Šetnja kroz Sisak, Stari most, Tržnice Sisak, biciklističke staze – istražimo grad na tri rijeke

SISAK – grad s dušom,  o kojem i BBC priča, predstavlja svoje zanimljivosti:

STARI MOST – jedan od najistaknutijih simbola Siska i vrijedno naslijeđe kulturne baštine

Stari most predstavlja jedan od vizualnih simbola grada Siska i vrijedan spomenik mostogradnje na hrvatskoj razini.

Na njegovom mjestu je 1862. godine bio izgrađen drveni most koji je po prvi put spojio Civilni na lijevoj i Vojni Sisak na desnoj obali, a imao je iznimnu gospodarsku važnost za oba dijela grada.

 

Zbog dotrajalosti drvenog mosta na istoj lokaciji započela je 1925. godine izgradnja novog mosta prema projektu inženjera Frkovića. Otvorenje mosta bilo je 1934. godine te je sačuvan i filmski zapis koji se čuva u Gradskom muzeju Sisak.

Prošećite Tržnicom Sisak

Javno  poduzeće Gradska tržnica Sisak, osnovano  je 20.04.1989 godine radi upravljanja djelatnostima Gradske tržnice. Tržnica Sisak od tada naovamo, postala je nezaobilazno mjesto kupnje domaćih autohtonih proizvoda, domaćih OPG-ova, mjesto zanimljivih susreta kao što je primjerice Razmjena knjiga i udžbenika, zanimljivih sajmova, a ako ste vjeran posjetitelj tržnice u Sisku, nećete otići doma praznih ruku.

Tržnica u Sisku je mjesto koje svakako treba obići pri posjeti gradu,  bogati šareni kolaž domaćih namirnica kao i raskošne ponude raznolikog cvijeća.

Aktivnosti u Sisku – magična Kupa i biciklističke staze, sportski centri..

Ako uživate u vodenim sportovima kao i  u kulturno povijesnoj i prirodnoj baštini područja koje posjećujete,  tada je Sisak idealno mjesto za vas.

Sisak je idealno mjesto za aktivan odmor za one koji također žele uživati u kulturno povijesnoj baštini mjesta koje posjećuju.

DSC_0183

Većina riječnih, biciklističkih i pješačkih ruta uključuju objekte kulturno povijesne baštine ali i urbane kulture. Pješačke rute su od 5 kilometara na više i lako se mogu prilagođavati pojedinačnim željama i fizičkoj spremnosti.
Biciklističke rute uvelike prate pješačke rute. Jedna od najpopularnijih trenutno je Ruta industrijske baštine koja obuhvaća oko 30 km bicikliranja uz objekte industrijske baštine kao i ostale objekte kulturno povijesne baštine.

Poklonici biciklizma poznaju grad Sisak i okolicu po aktivnom odmoru i atraktivnim biciklističkim rutama, ugodnim za vožnju i idealnim za obiteljski odmor. Iskusni biciklisti koji uživaju u brojnim biciklističkim rutama diljem Hrvatske naglašavaju da neke od najljepših ruta prolaze kroz Park Prirode Lonjsko polje uključujući nacionalnu rutu Ruta Sava.

IMG_0173

Sisak je bogat parkovima, šetnicama i šumama. Raznolikost gradskih cjelina premrežena gradskim parkovima, perivojima, vrbacima i šumicama pokraj rijeka čini zanimljivo područje na kojem obitava mnogo ptica, među kojima rijetke i ugrožene te mnoge koje se ubrajaju u zaštićene i strogo zaštićene vrste. A poznati Park prirode Lonjsko polje sa svojim prekrasno postavljenim i označenim biciklističkim rutama omogućit će vam jedinstven doživljaj osjeta mira, tišine i mirisa i zvukova prirode.

20160902_113222 (Medium)

U parku također možete iznajmiti bicikl ili za one vještije na vodi,  unajmiti kanu kojim možete neometano promatrati biljni i životinjski svijet ovog jedinstvenog područja.

Sisak je ovo ljeto otkrio i slavni BBC World news & BBC News  a zaključak iskusnih travel experata je slijedeći:

“Rijeka Sava je istinski čarobna i inspirativna – ne samo zbog svoje ljepote, već zbog povijesti, koja se proteže sve do drevnog Rimskog doba. Kada televizijske emisije o putovanjima dolaze u Hrvatsku, obično su rado usmjerene na vec poznate destinacije poput Dubrovnika, Zagreba ili Jadranske obale te sam bio oduševljen što smo ovog puta odabrali rijeku Savu. Tijekom putovanja susreli smo se sa sjajnim ljudima i mjestima koje smo podijelili s preko 90 milijuna gledatelja programa BBC World širom svijeta.” Mike London,Editor BBC Travel Show.

DSC_0392

Čarolija Siska, osvaja nenametljivo i tiho. Pogledajte što sve možete vidjeti u Sisku, čekamo vas!

www.sisakturist.com

facebook

Fotografije: arhiv TZG Sisak, Gradske tržnice Sisak