Prisjetimo se legendarnog automobila brojnih generacija

Šibenik i okolica ovih dana, postaju zanimljiva retro kulisa povijesti i uspomena. Na velika vrata vraća se legendarni fićo kroz Međunarodni Fićo skup!

U organizaciji Dalmatinskog Fićo kluba, i ove godine se u Šibeniku, Rogoznici i Primoštenu 2. lipnja, šarmatni automobili marke Fićo, preplaviti će trgove te će se svi posjetitelji imati prilike podsjetiti jednog od glavnih simbola nekih prošlih vremena.

Skup će početi okupljanjem sudionika na šibenskoj rivi, te će ujedno svaki posjetitelj i gost Šibenika biti u mogućnosti razgledati neke od jedinstvenih primjeraka ovog kultnog automobila. Budite i vi dio Fićo fešte a za one koji ne znaju, evo par podataka o malom prijatelju brojnih generacija:

Pod imenom Zastava 750, izrađivali su ga prema uzoru na Fiatov model 600. Zbog tog se u narodu uvriježilo ime Fićo, a zbog svoje niske cijene i dostupnosti, bio je omiljeno vozilo tadašnje radničke klase. U 30 godina proizvodnje u Kragujevcu radnici su sklopili 923.487 komada u devet različitih modela.

Trošio je malo goriva, bilo ga je lako održavati pa su ga koristili policija, vojska, hitna pomoć i ostale državne službe. Godinama su ga nadograđivali, pa je model s najsnažnijim motorom mogao ubrzati do 125 kilometara na sat. Jedan od najčešćih i najomiljenijih malenih automobila starijih generacija, i dan danas izaziva nostalgiju a njegov simpatičan specifičan oblik i karoserija, izazivaju pažnju i simpatije i dan danas.Pozivamo vas na skup i donosimo Program događanja. Budite svjedok povijesti, dođite, proveselite se i podsjetite se vremena u kojem je Fićo bio vjeran pratitelj obitelji.

Program Skupa 

-Okupljanje i prijava sudionika na šibenskoj rivi od 08.00 -10.00

-Doručak,kava 10.30-11.30

-Prezentacija vozila, upoznavanje i šetnja po gradu

-13.00 polazak vozila u pratnji policije u smjeru Rogoznice

-Po dolasku u Rogoznicu,parkiranje na rivi,ručak

-Prezentacija vozila i druženje sudionika

-18.00 u pratnji policije polazak za Primošten

-Dolaskom u Primošten parkiranje uz Šetnicu (Uvala Mala Raduča)

-Prezentacija vozila ,večera druženje sudionika i posjetitelja uz glazbu

– 03.06.2018 odlazak sudionika svojim domovima.

Putopisci i putnici dođite u Šibenik – Croatian Travel festival uskoro

Izvor:
sibenik-tourism.hr

Info:

Facebook Dalmatinski Fićo Klub