Nešto sasvim drugačije: Isprobajte atraktivne ciklo aranžmane Zlatne doline

Odnedavno možete sami birati svoje iskustvo Zlatne doline kroz odabir posebnih ciklo –  programa, izvrsnih za sve ljubitelje prirode, dobrih vina i aktivnog odmora. Prva adresa za odabir specijaliziranog biciklističkog iskustva Hop off Hop on programa je agencija Luks Bike Adventure  iz Požege. Agencija koja u suradnji s TZ Požeško  – slavonske županije zajednički kreira nova inovativna iskustva, u kojem je bicikliranje samo mali dio lepeze doživljaja.

Što doživjeti? Gdje otići?

Ako vas zanima primjerice jednodnevni aranžman, vikend iskustvo, vožnja požeškom dolinom uz bogati winetasting, kombiniranje ciklo iskustva s tradicijskom gastronomijom, izlet na Papuk, jesenska berba grožđa ili vožnja povijesnom jezgrom Požege –  prva specijalizirana turistička agencija za posebne Hop off Hop on programe vam je na raspolaganju za sve moguće gastro – wine – ciklo ture.

Dobit ćete iskusnog ciklo vodiča koji će vam osigurati bicikle a po dogovoru ih čak može ostaviti na željenoj lokaciji da možete nesmetano uživati u šetnji, ručku i winetastingu. Paketi su prilagođeni sportašima, rekreativcima, pojedincima, obitelji s djecom kao i tvrtkama za team buildinge ili društvu koje traži aktivan odmor.
Preporuka biciklističkog aranžmana: Stazama ruža i vina po Pleterničkim vinogradima, u organizaciji Luks Bike Adventure

Ako krenete biciklom od Pleternice prema brdu Klikun i Starac, vozeći po mješovito asfaltirano makadamskoj cesti imate priliku u početku vožnje silaskom na makadam po usponu  vidjeti u daljini zadivljujuće prizore  Požeške gore, dok su vinogradi, diskretno premreženi stazama za bicikliranje.

Dolaskom na vrh kod mjesta Ćosine laze i skrećući prema Pleternici,  kreće vaša avantura vožnje vrhom brda. Bicikliranje makadamskim putem 6 kilometara,  biti će poseban doživljaj dodatnim prolaskom kroz staru slavonsku hrastovu šumu. Hladovina i osvježenje čekaju ispod raskošnih krošnji. Nepregledne šume, vinogradi i gorje, dostojna su nagrada za trud, a nemojte zaboraviti ni blizinu Parka prirode – vilinski Papuk .

Planirate li zastati i odmoriti malo, možete se odmoriti na nekima od pleterničkih vidikovaca, a  vožnjom po makadamskoj cesti, kroz vinograde vinogorja Pleternica, laganim spustom doći ćete do crkve u Pleternici. Prethodno vas čeka okrijepa u vinogradu obitelji Markota – kušanje vina i tradicijska plata s pogledom na vinograde Pleternice.

Nakon toga slijedi povratak na asfaltirani put kojim se vraćate u Požegu. Kombinacija bicikliranja može biti upotpunjena i šetnjom ili promatranjem rijetkih biljaka i stabala, a ove programe bicikliranje predlažemo i u ljetnim mjesecima, kada se možete osvježiti hladovinom i svježinom koju darežljivo pružaju slapovi obližnjeg Papuka.

Gdje isprobati ukusnu hranu i najbolja vina?

Preporučene adrese na kojima možete uživati u raskošnom winetastingu i bogatoj slavonskoj gastronomiji su:

Vinarija Krauthaker
Akademija graševine
Sontacchi
Konoba Čiča Mata – Papuk
Stari Fenjeri kod Požege
Vinarija Jakobović
Zlatni lug Požega
Vile Montis Aurea

Gdje se najudobnije smjestiti?

Vile Montis Aurea su najljepši kontinentalni smještaj Hrvatske, s bazenima i jacuzzijima u Novom Zvečevu, gdje možete uživati u savršeno nedirnutoj prirodi, hladu starih hrastova i usput se brčkati u bazenu. Domaćin organizira i catering tako da ne morate brinuti oko kuhanja, a želite li posebne izlete, i to se može dogovoriti.

Za djecu ima pregršt sadržaja: dječja igrališta, prostor za stolni tenis, stolni nogomet, biljar, te zatvoreni vanjski prostori u kojima se nalaze sadržaji i oprema za pripremu peke i roštilja.Tu je i romantično vrtno jezerce, nogometno igralište gdje se možete zabavljati u obiteljskom okruženju, a ukoliko želite uživati u netaknutoj prirodi Papuka, možete unajmiti i bicikle uz prethodni dogovor. Ili se jednostavno opustiti uz dobru knjigu i odmoriti od aktivnosti.

Sve četiri vile imaju finsku saunu i jacuzzi, i  vanjski bazen. Ljeti se možete rashladiti u bazenu, a zimi se ugrijati u finskoj sauni.

Što nam nudi Požeško – slavonska županija? Istražimo oaze za odmor

Što degustirati poslije biciklističkih napora?

U Požeško – slavonskoj županiji, biciklizam je povezan s hedonizmom, gastronomija je iznad svih očekivanja, a ne zaboravite ni najnagrađivanije vinogorje u Hrvatskoj. U svakom slučaju iz Zlatne Doline ne odlazite ni gladni ni žedni. 

Od jela koje svakako isprobajte kad ste tamo, izdvajamo paštetu od pastrve i svježe ulovljenu pastrvu na roštilju s domaćim krumpirima, ili izvrstan Fiš paprikaš i pohanog soma. Na meniju su i domaće sarme i tradicijski čobanac, kao i namazi s masti od crne slavonske svinje, prežgana juha ili podolac ispod peke. I prefine slastice.

Pojedini restorani otići će i korak dalje pa će vam ponuditi zanimljivu paletu okusa u kojima se more ljubi s Slavonijom. Uživajte u rižotu od vrganja s dimljenim kozicama i hobotnicom,ili  junetinom obogaćenu crnim vinom i aromatiziranom palentom te se zasladite s  kolačem od sira s kristalima karamele. 

Želite li isprobati bogat winetasting, nemojte zaobići obaveznu podlogu koja upotpunjuje cijeli doživljaj. Kulen, kulenova seka, šunka, špek, kobasice, tradicionalni čuvari zaboravljenih okusa, svi sjajno pašu uz degustaciju vina u vinskim podrumima Zlatne doline, koja s ponosom broji tridesetak kvalitetnih vinara.

Jako puno razloga je za doći i istražiti požešku dolinu, a možda bude samo jedan dovoljan da joj se zauvijek vraćate. Gostoprimstvo i toplina ljudi ovog kraja, novi inovativni okusi tradicijske gastronomije, zlatne kapljice vina i inovativne biciklističke ture skrojene po vašoj želji.
Ima li bolje pozivnice za dolazak?

Fotografije: Montis-aurea.hr, privatna arhiva uredništva, TZ Požeško – slavonske županije

TZ Požeško – slavonske županije

Luks Bike Adventure