Pokladno jahanje u Baranji – tradicija otrgnuta zaboravu

Izvucimo dio običaja iz škrinjice blaga bogate Baranje i pripremimo se polako za običaje poklada koji se polako šire diljem Lijepe Naše. Vodimo vas u mističnu Baranju, poznatu po zanimljivim običajima u vrijeme fašnika i poklada.

Stari običaj ”Pokladno jahanje” i ove godine se obilježava u Baranji na čak 2 lokacije i to u Branjinom Vrhu 11. Pokladno jahanje s bušama i u Popovcu 8. pokladno jahanje.

Na svakom od događanja će sudjelovati oko 80 jahača te 4 zaprege koje će voziti tamburaše, a svi posjetitelji će moći uživati i u tradicionalnim zimskim delicijama te baranjskom vinu i rakiji. Za kraj dana kako bi otjerali zlo spalit će se fašnik uz čitanje optužbe.

O bogatstvu baranjske tradicije, svjedoče mnogi događaji utjelovljeni kroz atraktivne manifestacije koji se i danas održavaju kao dio tradicijske kulturne baštine. Jedan od tradicijskih dodađaja u Baranji koji se dan danas njeguje i čuva Pokladno jahanje koje, kao stari narodni običaj, vuče korjene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka.

Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su okupljali i trajbali poklade.
S obzirom na brojne narode koji su naseljavali ove prostore, Baranja se može pohvaliti s mnogobrojnim kulturama i običajima kojima stanovnici pokušavaju sačuvati dio svoje povijesti. Pokladno jahanje svakako je jedan od tih običaja.

Tradicionalno pokladno jahanje u Baranji počinje u jutarnjim satima s povorkom i jahačima koje tradicionalno prate tamburaši. Nakon okupljanja slijedi blagoslov konja, te se odlazi u obilazak karakterističnih mjesta sela, a nakon toga slijedi spaljivanje fašnika. Posjetitelji za to vrijeme mogu probati kuhano vino i pečene kobasice. Proslava se nastavlja do dugo u noć.

Kako bi se ovaj običaj očuvao vrijedne baranjske udruge brinu o tome da tu tradiciju prenose i na naše mlade. Glavni organizatori Pokladnih jahanja u Baranji su Konjogojska udruga Baranja – Branjin Vrh i Konjički klub ”Baranjsko biserje” iz Popovca.

10.02.2018. – 11. POKLADNO JAHANJE S BUŠAMA U BRANJINOM VRHU

12:00 h Okupljanje sudionika ispred Doma kulture

12:45 h Posveta konja i jahača

13:00 h Povorka – obilazak postaja

17:00 h Spaljivanje fašnika ispred Doma kulture

13.02.2018. – 8. POKLADNO JAHANJE U POPOVCU

10:00 Okupljanje jahača i sudionike na Obiteljskom gospodarstvu Nikice Matkovića (Đuro Đaković 25)

11:15 Povorka kroz selo – obilazak postaja

17:00 Spaljivanje fašnika i večera u Domu kulture

Izvor i fotografije: Turistička zajednica Baranje