Samobor – odmor nikad bliže

Planine i brežuljci, vinogradi, šume, potoci, slikovita sela, stare utvrde, špilje, neodoljiva domaća hrana i fina kapljica – idemo u Samobor.

Autor: Putoholičari.rtl.hr

Između Žumberačke gore i rijeke Save smjestio se Samobor sa svojom starom gradskom jezgrom i prekrasnom prirodom oko grada, savršeno mjesto za maknuti se od svakodnevne rutine.

U Samobor smo stigli iz smjera Zaprešića pa smo iskoristili priliku da rijeku Savu pređemo na skeli Medsavi. Iako staromodno prijevozno sredstvo, još uvijek je u funkciji i mnogi građani ga koriste svakodnevno. Ukoliko skelu prelazite autom onda je cijena 10kn, a za pješake i bicikliste je 5kn.

Za prvu točku, prilikom istraživanja nekog mjesta, uvijek je dobar izbor gradski muzej. U Samoborskom muzeju saznali smo nešto o povijesti grada, tko su bili samoborski Romeo i Julija, pa smo čuli priču o poznatom samoborskom kristalu itd. Nama najzanimljiviji eksponat u muzeju je bicikl na kojem je Mirko Kleščić 3 mjeseca putovao od Zagreba do Trsta. Odmah do muzeja nalazi se i etno kuća gdje možete vidjeti kako su nekad izgledale kuće u ovom kraju, odnosno kako se nekada živjelo.

Nakon muzeja treba vam mala okrijepa pa zašto ne bi probali bermet. Kombinacijom crvenog vina, pelina, rogača i smokve nastaje stari samoborski aperitiv koji se u 18. st. koristio kao lijek. Danas se bermet pije kao aperitiv, a paše i u kombinaciji s gin tonikom. Obitelj Filipec jedna je od najstarijih obitelji koje proizvode bermet, ali i muštardu (vrsta senfa). Njihov podrum se nalazi u samom centru grada, a degustacije su moguće uz prethodnu najavu.

Na brdu Tepec nalaze se ruševine Starog grada Samobora u kojem su živjele brojne plemićke obitelji. Labirint ruševina skriva i mnoge zanimljive priče o poznatoj Crnoj kraljici, a 1986.g ovdje je Jackie Chan snimio nekoliko opasnih scena za film Božji oklop. Do vrha vam treba svega 10min, ako pak nastavite put dalje stižete do vidikovca Tepec.

Za sve ljubitelje prirode Samobor je na idealnoj poziciji, odmah podno parka prirode Žumbera-Samoborsko gorje. Ukoliko volite planinariti ili možda biciklirati mogućnosti su velike, ako pak ste više adrenalinski tip onda preporučamo vožnju quadovima kroz Samoborsko gorje. Ekipa iz Squad guide u ponudi imaju nekoliko ruta kroz koje ćete upoznati okolni kraj Samobora i diviti se prirodi Samoborskog gorja.

 

Nekih 7km od Samobora smjestilo se mjesto Rude, i kao što naziv sam govori mjesto je poznato po rudarstvu. Rudnik sv. Barbare jedan je od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza. Rudarenje kao način života zamire u 20.st. kada su istraživanja pokazala da bakrene i željezne rude nema viš u količinama koje bi bile ekonomične za iskapanje pa je sada sve okrenuto prema turizmu. Rudnik možete posjetiti samo uz stručno vodstvo  i to svaki puni sat, a obilazak traje 40min. A kad već stignete u rudnik obavezno potražite Bergmana, rudara patuljka i poslušajte što ima za reći. Kako bi rudari mogli obavljati svoj posao jako je bio bitan i posao kovača koji je rudarima izrađivao i popravljao alat. Kako je izgledao posao rudara možete vidjeti na prezentaciji kovačnice koja se nalazi uz sam ulaz u rudnik.

Rude su poznate i po rudarskoj greblici pa smo imali priliku vidjeti kako se priprema taj stari tradicijski kolač. Rudarska greblica je težački kolač kojeg su pripremale žene rudara prije nego bi otišli u rudnik. Sastoji se od tijesta punjenog nadjevom od kravljeg  sira u koji se onda još mogu dodati orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica i/ili mrkva. Udruga Rudarska greblica osnovana je s ciljem zaštite ovog kolača i ove godine rudarska greblica dobila je zaštitu na europskoj razini.

Još jedna preporuka je mjesto Otruševec, 6km od Samobora, odnosno Grgosova špilja – jedna od najljepših špilja sjeverozapadne Hrvatske. Ture u špilju su svaki puni sat, svaki dan osim ponedjeljka (ulaznica 25kn). Osim prekrasne špilje zanimljiva je i priča koju će vam ispričati vodič o tome kako je Josip Grgos sasvim slučajno pronašao ovu špilju.

Preko puta špilje nalazi se restoran Kod špilje gdje možete probati domaće delicije. Kad smo već kod hrane u Samoboru možete fino jesti u samom centru grada u Samoborskoj kleti, ili pak u jednom od najstarijih ugostiteljskih obrta na ovom području, Krčma Gabreku.

I za kraj smo ostavili glavni samoborski desert –  kremšnite. Nakon što smo ih probali, vrijeme je bilo da saznamo i kako se rade. U prekrasnom obiteljskom Hotelu Livadić, gdje smo bili smješteni, pokazali su nam proces izrade samoborske kremšnite. Kažu da su za pripremu potrebna dva para ruku, volja i ljubav. I saznali smo da bi se kremšnite zapravo trebale jesti tople.