Lonjsko polje – zeleno plava oaza na rubu grada Kutine

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najvećih zaštićenih močvarnih područja, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju. 

Njegova očuvana bioraznolikost staništa te samog krajobraza, u kombinaciji s poplavnim travnjacima, pogoduje rastu značajnog broja biljaka te služi kao stanište za velik broj životinjskih vrsta. Lonjsko polje jedno je od rijetkih područja u Europi na kojem se odvija tradicionalno stočarstvo.

Navratite li u Lonjsko polje, na isto mjesto, kroz četiri različita godišnja doba, dočekat će vas drugačiji krajolik. Najznačajniji ekološki element u Parku prirode Lonjsko polje su poplave, koje se mogu dogoditi u bilo koje doba godine te uvelike promijeniti krajobraz.

Proljetno poplavno područje ubrzo zamjenjuju ljetne suše, te na područja na koja smo do neki dan dolazili čamcima, sada možemo biciklima ili pješice.

Jesenske boje Lonjskog polja posramile bi i neka afrički udaljenija mjesta

dok zimski zaleđeni poplavni kanali stvaraju zimsku čaroliju na kojoj se okupljaju entuzijasti, te vrijeme krate hokejom na ledu ili klizanjem na najljepšem divljem klizalištu na otvorenom.

Uživanje u ovom močvarnom carstvu upotpunjuje pogled na rajsku ljepotu obronaka vinorodne Moslavačke gore, podno koje se smjestio službeni moslavački ulaz u Park prirode Lonjsko polje – Prijamni centar Repušnica.

PC Repušnica nudi brojne sadržaje, od vođenih obilazaka Parka prirode od strane turističkih vodiča, vožnje čamcima, ugostiteljske ponude, najma bicikla, do predstavljanja kulturne i tradicijske baštine ovoga područja.

Upoznajte i istražite šetnice, biciklističke staze, posvetite se ribolovu, vožnji čamcima, upoznavanju Lonjskog polja na konjima ili uključite sve navedene perspektive i doživite Lonjsko polje na malo drugačiji način.

Izvor i fotografije:

www.turizam-kutina.hr

Facebook

www.pp-lonjsko-polje.hr