Ribarski dani u Kopačevu – tradicija otrgnuta zaboravu

Jesen u Baranji puna događanja – iskušajte ribarsku tradiciju na tanjuru i u kotliću! 

Mirisi i okusi Kopačeva, pamte se dugo još nakon posjete ovom pitoresknom baranjskom mjestu koje već punih 2 desetljeća uprizori svojim posjetiteljima i stanovnicima dva dana i dvije noći za pamćenje.

Manifestacija je to na kojoj u dva dana kroz Kopačevo prođe preko dvije tisuće ljudi željnih etno ambijenta te mirisa i okusa ribe. Mještani Kopačeva, tople jesenske dane svoje manifestacije doživljavaju kao priliku za promociju tradicije i seoskog turizma. Selom se pronesu zamamni mirisi bogatog fiš paprikaša, šarana u rašljama, te specijaliteta od divljači. Još kada se ljutina zalije opojnom graševinom koja poteče sa Baranjskog brda, užitku nikada kraja.

I ove godine će se održati stoga 23. Ribarski dani u Kopačevu – najveća gastronomska manifestacija u Baranji i šire koja je odavno zauzela svoje mjesto na planiranim gastro vinskim izletima svih bonkulovića i gastronomada. A sve je počelo davne 1998 godine kada se odlučilo tradiciju sačuvati od zaborava obzirom da je mještanima bio zabranjen tradicijski ribolov u svrhu zaštite i očuvanja ribljeg fonda. 

U baranjskom selu Kopačevo nekada je živjelo 200 ribara, pa je cijelo selo živjelo od ribarstva. Danas nema ni jednog ribara (60-tih godina prošloga stoljeća ovo područje Kopačkog rita proglašeno je parkom prirode čime je mještanima zabranjen ribolov), međutim od 1998. godine u Kopačevu se organizira manifestacija Ribarski dani kojom se promovira baranjska ljepota i tradicija, seoski turizam, ponuda domaćih proizvoda, te je danas jedna od reprezentativnih manifestacija Osječko-baranjske županije.

foto: Arhiv uredništva Explore Croatia

Posjetite Kopačevo od petka, 10. rujna do nedjelje 12. rujna.

Kopačevo je staro ribarsko selo sa oko 600 stanovnika u kojemu su se stanovnici najvećim dijelom bavili ribolovom. Mnogi su se bavili i stočarstvom, ali s obzirom na blizinu Kopačkog rita i na redovito plavljenje, uvjeti su više bili idealni za ribolov. Tijekom godina, zakoni donose nove i strože uvjete zaštite prirode kojima se ribolov, za kakav su mještani znali, zabranjuje.

Tako se danas mještani najvećim dijelom bave povrtlarstvom i cvjećarstvom.  Na mnogim pročeljima starih kuća mogu se pronaći simboli i motivi povezani s ribolovom, što nam govori da su u tim kućama živjele „ribarske obitelji“. Ponekad je moguće susresti starijeg mještanina koji će rado ispričati neku zanimljivu priču ili anegdotu vezanu uz ribolov, a rado će pokazati i svoju bogatu zbirku starih ribarskih alata kao što su vrške, sačmarice, butoši, meredovi, čuvarke, meraže, taupl i slično.

Manifestacijom „Ribarski dani“, mještani na neki način oživljavaju svoju tradiciju kroz pripremu raznih ribljih specijaliteta od fiš paprikaša, pečene babuške do šarana na rašljama koja izvorno i potječe iz Kopačeva. Svaka manifestacija je popraćena sajamskim dijelom s ponudom lokalnih proizvoda i kulturno-zabavnim sadržajima.

Uz slogan „Tradicija prati trendove“, kojom organizatori žele osvježiti postojeću turističku ponudu destinacije u kulturnom, gastronomskom i svakom drugom smislu, ove godine će i Udruga kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije pripremati riblje delicije koristeći tradicionalne i autohtone namirnice pripremljene na suvremeni način. 

Autor fotografija: Mario Đurkić, tvrtka Reerot

Saznajte više: tzo-bilje.hr

facebook.com/tz.opcinebilje