Kojih 8 kompleta knjiga preporučamo za dugo ljetno čitanje?

BEZVREMENA LITERATURA OVOG KOLOVOZA MOŽE BITI DOSTAVLJENA NA VAŠU ADRESU, UŽIVAJTE U DOBROJ KNJIZI. JER KNJIGE SU KAO I VINO – TREBA BIRATI NAJBOLJE. 

Kolovoz je dosegao svoju puninu, u zraku se još ćuti miris borova ili sijena, pokošene trave ili morske soli. Zrikavci, cvrčci, galebovi, sove.. onim sretnicima koji su na odmoru, trenutno su jedina muzika a svi znamo da dobra knjiga na odmoru znači onu završnu točku na I.  Zato vam donosimo izbor odličnih kompleta za dugo ljetno čitanje.   Stoga, ako ste se zatekli na plaži, planinama, ravnici, gradu ili malom romantičnom mjestu ili bučnom gradu, ove ove bezvremene i vrijedne komplete dostavljaju iz antikvarijata Studio na vašu adresu (trošak dostave je besplatan), a na vama je samo da uživate u čitanju. 

1. Dante Alighieri: Djela I-II

Ova predivno opremljena edicija Danteovih Djela dolazi u dva toma, u izdanju zagrebačkog SNL-a i Matice hrvatske iz 1976. godine. Komplet sadrži sljedeća Danteova djela: Novi život, Rime, Gozba, O umijeću govorenja na pučkom jeziku, Monarhija, Poslanice, Ekloge, O položaju i obliku vode i zemlje i Božanstvenu komediju i to u prijevodu najboljih hrvatskih predotitelja: Čale, Glavičića, Ladana, Marasa, Maroevića, Pavličića, Tomasovića i Vinje. Komplet dolazi u tvrdom uvezu u kvalitetnoj umjetnoj koži sa zlatotiskom na hrptu i koricama te zaštitnom kartonskom kutiju. Komplet sadrži i 32 ilustracije poznatih hrvatskih umjetnika po izboru Tonka Maroevića.

2. Jurić Zagorka: Gordana I-XII

Jedna od najljepših povijesnih i ljubavnih priča o srednjovjekovnoj Hrvatskoj u dvanaest svezaka.  Zagorkina magična sposobnost da poput Šeherezade iz Tisuću i jedne noći neprestance izmišlja nove priče, da u njih uvodi nove junake, smišlja nove epizode kroz koje defiliraju lica odjevena u blistave kostime, snažnija je od čitateljeva racionalnog poimanja stvarnih povijesnih činjenica. U Gordani-kraljici Hrvata čitatelji se susreću s pokušajem sentimentalnoga i iracionalnog opravdanja i objašnjenja hrvatske povijesti. Pisana u tradiciji feljton-romana, Gordana-kraljica Hrvata pokazuje, možda više nego njezina ostala djela, težnju da se uhvati u koštac s velikim temama nacionalne povijesti. Jedan je lik prikazan u kontrapunktu s povijesnim zbivanjima u rasponu od prvih godina vladavine Matijaša Korvina (1458.-1490.) pa do bitke na Mohačkom polju (1526.). Lijepa i odvažna žena biva neprestano razapinjana između svete dužnosti prema domovini i osobnih osjećaja te je tako upletena u spletke oko nasljeđa, nestanka kraljevske loze, stranih političkih interesa. Njezina se sudbina u Zagorkinoj romanesknoj obradi pretvara u zrcalo u kojemu se odražavaju običaji epohe, putovi povijesnih zbivanja, konfrontiraju želje i nade pobjednika i pobjeđenih. 

3. Dalibor Cvitan: Izabrana djela I-IV

Izabrana djela Dalibora Cvitana okupljena su u četiri knjige sabranih pjesama, izabranih romana, novela, eseja i feljtona te književnih kritika i eseja, u nakladi zagrebačke izdavačke kuće Stajergraf. Cvjetko Milanja, jedan od priređivača izabranih djela, ocijenio je kako je Dalibor Cvitan klasik hrvatske književnosti, što potvrđuju i četiri knjige njegovih odabranih radova. Priređivač Krešimir Nemec istaknuo je kako je objavljivanje Cvitanovih izabranih djela tek skromno vraćanje duga znanosti o književnosti tomu značajnom piscu, čija prava estetska rehabilitacija tek slijedi. Jer, istaknuo je Nemec, Cvitan se nikada nikomu nije htio dopasti, nije pripadao nikakvom književnom ili nekom drugom klanu, i cijeloga se života borio za pravo na drukčije mišljenje. Napomenuo je i kako je “Cvitan bio ustrajni borac protiv malograđanskoga životnog stila, duhovne sterilnosti i ‘main-streama’, koji su mu”, kako ga je citirao Nemec, “išli i na živce i na kurje oči”. Osim spomenutoga, Dalibor Cvitan osobito se borio i protiv narcisoidnoga kulta mladosti, salonskoga ljevičarenja, lažnih vrlina, idolatrije i čvrsto ustrajao na stajalištu da su “samotnjaci pravi vitezovi našega neviteškog doba”, dodao je. “Biti samotnjak za Cvitana je značilo imati potpuno slobodu govorenja”, naglasio je Krešimir Nemec.

Dalibor Cvitan rođen 1934. u Vodicama. U književnosti se pojavljuje 1957. zbirkom pjesama “Posljednji kupač” koju kritika smatra neuobičajeno zrelim prvijencem. Za života objavio je još nekoliko knjiga stihova i romana, eseja, kritika, feljtona i drama. Umro je u Zagrebu 1993.

4. Branko Bošnjak: Povijest filozofije I-III

Povijest filozofije dr. Branka Bošnjaka kapitalno je djelo u izdanju Matice hrvatske koje obuhvaća dvije i pol tisuće godina filozofske misli u tri toma. Autor nas vrlo sustavno izvješćuje o djelima i piscima koji su oblikovali mišljenje čovječanstva, pregledno predočujući kako se putem filozofije racionalizirao odnos prema svijetu i životu. To kapitalno djelo u tri opsežna sveska odgovara na pitanja što se mislilo, kako se mislilo i zašto se mislilo tako kako se mislilo. Svojim pristupom Bošnjak nam pruža knjigu koja će nedvojbeno zainteresirati i laike i stručnjake, te će zasigurno značiti velik događaj na polju hrvatske filozofije i hrvatske kulture općenito. Za sve ljubitelje filozofske misli ovaj je komplet neizostavan dio kućne biblioteke.

5. Anthony Cave Brown: Velike obmane Drugog svjetskog rata I-IVOva tajna povijest Dana-D

najvažnije je djelo o drugom svjetskom ratu koje se pojavilo za posljednjih četvrt stoljeća, izvanredan uspjeh po svojim otkrićima i po načinu njihova prezentiranja. Autor je prikladno pretvorio tajnu ULTRE-toga važnog britanskog uspjeha u probijanju njemačkog vojnog koda i prema tome i skraćivanju rata za mnoge mjesece – u veliko djelo obavještajne i državničke spretnosti kojim su Churchill, Roosevelt, Eisenhower, Montgomery, Bradley i drugi uspjeli nadmudriti Treći Reich. Autor je također pravilno ispleo sve niti bezbrojnih drugih mahinacija kojima su Saveznici zavarali Nijemce i osigurali pobjedu u neizbježivom i odsudnom sukobu oružja na Dan-D: kriptoanalize, dvostrukih agenata, političkog rata, protušpijunaže, varki, strategije i obmana i sve ostalo čime je ispunjen onaj nadasve zanimljivi tamni kut suvremenog ratovanja što je poznat kao .specijalna sredstva’. Čovjek se zacijelo još nikad nije tako lukavo služio svojim duhovnim sposobnostima i svojom hrabrošću kao u ovoj epskoj konfrontaciji na život i smrt. Čitatelj gotovo čuje kako daske škripe dok taj opaki vještac, Perfidni Albion, kroči gore-dolje pomoćnim stepenicama povijesti. 

6. Zvane Črnja: Kulturna povijest Hrvatske I-III

“… ovo nije enciklopedija nacionalne povijesti, ni priručnik za određena područja kulture, ni katalog hrvatske kulturne baštine. Glavna je svrha ovog pregleda da eksponira, a također i da vrednuje, one stvaralačke sile, težačke i gradske, koje su na tlu Hrvatske, krvareći na putovima povijesti, podnoseći neizmjerne žrtve za ostvarenje kolektivnih ciljeva naroda, izgradile i oblikovale i temelje našega života danas.” – istaknuo je u prodgovoru ovog kompleta autor Zvane Črnja. Za ovo neizostavno djelo za sve one koji se zanimaju za kulturnu povijest Hrvatske izbor ilustracija uradio je Želimir Koščević, a likovnu opremu Ante Kuduz. Komplet se sastoji od 3 toma i bogato je opremljen lijepim crno-bijelim i ilustracijama u boji.

7. L. N. Tolstoj: Izabrana djela I-XII

Ovaj komplet sabranih djela jednog od najvećih ruskih pisaca, Lava Nikolajeviča Tolstoja, svjetlo dana ugledao je 1962. godine u izdanju Matice hrvatske. Komplet se sastoji se od 8 djela u 12 knjiga: Uskrsnuće, Ana Karenjina, Rat i mirKozaci, Obiteljska sreća, Kreutzerova sonata, Djetinjstvo, Dječaštvo, mladost i Krivotvoreni kupon.  Tolstoj je jedan od onih pisaca čija aktualnost i danas ne prestaje i to vjerojatno iz razloga što se u svemu se vodio strašću za životom, proučavao je koji su izvori te strasti i živio prema tim svojim shvaćanjima. Njegove misli i danas inspiriraju mnoge. Tolstoj je bio i jedan od prvih pisaca koji se zalagao za to da umjetnička djela ne bi nikada trebala biti privatno vlasništvo jer pripadaju cijelome čovječanstvu.

8. Džubran, Halil: Izabrana djela I-IV

Komplet izabranih djela libanonskog književnika Halila Džubrana u izdanju Grafičkog zavoda Hrvatske iz 1987. godine ne pojavljuje se često u antikvarijatima te je odlična prilika za ugrabiti za sve obožavatelje Džubranovog djela. Ovaj komplet u kvalitetnom tvrdom izdanju sadrži sva ključna Džubranova djela: Prorok, Prorokov vrtSuza i osmijehIsus, sin čovječji i Mirisni plodovi duše

Khalil Gibran izuzetan je bljesak ne samo u arapskoj nego i u svjetskoj književnosti. U pisanju se služio živopisnim pjesničkim izrazima, ali i svakidašnjim govorom naroda i zato je bio prihvaćen od svih društvenih staleža od Bliskog Istoka, preko Europe do Amerike, gdje je i najviše boravio.

Ozbiljno je promišljao o životu čovjeka u društvu, isticao prolaznost vanjskih pojava te ukazivao na potrebu vraćanja unutarnjim trajnim vrijednostima, zbog čega je i dan danas iznimno popularan među mladim i starim čitateljima.

Uživajte u čitanju! Nikad nije bilo bolje vrijeme za uživanje u dobroj knjizi!
 

Online narudžbe:

antikvarijat-studio.hr
Facebook
Kontakt