GATOR FEST -Festival dobrog vina u Baranji

Gator fest održati će se  u Baranji 7.,8. i 9. lipnja. Organizatori manifestacije su općina Kneževi Vinogradi, udruga za njegovanje običaja Mađara Surduk iz Zmajevca i turistička zajednica Baranje.

Gator fest se već duži niz organizira početkom lipnja, pri kraju kalendarskog proljeća i prije početka ljeta. Riječ je manifestacija koja za cilj ima promociju finih baranjskih vina i ugodnog načina življenja. Termin održavanja ovog festivala nije odabran slučajno; Gator fest popunjava prazninu između najvažnijih tradicionalnih manifestacija posvećenih baranjskih vinima, između baranjske Vinceške koja se održava u siječnju i berbenih svečanosti u Suzi, odnosno vinskog maratona u Zmajevcu koji se održavaju u rujnu i/ili listopadu.

foto: Nenad Milić

Vinceška označava početak vinogradarske godine, a druge dvije manifestacije njen završetak. Gator fest održava se pak u vrijeme kada su vina odležana i zrela i kada još uvijek postoje značajne količine za konzumaciju. Kasno proljeće ujedno je i idealno vrijeme za feštu na otvorenom i relaksirajući hiking po Banskom Brdo i kušanje baranjskih vina na mjestima gdje sazrijeva grožđe od kojeg su načinjena.

Ova trodnevna manifestacija započinje u petak, 7. lipnja u 18.00h Vinskom večeri u starom podrumu vina Belje u Kneževim Vinogradima. Ova lokacija nije izabrana slučajno; vina Belje sa svojih 650 ha zasijanih vinovom lozom je najveći proizvođač vina u Republici Hrvatskoj od grožđa iz vlastitih nasada. Stari podrum vina Belje je objekt koji ima povijest dugu gotovo pola tisućljeća; prije nekoliko godina temeljito je restauriran poštujući sve konzervatorske zahtjeve i predstavlja uistinu idealnu kulisu za Vinsku večer na kojoj će biti dodijeljena priznanja za najbolje ocijenjena vina na ovogodišnjem Gator festu.

27. svibnja održano je ocjenjivanje vina na kojem je međunarodni žiri ocjenjivao 106 uzoraka vina iz tri države i 12 različitih vinogorja. Imena laureata se drže u tajnosti, a javnosti će biti prezentirana tek na Vinskoj večeri u starom beljskom podrumu. Najbolja vina, ovjenčana velikim zlatnim medaljama ponijeti će titulu Kneza i Kneginje vina, a ova prestižna titula je  svojim imenom simbolički povezana s mjestom u kojem se dodjela održava, Kneževim Vinogradima. Nakon svečane dodjele priznanja uslijedit će besplatna degustacija svih vina pristiglih na ocjenjivanje, a prisutne će zabavljati Reflex band.

Nakon Vinske večeri u Kneževim Vinogradima program se seli u obližnju Suzu, koja je također poznata po svojim sjajnim vinarima poput Kolara, Kovatsa, Matijevića i Pinkerta. U kultnom restoranu Piroš čizma održati će se event pod nazivom Kneževa trpeza. Osim izložbe vina, i mogućnosti kušanja svih izloženih vina uz kupovinu festivalske čaše u iznosu od 20,00 kn, svi nazočni će moći kušati specijalitete baranjske svinjokolje uz simboličnu cijenu od 20,00 kn, a prisutni će se zabavljati uz tradicionalnu glazbu i zvuke violine.

Subota prijepodne je rezervirana za Wine & Walk; rekreativnu šetnju po baranjskoj planini, dugu 12 kilometara tijekom koje sudionici obilaze nepregledne vinograde, polja, šume i surduke, a na svakih kilometar udaljenosti nalazi se štand jedne vinarije koja kao okrjepu nudi vrhunsku vinsku kapljicu, ali isto tako i  tipične baranjske snackove, kao što su kruh s masti i mljevenom paprikom. Kao i prijašnjih godina polazak je ispred nove beljske vinarije u Kamencu gdje sudionici preuzimaju startne pakete koji sadržavaju čašu, kartu, majicu i ruksak te kreću u hedonističku avanturu.

foto: hedonism-tourism.org

Subotnji poslijepodnevni program i finale Gator festa potom se seli u vinsku prijestolnicu Hrvatske, pitoreskni i ujedno magični Zmajevac, u kojem se bogata povijest i tradicija skladno nadopunjava sjajnim vinima odnjegovanim u vinskim podrumima; gatorima. Mjesto je to čija povijest seže od rimskih imena kada se nazivao Ad Novas, u srednjem vijeku kada je bio poznat pod imenom Verusmorth imao je status grada, a danas kada ima dualni naziv Zmajevac/ Vörösmartponosno nosi titulu vinske prijestolnice Baranje i Hrvatske.  Uz otvorene vinske gatore u katoličkom i reformatskom surduku održati će se sajam domaćih proizvoda, te Knežev salon u mjesnom domu kulture gdje će posjetitelji osim baranjskih vina imati priliku kušati vina iz drugih panonskih vinorodnih područja (Hajos,Palić, Sremski Karlovci, Szeksard,Villany…) U večernjem dijelu programa koncert će održati Natali Dizdar, a zabava po zmajevačkim gatorima će sukladno dosadašnjoj tradiciji potrajati do ranih jutarnjih sati.

Sljedeći dan, nedjelja 9. lipnja predviđen je za chill out i laganu šetnju po gatorima u Kneževim Vinogradima, Kamencu, Karancu, Suzi i Zmajevcu.

Kako bi što širi krug posjetitelja mogao bezbrižno uživati u baranjskim vinima i ove je osiguran prijevoz autobusima iz Osijeka. Detalje o tome organizatori će uskoro iznijeti na svojoj facebook stranici.

Gator fest idealna je prilika da kušate baranjska vina i da saznate zašto su ona tako neopisivo fina, i zašto Baranja opravdano nosi titulu majke vina.