas navigacija. Slobodno je preuzmite i uživajte u razgledu, dok ne posjetite ovo područje!

Što posjetiti od kulturnih sadržaja na području Dravskih Peski?

Ekološki vrt mira

Ekološki vrt mira nalazi se u Podravskim Sesvetama. Otvoren je 21. rujna 2003. godine kao prvi ekološki vrt mira u svijetu. U njemu se nalazi 21 drvena skulptura i jedan spomenik posvećen vodi. Vrt čine skulpture oblikovane u hrastovom drvetu u prirodnoj veličini. One prikazuju likove osoba koje su oblikovale svoje misli vezane uz prirodu, vodu i slavljenje prirode.

Postavljene su u simbolu kružnog toka vode, a izražavaju duh ispunjenja i ostvarivanja vodom. Spomenik vodi je izrađen u hrastovu trupcu starom 150 godina, visok je 3,70 metara i ima tri tone. Neke od poznatijih postavljenih skulptura su Magellan, Isus, Odisej, Noa, Mojsije, Franjo Asiški i Beethoven. Ovaj muzej na otvorenom nalazi se na adresi: Trg bana Josipa Jelačića, 48363 Podravske Sesvete.

Galerija Ivan Lacković Croata

Ivan Lacković Croata rodio se u podravskom mjestu Batinske nedaleko od Kalinovca u težačkoj obitelji.  Bio je samouk slikar. Prve slike naslikao je 1944. godine vodenim bojama, a u njima prirodno izlaže doživljaje prirode i života na selu. Godine 1952. izrađuje prve crteže, a preseljenjem u Kloštar Podravski, gdje živi od 1954. do 1957. godine, nastaju njegove prve slike. Godine 1957. seli u Zagreb, gdje radi kao poštar, a nakon što je završio večernju školu postaje poštanski službenik.

U Zagrebu 1962. godine upoznaje Krstu Hegedušića i povremeno radi u njegovoj majstorskoj radionici. U to vrijeme počinje i izlagati. Godine 1968. napušta zagrebačku poštu i profesionalno se bavi slikarstvom. Tada postaje slobodni umjetnik čija djela javnost upoznaje na brojnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu.

Postaje članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Izlaže po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji, najviše u Hrvatskoj, te u mnogim zemljama Europe, Azije, Afrike, Amerike i Australije, na skupnim i samostalnim izložbama. Njegove slike i crteži nalaze se u mnogim uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama.

Najčešće je crtao pejzaže, figuralne kompozicije, cvijeće i mrtve prirode. Portreti su vrlo rijetki. Na bijeloj plohi papira osnovno njegovo izražajno sredstvo bila je linija, bogata i razvedena do krajnjih mogućnosti. U pejzažima je crtao prikaze zbivanja iz seoskog života; pričao je o ljudima koji su se slučajno pojavili samo u prolazu, dok sve oko njih ostaje nepromjenjivo. U opusu radova iz 90-ih je niz crteža s temama ljudske patnje iz Domovinskog rata. (Izvor: hr.wikipedia.org/wiki)

Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

Etnografska zbirka svjedoči o narodnom životu Podravaca. U kući uz obiteljsko dvorište, prikazan je ambijent i način života na selu, a osobita su vrijednost dijelovi i kompleti narodne nošnje, tkanje, vezovi i oglavlja te tkalački stan. Uz brojne komade namještaja, kućnog inventara i pribora, različitih pomagala, alata i predmeta iz svakodnevne upotrebe, važan dio zbirke su i predmeti vezani uz narodne običaje.

Također se ističu brojne bojane i ukrašene pisanice iz Podravine te bogato ukrašene preslice starije od sto godina. Osim etnografske građe, tamo se nalaze i paleontološki nalazi (zub mamutovog mladunca i kosti izumrlih životinja) te arheološka građa od brončanoga doba do kasnoga srednjega vijeka. Adresa: Trg Kralja Tomislava 22, 48363 Podravske Sesvete.

Etno imanje obitelji Karlovčan

Poželite li se vratiti u prošlost i vidjeti kako su živjeli Podravci – posjetite Etno imanje obitelji Karlovčan koje se nalazi u malom Podravskom mjestu Brodić  smještenom u općini Ferdinandovac. Autentični namještaj, brojna pomagala u kućanstvu, alat koji se koristio u poljoprivredi,  domaće životinje, samo su neke od brojnih stvari koje možete tamo vidjeti.

 U neposrednoj blizini nalazi se i jedna od najljepših rijeka- rijeka Drava.  Kako bi je što bolje upoznali i uživali u njenim beskrajnim ljepotama, obitelj Karlovčan nudi vam jedinstvenu vožnju brodom kapaciteta do 30 osoba.

Osim što se možete vratiti u prošlost, upoznati rijeku Dravu,  također možete uživati u domaćim specijalitetima koji se tamo pripremaju. Posebna turistička atrakcija je ručak na rijeci Dravi koja nudi jedinstven spoj ljepote prirode i uživanje u tradicionalnim jelima Podravine usred rijeke Drave. Osim svega navedenog, imanje sadrži i sportsko-rekreacijske sadržaje poput odbojke na pijesku, nogometa i jahanja.

Etno kuće obitelji Karlovčan nalaze se na Prekodravskoj biciklističkoj ruti, a u neposrednoj blizini prolazi i Dravska ruta te je samim time nezaobilazno mjesto brojnim biciklistima koji tuda prolaze. Obitelj Karlovčan također nudi i organizira razne proslave, manifestacije i team buildinge. Želite li kušati Podravske specijalitete, vratiti se u prošlost, upoznati rijeku Dravu, obvezno posjetite ovaj jedinstveni objekt.

Zavičajni muzej Kalinovac

Nastojanjem Mjesne zajednice sela i vrijednih učitelja tadašnje područne škole u Kalinovcu pokrenuta je akcija osnivanja muzejske zbirke. Zbirka je osnovana 9. svibnja 1971. godine odlukom Savjeta Mjesne zajednice. Izloženi eksponati potiču od prethistorije (kamena sjekira, narukvica, kameni mlat, dijelovi turske sablje…) i starije povijesti, pa do novijeg doba. Muzej se nalazi na adresi: Dravska ulica 81, 48361 Kalinovac.

Od znamenitosti u okolici, posjetite i Kuću/Interpretacijski centar Petra Preradovića.

Zahvaljujući Europskoj uniji i sredstvima programa Interreg Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta „Preradović & Csokonai“, Općina Pitomača je renovirala i adaptirala rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici koja se uredila kao suvremeni interpretacijski centar.

Cijela Kuća prožeta je multimedijskim te interaktivnim sadržajima poput multimedijalnog izložka “Virtualna Stvarnost“ i holograma Petra Preradovića, a interaktivnim sadržajem nude dovršavanje pjesama, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama te pregledavanje audio-vizualnih zapisa o Grabrovnici i pjesniku, preslušavanje skladbi nastalih na temelju Preradovićevih pjesama te još sadržaja koji će sve posjetitelje oduševiti.

Foto: Kristijan Toplak

Također, svim posjetiteljima predlažemo gledanje igrano-dokumentarnog filma „Ja, Preradović“ u trajanju od 20-ak minuta.
Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića možete posjetiti od utorka do subote od 10.00 do 17.00 sati. Više o samom Interpretacijskom centru Petra Preradovića možete vidjeti na web stranici:www.preradovic.eu/

Posjetite,  istražite:

www.tzpdravskipeski.hr

facebook.com/TuristickaDravskipeski

Fotografije: Arhiv TZ Područja Dravski Peski