Bajkoviti Advent van Zagreba

Divan je zagrebački Advent, ali u Lijepoj Našoj ove zime možete u izletničkom duhu, obići kontinentalne bisere, koji su puni lokalnog šarma i autentične zimske magije.

Adventska zbivanja na otvorenom uz domaću hranu i zabavu na otvorenom, uz lijepe dekoracije i sadržaje na otvorenome, ove godine nude mnoštvo zanimljivosti i atrakcija van Zagreba.
Ljubitelji zime, mogli bi tako svratiti u prosincu, u Bjelovarsko – bilogorski kraj.

Izletište “Na malenom brijegu”

Naime, malo kome zimsko ruho lijepo pristaje, kao Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Zeleni obronci Bilogore koji se zimi zaodjenu snijegom, uz bajkovito ozračje brojnih adventskih događaja, obilježiti će i ovu godinu.

Mnoštvo događanja na otvorenom, uz tradicijske poslastice i kuhano vino, lampice, svijeće, koncerte i druženja čeka vas kroz cijeli prosinac a po mnogočemu posebna i uzbudljiva čitave godine, u Adventsko vrijeme ova županija je doista vrijedna posjete.

 Razlozi? Glasovita Božićna priča obitelji Salaj koja će vas oduševiti raskošnom čarolijom Božića iz dječje mašte i odvesti u neke ljepše svjetove..

Ili netipična ali posebno kreativna atrakcija Bojani Božić u Bojani, koja slavi Božić unplugged, samo uz romantiku svjeća i lampaša na otvorenom ognjištu..

Ili bi radije doživjeli ljepotu Adventa kroz ljupkost Daruvara i ljepotu Bjelovara, malih gradova po mjeri čovjeka, gdje se osjećate kao da ste stigli kući?

Vodimo vas kroz Adventska događanja u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji i pozivamo na najljepši adventski izlet!

BOJANI BOŽIĆ U BOJANI – Ne propustite poseban Božić unplugged na kom će vam biti zahvalni najmlađi

Ovo  adventsko događanje u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, zaslužuje se punim pravom ukrasiti pridjevom čudesnim. Tiho slavlje Kristovog rođenja, dobiva tako jednu novu dimenziju.
Dostojanstveno, kreativno, bajkovito, možete pokazati vašim najmlađima i najdražima, što je smisao božićne bajke.

Bojani Božić u Bojani – Tradicijski Božić na selu, posebna je manifestacija, jedina ovog tipa u  Hrvatskoj koja se odvija bez struje, s 1000 svijeća. Ova posebna blagdanska priča čeka vas u Bojani, gdje od 26. do 30. prosinca domaćini Galerije Matešin organiziraju već tradicionalnu proslavu Božića bez struje, uz romantično svjetlo svijeća, lampaša i otvorenog ognjišta. Za organizirane grupe posjetitelja galerija je otvorena od 1. prosinca 2018. do 6. siječnja 2019.

Najmlađe  očekuju dječje jaslice, potraga za bombonima u slami, topli čaj i proizvodi OPG Matešin u grijanoj ostakljenoj terasi galerije,  s postavima likovnih radova kao i amfiteatar s malim povijesnim muzejem.

Sve navedeno začinjeno je tradicijskom božićnom rasvjetom – svijećama i lampašima, te otvorenim ognjištem.

Službeni dani manifestacije:

26., 27., 28., 29., 30. prosinca 2018. Otvoreno od 16 do 20 sati.

Božićna priča obitelji Salaj – najspektakularniji prikaz Božića u kontinentalnoj Hrvatskoj

Raskošna manifestacija koja na jedinstven način evocira bajkoviti zimski ugođaj ovog dijela Hrvatske,  postala je prepoznatljiv trademark Bjelovarsko – bilogorske županije. 

Posjetitelji mogu razgledati impresivno imanje u čijem se sklopu nalazi nekoliko stotina bajkovitih stabala i biljaka sa pripadajućim jezerima i skladnim mostovima a lani se moglo uživati u raskošnom osvijetljenju od više od 2 ipol milijuna lampica. Ove godine biti će ih gotovo dvostruko više!

Božićna priča obitelji Salaj, 17. po redu, otvara svoja vrata 30. studenoga i očaravajuća božićna atmosfera trajat će sve do 13. siječnja. Najveća i najčarobnija božićna priča koju svake godine posjete turisti iz cijeloga svijeta ove će godine zasjati s više od četiri milijuna svjetlucavih lampica te kreirati nove i do sada neviđene bajkovite prizore.

Očekuju vas svakodnevni vatrometi, preuređeni restoran s raskošnom gastronomskom ponudom, brojne atrakcije i iznenađenja, te uzbudljivi programi za djecu. Trajne uspomene na dan proveden na imanju pronađite u adventskom selu i sa sobom ponesite maštovite, rukom izrađene suvenire.

fotografije Božićne bajke: Davor Kirin, Salajland.com

Daruvar – magičan zimski gradić gdje se osjećate kao kod kuće

Ako ste poželjeli posjetiti grad ispunjen tradicionalnim ritualima, decentno okićenim ulicama, mirisima domaćih kolača i kuhanog vina, uživati u zimskoj idili i klizanju na otvorenom, dobrim djelima, darivanju, duhovnim i zabavnim pjesmama i gostoljubivim domaćinima, Daruvar je vaša lokacija.

Nešto posve drukčije.. Advent s dušom

S blagdanskim događanjima u Daruvaru se započinje 30.11., s akcijom zajedničkog ukrašavanja centralnog bora na Trgu kralja Tomislava uz prigodan program, glazbeno-pjevački nastup vrtićke djece  i školaraca. Obzirom da je 2.12. prva adventska nedjelja, u Daruvaru će se na gradskom adventskom vijencu prva svijeća zapaliti u subotu, 1.12.

Prigodom paljenja prve svijeće na adventskom vijencu održati će se kratak program Crkvenog zbora Crkve Presvetog Trojstva Daruvar i kratak vjerski obred, a kuhani čaj i vino će biti dostupni posjetiteljima.

U tjednu prije blagdana Božića u maloj ulici, na Trgu kralja Tomislava prema Julijevom parku, od 17. do 24. 12. održava se Božićni sajam, prodaja rukotvorina, suvenira, domaćih proizvoda i slastica uz prigodnu eno i gastro ponudu. 31.12. – tradicionalno Silvestrovo uz svirku uživo, kuhano vino i kobasice i vatrometom u ponoć ispraća se stara godina i ulazimo u nove nade, nove želje i nove početke. 

Advent u Bjelovaru

Ovogodišnji Advent u Bjelovaru donosi nova iznenađenja za sugrađane a i posjetitelje. Kao i prošle godine, mjesto na kojemu će se odvijati manifestacija u kojoj Bjelovar živi u posebnom ozračju, odišući ljepotom došašća kao i radošću samog Božića, je središnji gradski trg, Trg Eugena Kvaternika u idiličnom blagdanskom izdanju. Srce odnosno centar događanja i velika pozornica s brojnim koncertima, predstavama za djecu, folklornim nastupima i drugim različitim oblicima zabave bit će glazbeni paviljon.

Na brojnim štandovima i kućicama bjelovarski obrtnici, umjetnici i OPG-i nudit će zanimljive i šarene božićne ukrase, licitare, medenjake, suvenire, vina, slastice, med, ali i tradicionalne božićne specijalitete.

Isto tako, na ovogodišnjem Adventu u Bjelovaru svakako će biti i klizalište koje će se prostirati na čak 650 m2. Klizanje će biti organizirano i za školske skupine, ali i za individualno klizanje u popodnevnim satima, a početnici će imati i stručnu podršku učitelja klizanja. Očekuje vas bogat program, prepun tradicije, pjesme, zabave i zajedništva.

Izvor: 

www.tzbbz.hr

Facebook

fotografije: Davor Kirin (Bojani Božić u Bojani i Božićna priča obitelji Salaj), ostale fotografije:
R. Vuković, arhiv TZ Bjelovar – Bilogora, arhiv TZ Daruvar – Papuk, Salajland, Galerija Matešin