Outdoor doživljaj čudesne Baške

Pozivamo vas da ove godine, svoje proljetne dane provedete istražujući prirodne ljepote Baške koja pruža idealnu scenografiju za različite vrste outdoor aktivnosti te mogućnost sigurnog boravka na zraku, u netaknutoj prirodi!

Otkrijte više od 90 km šetnica, biciklističke rute, penjališta te povijesne i kulturne lokacije gdje će svaki posjetitelj pronaći nešto za sebe.

Organiziraniji i sigurniji pristup outdoor ponudi dostupan je kroz Outdoor kartu Baška – Punat – Stara Baška i Outdoor Baška brošuru, koje nude temeljan pregled šetnica, planinarskih i biciklističkih staza Baške i okolnih područja!

Svakako se uputite i ka vrhu Bag, najjužnijoj točki otoka Krka, koja pruža jedinstven pogled na Bašku, Velu plažu i Prvić. Tamo se nalazi i mrgar Ljubimer pored kojeg je, u sklopu projekta Rijeka prijestolnica kulture 2020, svoj trajni dom pronašla skulptura čileanskog arhitekta hrvatskih korijena i svjetskog glasa Smiljana Radića i njegove partnerice Marcele Correa, pod nazivom Kapi. Radi se o iznimnom, unikatnom umjetničkom djelu, osmišljenom kako bi trajno krasilo baš ovo karizmatično mjesto.

Za interaktivni, edukativni pristup outdoor istraživanjima preporučujemo šetnju po Bašćanskoj stazi glagoljice koja će vas povest kroz krivudave kamenite uličice i brojne prirodne ljepote Baške. Ona je najbolji način da otkrijete priče koje su oblikovale naše mjesto i glagoljska slova, zaštitni znak Baške i neprocjenjiv kulturni pečat naše povijesti.

Bašćanski dio Camino rute rezerviran je, između ostalog, za šetnju Mjesečevim platoom koji izgledom podsjeća na kamenitu pustinju ili površinu Mjeseca, razgledavanje Bašćanske staze glagoljice i upoznavanje s kompleksom opatije sv. Lucije u Jurandvoru, najpoznatijem po Bašćanskoj ploči. No, to je tek malen dio znamenitosti koje čuva krčka ruta te vas pozivamo da se svakako upustite u veliku avanturu prelaska čitave Camino rute!

Osim putem signalizacije, ruta se može pratiti i pomoću pametnog telefona s GPS datotekom, i to zahvaljujući Maps.Me aplikaciji (kreiranoj za Android i iOS (Apple) platforme).

Tijekom svojih istraživanja i outdoor avantura, nemojte propustiti iskoristiti priliku za zabilježiti trenutke i pejzaže. Baška će vam zasigurno dati inspiraciju za fotografiranje!
Pri objavama fotografija obavezno koristite i hashtag #VisitBaška i #SafeStayinCroatia kako bi vaše fotografije mogli podijeliti na našim društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu.

Dobrodošli u Bašku! Čekamo vas.

Više na: www.visitbaska.hr

Fotografije: arhiv TZ općine Baška