“Nema zime” za Korčulu

Za  Korčulu je teško reći da li je ljepša zimi, ili ljeti, kada se stoljetni kamen razbudi i ponosno zabijeli pod budnim okom sunca. Kamena rapsodija u zagrljaju kobaltnog plašta, kuća Marka Pola, legendarna Moreška, vrhunska vina otoka, sve bolja i profinjenija gastronomija..samo su neki od očaravajućih atributa koji krase ovaj grad.

foto: Damir Pačić

No najveći adut su brojna događanja koja ovog kasnog proljeća i ljeta tutnje Korčulom, pa protutnjite i vi gradom Marka Pola, koji sprema brojne atrakcije ove sezone svojim posjetiteljima i domaćim gostima ovog proljeća i ljeta!
Za Korčulu “nema zime”, otok vječnog proljeća i neodoljivog ljeta, ove sezone nudi i atrakcije aktivnog odmora uz mnoštvo kulturnih događanja, pa je red da se sve to skupa istraži čim prije!

ZAŠTO POSJETITI OTOK MARKA POLA OVOG PROLJEĆA I LJETA?
Od triatlona do baroka, od pjatanci do ljetnih maškara.. 

  1. – 26. travnja 2020. – pomakni granice duha i tijela kroz Triatlon natjecanje Izazov Marka Pola 
foto: Damir Pačić

Triatlon natjecanje “Izazov Marka Pola” održava se na otoku Korčula, poznatom po svojoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Triatlon je stoga i nazvan po najpoznatijem svjetskom putniku i istraživaču, pozivajući sve sudionike da kroz triatlon discipline i sami istraže ovaj uzbudljiv otok.

Događanje uključuje:

  • Srednje dugi triatlon (1,9 km plivanje / 90 km bicikl / 21,1 km trčanje)
  • Sprint triatlon (750 m plivanje / 20 km bicikl /  5 km trčanje)
  • Štafetni sprint triatlon (750 m plivanje / 20 km bicikl / 5 km trčanje)
  • Ulična humanitarna utrka – 5 km

www.marcopolochallenge.com

Korčulanske Pjatance – Proljetni festival hrane i vina koji će raspjevati sva vaša čula

  1. – 10. svibnja 2020.

Korčulanske pjatance – Proljetni festival hrane i vina, kroz raznolike ponude hrane i pića korčulanski ugostitelji dalmatinsku kuhinju predstavljaju kao spoj tradicionalnog i modernog, kreiranu u harmoniji sa sezonskim blagodatima jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora. Kreativnim jelovnicima osmišljenima posebno za ovu prigodu, a koji će se u tjednu održavanja festivala svakodnevno izmjenjivati na korčulanskim trpezama, lokalni znalci predstavljaju svoja gastronomska dostignuća po popularnim cijenama.

Korcula
Photo&copyright
Mario Kucera

Proljetni termin održavanja manifestacije logično je rješenje uzevši u obzir bogatstvo sezonskih namirnica koje dozrijevaju ili svoj kvalitativni vrhunac imaju upravo u ovo doba godine.

Proljeće se tako afirmiralo kao inspiracija kojoj osim korčulanskih kuharica i kuhara nisu odoljeli ni poznati korčulanski i pelješki vinari koji u tjednu održavanja festivala predstavljaju vina koja će odrediti vinske trendove u predstojećoj sezoni.

www.korculanskepjatance.com

Festival viteških igara Korčula

  1. lipnja 2020.
foto: Damir Pačić

Otok Korčula jedinstvena je škrinjica s blagom s dvije vrste plesova s mačevima koji su uvršteni na popis nematerijalne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Moreška i Kumpanjija.

Ceremonija otvaranja Festivala viteških igara  svake je godine poseban događaj kako posjetiteljima i turistima, tako i lokalnom stanovništvu. Sedam otočnih naselja, kroz kulturna i glazbena društava, aktivno baštini i održava više od 400 godina dugu tradiciju jedinstvenih plesova s mačevima. U suradnji s Gradskim muzejom Korčula, Festival prate i izložbe koje tematiziraju po jedno naselje, odnosno karakteristični ples.

foto: Damir Pačić

Info: visitkorcula.net/

Maškarani doček pola nove godine koji se održava 30.6.2020. – uđimo u ljeto sa stilom

Maškarani doček pola Nove godine, tradicionalna zabavna manifestacija, „maškarana” (karnevalska) parada ulicama grada Korčule koja svake godine privlači veliki broj gostiju koji se zabavljaju do ranih jutarnjih sati na ulicama grada Korčule. U tjednu održavanja manifestacije organizatori Karnevalski klub „Bonkulivići” priređuju i dodatna zabavna događanja: radionice za djecu, izradu maski te tematske izložbe.

foto: Robert Matić

https://croatia.hr/hr-HR/Aktivnosti-i-atrakcije/Dogadanja/NewEvents/maskarani-docek-pola-nove-godine

Korčulanski barokni festival, 1 ruj 2020 to 17 ruj 2020

Deveta godina Korčulanskog baroknog Festivala ugostiti će prestižne svjetske i domaće ansamble i soliste, specijaliste za izvođenje barokne glazbe.

Korčulanski barokni festival

Koncertne večeri organiziraju se u okružju impresivnih spomenika kulture grada Korčule: katedrala sv. Marka, crkva Svih svetih, palača Arneri i drugi. Također, koncerti se održavaju na drugim atraktivnim lokacijama: otok Vrnik, Vela Luka te mjestima na poluotoku Pelješcu. Zahvaljujući atraktivnim lokacijama i jedinstvenoj sinergiji prostora i barokne čarolije, Korčulanski barokni festival slovi kao nezaobilazan kulturni događaj svjetske glazbene scene.

www.korkyrabaroque.com

Dani pošipa

14.6., 26.7 – Korčula

2.8 – Zavalatica (Čara)

8.8. – Brna (Smokvica)

foto: Damir Pačić

‎Pošip je jedno od najboljih i najpoznatijih hrvatskih bijelih ‪vina, a dobiva se od istoimene autohtone sorte grožđa porijeklom s ograničenih lokaliteta na području Smokvice i Čare. Prvo je hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, koje je taj status steklo 1967. godine. Tradicija vinogradarstva i vinarstva danas se ogleda u vrhunskim autohtonim bijelim vinima sorte pošip primarno  na području Čare i Smokvice te posljednjih godina na području Blata i Lumbarde.

Ovogodišnja manifestacija “Dani pošipa” omogućiti će otočnim vinarima promociju ne samo pošipa već i drugih vina koji se proizvode na otoku Korčula.

Dan grada Korčule i blagdan sv. Todora

29.7 2020.

foto: Andrea Tedeschi

Proslava uključuje Svetu misu i procesiju triju bratovština grada Korčule oko staroga grada srednjovjekovne Korčule. Posebna duhovna i vizualna atrakcija su bratovštine čiji bratimi odjeveni u bratimska odjela nose bogat crkveni inventar, u kojemu se posebno ističu velike voštane svijeće (neke teške i 80 kg). Proslava također uključuje izvođenje viteške igre moreška.

Lost in the Renaissance – kreativan val s juga koji spaja umjetnost i turizam

  1. i 8. 8 2020.
Lost in the Reneisscance

„Lost in the Renaissance“ dvodnevna je glazbeno-kulturna manifestacija koja promovira elektroničku glazbenu scenu, te obogaćuje turističku ponudu otoka Korčule. Ovo je jedinstveno kreativno događanje na širem području Dubrovačko-neretvanske županije koje povezuje suvremenu glazbene umjetnosti i turizma u stvaranju kulturno-turističkog identiteta otoka Korčule. Koncerti su većinom međunarodnog karaktera s naglaskom na kvalitetne izvođače suvremene elektroničke i klupske alternativne glazbene scene.

Sve informacije pronađite na webu: www.visitkorcula.eu

Naslovna fotografija: Damir Pačić

Ostale fotke: Damir Pačić, Robert Matić, Andrea Tedeschi, arhiv TZG Korčule