Bike&Boat Podravina – biciklom i brodom kroz ljepotu Podravine

Upoznajmo jedinstven turistički proizvod kontinentalnog dijela Hrvatske – Bike&Boat Podravina, namijenjen biciklistima i rekreativcima.  Biciklisti u 70km dugoj vožnji biciklom i 11 km vožnje brodom po rijeci Dravi mogu upoznati Podravinu i sve njezine skrivene ljepote.

UPDATE: Zbog najave grmljavinskog nevremena u nedjelju, Bike&Boat Podravina odgađa se za 4.8. 2019.

Detalji događanja:
Polazak je ispred velebne utvrde Stari grad u Đurđevcu koja oduševljava svojom bogatom poviješću. Nedaleko uz utvrdu Stari grad nalazi se i Podravska Sahara gdje možete posjetiti mini zoo među kojima su svakako najveća atrakcija – deve. Prije samog polaska svi biciklisti imaju mogućnost kušati jedno od tradicionalnih jela okolice Đurđevca, a to je Svetojanska zlevanka.

Vožnjom kroz prirodu i razne šumske puteve stižemo do prvog odredišta – jezero Batinske nalazi se u istoimenom mjestu, rodnom mjestu poznatog naivnog slikara – Ivana Lackovića Croate. Jezero je jedno od najljepših izletišta ovog dijela Podravine te je često točka zaustavljanja biciklista. Na jezeru biciklisti kušaju sireve i vina domaćih proizvođača. „Vina s peskov“ kako ih ovdje nazovamo specifična su upravo po tome što se nalaze na pjeskovitom području i upravo to im daje posebnost u aromi i okusu u  odnosu na druga vina U sklopu jezera nalaze se kućice u kojima se nalaze stolovi i klupe, a valja istaknuti kako svaka kućica ima svoj izvod za struju.

Nedaleko od jezera naazi se i galerija ranije spomenutog Ivana Lackovića Croate koja se može posjetiti uz prethodnu najavu. U samoj blizini nalazi se i Posebni rezervat šumske vegetacije „Crni Jarki“  koji je poseban po tome što tamo stabla crne johe postižu visinu kao nigdje u Europi.

Vozeći se dalje kombiniranim putevima (cesta/makadam/šuma) stižemo na jedno od najljepših etno imanja – Etno imanje obitelji Karlovčan koje se nalazi u malenom mjestu Brodić. Želite li se u trenu vratiti sto godina u povijest i vidjeti kako se nekad živjelo dođite u pitomo podravsko selo Brodić na imanje „Etno kuće obitelji Karlovčan“ To prekrasno mjesto kao da je ostalo zarobljeno u nekoj staroj podravskoj priči u koju i vi možete uči i postati njezin dio.

Ovo jedinstveno i neobično imanje “Etno kuće obitelji Karlovčan” je zapravo malo selo iz davne prošlosti Podravine. Tamo ćete naći nekoliko starinskih kuća koje su opremljene autentičnim namještajem i uporabnim predmetima kojima su se služili ljudi prije puno godina.
Naći ćete tamo i stari mlin, pekaru, štagljeve i kukuružnjake. Uz to i puno alata kojima su se Podravci koristili u poljoprivredi, kovačkoj radionici i u svakodnevnom životu.
Sve što je bilo potrebno za život u takvom malom podravskom selu možete vidjeti u tom pravom muzeju starina.
No kakvo bi to selo bilo da nema životinja, i to domaćih a i onih malo manje domaćih. Na imanju tako možete vidjeti konje (i velike i male ponije), svinje, kokoši ali isto tako i jelene, srne i divlje svinje.

Nakon razgledavanja, nedaleko od Etno imanja obitelji Karlovčan nalazi se naša „Europska Amazona“- rijeka Drava. Tamo se nalazi brod na kojem biciklisti nastavljaju putovanje do Križnice. Od Brodića do Križnice, biciklisti imaju priliku upoznati neotkrivene dijelove rijeke Drave.

Na istoj relaciji nalazi se i registrirana kanuing staza „Drava tour adventure“ koja također mami sve više zaljubljenika u kanuing i istraživanje rijeke Drave. Osim vožnje brodom, za sve bicikliste na brodu se spremaju razna tradicionalna jela koj imaju prilike kušati kako bi imali snage dalje nastaviti putovanje biciklom. Kod trajanja vožnje brodom, oni najhrabriji imaju prilike okušati se i vožnjom u gliseru.

Nakon vožnje brodom, biciklisti posjećuju Križnicu i restoran Dravska iža gdje imaju prilike kušati domaće štrukle. Nakon kraćeg odmora kreću nazad prema Đurđevcu, a usput posjećuju „Dravske Peske“ koji se nalaze između Kloštra Podravskog i Kalinovca, te Đurđevečke peske.

U realizaciju ovoga projekta na inicijativu Nippy Adventures (g. Mario Koren) i Etno kuća obitelji Karlovčan (g. Neven Karlovčan), uključile su se i tri turističke zajednice : Turistička zajednica područja „Dravski peski“, TZ Grada Đurđevca i TZ Općine Pitomača te se nadamo kako ćemo zajedničkim snagama neprestano razvijati ovaj, nadamo se prepoznatljiv turistički proizvod.

Više o samoj turističkoj ponudi ovog područja potražite na webu: www.tzpdravskipeski.hr

Kontakti vezani za biciklijadu:
[email protected]

[email protected]

ili se slobodno javite  u inbox facebook stranica Nippy Adventures i Turistička zajednica područja Dravski peski!

Bicikliranje nikad nije bilo ljepše, čekamo vas!

fotografije: arhiv Nippy Adventures (Mario Koren)