Spremni za uzbudljivu turu? Spotom i virtualnom šetnjom krenimo u đir po Kutini

  • Jeste li znali da su Moslavci daleko prije Amerikanaca boravili na „Mjesecu“ i to uz puno manje opreme?
  • Jeste li znali da u Repušničkom polju ima više modela na jednom mjestu nego u ostalim krajevima RH?
  • Jeste li znali da neki od od najljepših prirodnih kontrasta u RH nalaze na sat vremena od Zagreba –  Lonjsko polje i Moslavačka gora? Ova dva prirodna dragulja nalaze se nadomak grada Kutine a ujedno su dovoljno sigurni za slobodno i nesmetano kretanje zahvaljujući označenim stazama – i to kroz sva godišnja doba.

 

Ako ste tip od kulture&avanture, nema boljeg nego doći kod nas jer nudimo zanimljiv koloplet tradicije, povijesti, kulturnih objekata, sakralnih ljepota i odlične eno gastro priče koju možete pronaći na svim trpezama naših seoskih domaćinstava, restorana, slastičarni i bistroa.

Uz suvremenu razglednicu  Kutina  priča i priču i davnina: od antičkih nalaza u predjelu Lipa, tradicijskog graditeljstva Crkvene i Radićeve ulice,  izložaka u Muzeju Moslavine i galeriji,  sa nezaobilaznim biserom sakralne arhitekture – crkvom Sv. Marije Snježne iz 18. stoljeća.

Jedan od najljepših sakralnih interijera u Hrvatskoj

Najstariji zapis o gradnji crkve potječe još iz 1729. godine, a legenda kaže da je ovu građevinu podignuo grof Erdődy u čast preminulom sinu kojeg je smrtno ranio vepar. Te godine, svetište je gotovo, sazidano od pečene cigle na temeljima stare srednjovjekovne crkve. Odmah se nastavlja graditi lađa na sasvim novim temeljima od pečene cigle. Tu je već 1729.g. prenesen iz stare drvene crkve oltar Majke Božje Snježne. Gradnja crkvene lađe trajala je 20 godina.

eno gastro – ne propustiti:

Ne treba zaboraviti ni gastronomsku ponudu u kojoj se posebno ističe specijalitet „šaran na rašljama“ i izvorno moslavačko vino „Škrlet“. Brda iznad Kutine zasađena su vinogradima. Vinske ceste nude u brojnim kletima degustaciju i prodaju svojih vina.

Svjetlucavi pozlaćeni obronci Moslavačke gore s kojih pogled dosiže Lonjsko polje, nisu samo lijepa razglednica, iako su savršeni za Insta storyje. Oni čuvaju u svom njedru brojne vinarije, kleti i seoska domaćinstva, a tu su i totalno uzbudljive priče o tajanstvenoj povijesti koje će vam ispričati turistički vodič.

Moslavačka gora se nalazi usred nizine, omeđena rijekama Česmom, Lonjom i Ilovom. Zbog velike georaznolikosti, bogatstva šumskih površina, brojnih biljnih i životinjskih vrsta, kulturno-povijesne i tradicijske baštine, zaštićena je u kategoriji regionalni park.  Sve više i ucrtanih označenih biciklističkih i pješačkih staza obuhvaćaju značajne kulturne i prirodne turističke atrakcije i objekte u područjima kojima prolaze pješaci, planinari i biciklisti a čaroban krajolik idealno spaja ruralnu arhitekturu i industrijsku baštinu. Što posjetiti na ovom potezu? Pavlinski samostan, vidikovac Vis, i pravi naftni bunar.

Na Moslavačkoj gori postoje ostaci starih utvrda, od kojih je najpoznatiji Garić-grad, kojeg je sagradio ban Stjepan Šubić, zatim Jelengrad i Košuta grad (Košutgrad).

Lonjsko polje
Kutina gotovo ulazi u Lonjsko polje, zaštićeni park prirode, veliki ornitološki rezervat i najveće močvarno područje u ovom dijelu Europe.  Ovdje možeš provesti i lijep dan  s brojnim modelima Repušničkog polja. Najbolji dio je taj što će modeli za tebe pozirati bez naknade, jer Pisava, Milka, Roza, Afrodita, Venera i Jolly to „profesionalno“ rade već nekoliko godina. Naravno, govorimo o brojnom životinjskom svijetu jednog od rijetkih primjera tradicionalnog stočarstva u Europi. O Lonjskom polju više informacija ovdje: klikni me.

simpatični modeli s Lonjskog polja

Ponuda smještajnih objekata u Kutini i okolici je raznolika, od hotela i soba, do seoskih domaćinstava i kampova. Istražite njene  šetnice, biciklističke staze, uživajte u okusima i mirisima grožđa, razgledu starih gradova i utvrda ili jednostavno uživajte u cvrkutu ptica i pogledima na prekrasno Lonjsko polje i trsno gorje. 

Ne stigneš nas posjetiti već ovaj vikend? Prošeći virtualno s nama, jednim klikom na link:

VIRTUALNA ŠETNJA KUTINOM I OKOLICOM

Samo izaberi željene lokacije u lijevom izborniku koje želiš posjetiti&istražiti.
Skroz su cool i svidjet će ti se.
Čekamo te u Kutini!

Korisni linkovi:

Visit Kutina

Facebook