Gastro bajka Daruvara najbolje grije tmurne jesenske dane

Mali prostor – puno užitka u Daruvaru, gradu parkova, zelenila, šetnica, vinograda, sireva, piva i vrhunske  gastro trpeze..

Nigdje na tako malom prostoru gastronomska karta nije tako bogata i šarena kao u Daruvaru i njegovoj okolici. Od vinorodne tradicije koja je iznjedrila impresivnu vinsku kartu, bogate ponude craft piva, do raskošne kuhinje u kojoj se sretno izmiješao utjecaj nekoliko nacionalnih manjina tako da možete uživati u spoju tradicijske kuhinje hrvatskih, čeških i mađarskih majstora kuhinje. Čuli ste za pojam Comfort fooda? Gusti, raskošan zalogaj koji u hladnim danima krijepi i snaži, grije i jača. Nigdje bolje nego u Daruvaru!

foto: Hotel Termal

Specijaliteti češke kuhinje – što probati

Iako u daruvarskom kraju prevladava kontinentalna hrvatska kuhinja, zahvaljujući bogatom utjecaju češke manjine možete zatražiti i isprobati neke od najpoznatijih čeških specijaliteta. To su  knedle s kiselim kupusom, pečena guska i patka, krpice sa svježim kupusom, cmunda, kucmoh, perket, salenjaci, orehnjača, makovnjača, torbice s pekmezom, knedle sa šljivama, dizane knedle na pari, salenjaci, bramborak, te ostale gastro delicije koje su za ovo vrijeme prava hrana za jesensko zimski period.

Restoran Queen

Specijaliteti slavonske kuhinje – uvijek dostupni u svakom objektu, stolu i restoranu

U Daruvaru sjecištu kultura, visoko mjesto zauzimaju i specijaliteti klasične slavonske kuhinje, oblikovane pod višestoljetnim utjecajem mađarske, turske pa i bečke kuhinje. Na svakom meniju naći ćete tako vrhunske slanine, pikantne kobasice, razna jela s ražnja i tipična slavonska jela kao čobanac, jela od divljači te sarma, a od slastica oduševit će vas pite i mnogi drugi kolači s orasima, makom i džemom od šljiva. Kao i kod mađarskih specijaliteta, očekujte vrlo začinjena i ljuta jela, koja ćete sa zadovoljstvom “zaliti” Staročeškim pivom ili vinom iz bogate ponude daruvarskih proizvođača.

Restoran Terasa

Daruvarski restorani – u probranom društvu najboljih hrvatskih restorana 

Gurmani istančanog ukusa, možete se s punim povjerenjem ušetati u restoran Terasa u Daruvarskim toplicama koji je ponovo izabran u prestižno društvo 100 vodećih restorana u Hrvatskoj.

foto: Hotel Termal

U utorak, 6. listopada kod promocije na Botelu Marina u Rijeci promovirana je knjiga “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2020/21″. Restoran Terasa ponovno je izabran u prestižno društvo 100 vodećih restorana u Hrvatskoj.

foto: Restoran Terasa

Restoran Terasa nalazi se na laskavoj poziciji u centralnom dijelu Lječilišnog perivoja Daruvarskih toplica. Ima 180 sjedećih mjesta, prostrani plesni podij i vanjsku terasu sa vrtnim garniturama. 

foto: Restoran Terasa

Povijest restorana seže u 1912. godinu, kada je izgrađena kiosk-kavana u kupališnom perivoju, s pogledom na Centralnu blatnu kupku, impozantnu građevinu u maurskom stilu iz 1909.g. Značajnim financijskim ulaganjima objekt je renoviran 1995.g. te ponovno postaje biser Daruvarskih toplica, grada Daruvara i Županije.

Restoran Taverna – Lječilišni hotel Termal***

U sklopu Lječilišnog hotel Termal***nalazi se  Taverna sa 80 sjedećih mjesta – buffet i a’la carte restoran.

Ovaj šarmantan restoran svojim intimnim interijerom te velikim izborom jela i pića uz atraktivne deserte, definitivno će začiniti vrijednost ugodnom boravku u Daruvarskim toplicama. Svojom ugostiteljskom ponudom, kvalitetom u pristupu usluživanja i predstavljanja visokopozicionirane gastro ponude, sa specijalitetima autohtone i češke kuhinje, restoran Taverna Lječilišnog hotel Termal*** i restoran Terasa, drže vodeće mjesto u gastronomskoj ponudi daruvarskog kraja. Uvijek vas dočekuju između ostalih specijaliteta, tradicionalni slavonski i češki specijaliteti, od predjela do deserta.

foto: Restoran Terasa

LITTLE ITALY PUB – TOP MENIJI U ŽDRALOVOM GRADU ovjenčani laskavim prizanjem Večernjeg lista za 2020 godinu

A veliko priznanje još jednom daruvarskom restoranu, stiglo je i od Večernjakove patrole, za 2020 godinu. Najbolji restorani, nagrađeni Večernjakovim zvjezdicama su Leut iz Cavtata i Little Italy Pub iz Daruvara. Ova teška i mnogima neizvjesna godina, završava tako lijepim priznanjem i dodatnim vjetrom u leđa. Autohtona ponuda i domaći specijaliteti, namirnice koje potiču s okolnih OPG-ova.. to su vrline koje se najviše cijene u svakom restoranu kako su istakli u Večernjakovoj patroli. Little Italy Pub se istaknuo odličnom uslugom te ukusnom ponudom s rebarca s roštilja na drveni ugljen, ili samom slavonskom podneblju prilagođene fine wokove, biftek u umaku od šest vrsta gljiva i tartufa, tjesteninu sa zapečenom rukolom.. Izbor je vaš.

foto: Facebook Little Italy pub

Ma što drugi govorili – dobroga nikada previše

BIOGAL SIRANA – SAVRŠEN SIR

Ako ste ljubitelji domaćih sireva ovdje ste u svojevrsnoj sirnoj oazi 🙂 i to ponajboljih sireva u RH, dobitnika višestrukih priznanja. 

Uz proizvodnju vina i piva daruvarski kraj je poznat po proizvodnji vrhunskih sireva. U Daruvaru je poznata sirana Biogal. Proizvođači sa ovog područja već više od 20 godina ugađaju kupcima diljem Hrvatske, nudeći im mliječne proizvode visoke kvalitete.

Šetnjom kroz dvorski perivoj grada Daruvara, doći ćete do baroknog dvorca grofa Jankovića u čijem se podrumu i danas njeguju vrhunska vina, a kada se sljube sa sirevima, čeka vas nezaboravni hedonizam u ždralovom gradu.

Ovdje se suho, slatko, slano, oporo, trpko, mirisno i medeno, miješaju i stvaraju prirodnu magiju. Ovdje se stapaju, duboko crvene, rustikalno smeđe, zlatno žute i sve boje i nijanse koje sirevi i vina daruvarskog kraja mogu ponuditi svim istinskim zaljubljenicima u ljepotu življenja – „Joie de vivre“

foto: Biogal sirana

STAROČEŠKO, 5thElement, Beerlist – pivske i druge priče

Na područje današnjega Daruvara tijekom stoljeća doseljavalo se stanovništvo iz različitih krajeva što je utjecalo na živote stanovništva zapadne Slavonije. Zahvaljujući nizu povijesnih okolnosti, nacionalni sastav daruvarskog kraja danas je izrazito raznolik, a utjecaj češke manjine vidljiv je i kroz tradiciju i kvalitetu čeških pivara koja je sačuvana i danas u proizvodima Pivovare Daruvar, najstarije industrijske pivovare u Hrvatskoj od 1840. godine. Uz Staročeško pivo, pivovara od 2014. godine proizvodi i liniju craft piva 5th Element. U novim turističkim programima Beerlist – pivske i druge priče naučit ćete nešto o povijesti daruvarskog piva i piva općenito, vidjet ćete kako se pivo rađa, osjetiti mirise te kušati okuse različitih stilova piva. Više informacija: www.starocesko.comwww.5th-element.com.hrwww.beerlist.eu

Brand 5th ELEMENT rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj sceni koja se počela obogaćivati specijalnim pivama proizvedenim u malim količinama. S naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i stilova piva, stvorili smo 5th ELEMENT “liniju” pravih Craft piva. Kako se pivo proizvodi od četiri osnovna sastojka (slada, vode, hmelja i kvasca), odlučili smo predstaviti Vam te sastojke kroz četiri elementa – ZEMLJU, VODU, ZRAK i VATRU koje objedinjuje naša strast u proizvodnji piva kroz peti element, LJUBAV.

Na Vama je da pronađete svoj element i pretvorite ga u onaj peti – LJUBAV, pa da ČAROLIJA pri ispijanju svakog piva bude potpuna.

fotografije piva Pivovara Daruvar

Za dobar tanjur i dobru kapljicu posjetite:

www.sirana-biogal.hr

restoran terasa

www.starocesko.com

restoran-termal

www.kavanaqueen.com.hr

Little Italy Pub

i još nekoliko razloga zašto posjetiti Daruvar:

Kao što smo spomenuli – jer imaju izvrsne toplice i vrhunsku wellness ponudu i to u centru grada

Zato jer se tamo proizvodi odlično pivo

Zato jer je okolica čista magija, i savršena je za planinarenje, šetnje, bicikliranje ili jahanje

Zato jer ćete uživati u specijalitetima gastronomske brižno čuvane tradicije, a tek vinske ceste..

Zato jer se u blizini nalazi jedan od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj

i još puno, puno toga..

Sve informacije:

www.visitdaruvar.hr

 Facebook VisitDaruvar

Fotografije: Arhiva TZ Daruvar-Papuk i Arhiva Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.