Bratislava – jedan sretan City break

Piše: Anita Žuvela Hitrec

Turistička zajednica grada Bratislave te Udruga novinara i pisaca u turizmu – Fijet Slovakia, osmislili su i organizirali za nekoliko kolega novinara iz Europe i Maroka, trodnevni press trip iz bajke.

Zahvaljujući kreativnosti, profesionalizmu i umješnosti naših domaćina, mi smo dospjeli u tri dana pregledati uži i širi gradski centar, postati okrunjeni kraljevi a potom i slastičari na jedan dan, zaploviti udobnim gliserom po Dunavu u maniri filmskih zvijezda, probijati se veslima kroz uzbudljivi rafting po divljim vodama, voziti se po okolici Bratislave do strmih vinograda s vinom,  okušati se u Skywalkingu – šetnji s vanjskog ruba UFO restorana s visine koju bolje ni ne spominjati …Popis je kao što vidite, impresivan i ne stane u jednu priču.

A sve od navedenih iskustava  odvijalo se uz druženje s finom slovačkom kuhinjom, koja se stoljećima oblikovala  pod hladnom kapom tajanstvenih Karpata, te je kao takva obilna, utješna, krepka i slasna baš kao i slovačka prijestolnica. A koja je upravo idealna za lagani city break –  od Zagreba do Bratislave dijeli vas svega 400km.

Krunidba kraljeva i  đir po centru

Centar Bratislave kao i mnogi srednjeeuropski centri, živi je spomenik povijesti ove zelenooke ljepotice koju kruni vijugava linija Dunava, kao njena prepoznatljiva žila kucavica, i koja je sve donedavno bila  nepravedno zapostavljena u sjeni Beča, Budimpešte ili Praga. Zanimljivo je spomenuti i to da je do Beča (kao njegovo predgrađe), Bratislava do prvog svjetskog rata bila povezana tramvajem, zahvaljujući udaljenosti od svega 60 kilometara.

Poznata povijesna jezgra nalazi se na istočnoj obali Dunava, dok vas na zapadnoj strani dočekuju moderna arhitektonska rješenja i suvremeni dio grada, a oba lica Bratislave svjedoče činjenicu kako se nekoć samozatajno i skromno predgrađe carskog Beča, preobrazio u elegantan, samosvijestan i vrlo atraktivan europski grad sa  oko 460.000 stanovnika, sa besplatnim Wi-Fi signalom kroz čitavu površinu.

Pri klasičnom razgledu centra (za čije znamenitosti ili preporuke, slobodno priupitajte u ažurnom  Turističkom centru),  svratili smo u čuveni Coronation photo video point. Danas turisti i putnici nekadašnju putanju kraljeva mogu pratiti uz pomoć markiranih mesinganih krunica postavljenima u pod šetnice.

Krunidbeni se festival održava svake godine krajem lipnja a mi smo iskoristili priliku da se okrunimo s atraktivnom pozadinom na krunidbenom foto video pointu. Želite li i sami postati kraljevi na jedan dan, posjetite ovaj centar  od lipnja do studenog svaki radni dan osim ponedjeljka, a radno vrijeme je od 10-17h, dok je vikendom od 11 do 6 poslijepodne.

Bon manufaktur – slatka priča u centru grada

Bon Manufaktur nije samo obična slastičarna, tvornica slatkiša, ili dućan s slasticama, mada zaokružuje sve tri priče.  Ovo je pravi koncept slatkog vizualnog spektakla, u kojem na licu mjesta pratite nastanak svih maštovitih slastica, kolača, bombona, čokolada, lizalica, bombonjera a možete se okušati i sami u izradi vlastitog slatkog.Uz pomoć dvoje slastičara koji će vas podučiti umijeću izrade.

Bon manufaktor je mjesto preseljeno iz slikovnice, crtića ili knjige šarenih priča u stvarnost. Za one poduzetnog duha kojima se svidi ova nesvakidašnja priča o slasticama, imate na raspolaganju i opciju franšize.

Danubiana Meulensteen – umjetnost u zagrljaju Dunava

Dunav opkoljava Bratislavu, Dunav živi s u njoj i kroz nju, a doživljaj upotpunjuje ponuda brojnih riječnih kruzera, brzih glisera, ili restorana – brodova kojih u ponudi imate u izobilju.

Anita Žuvela Hitrec, Ludmila Novacka, Maroš Plitko

Bratislavsky hrad, rezidenciju kraljeva, možete tako obuhvatiti u nezaboravnoj vizuri vožnje gliserom, a nama je isti taj gliser poslužio da se otisnemo prema umjetničkom muzeju Danubiana Meulensteen.

Muzej je oko 15 km udaljen od centra Bratislave, otvoren je 2000. Nazvan je po rijeci Dunavu i po svom osnivaču i meceni, nizozemskom kolekcionaru Gerardu H. Meulensteenu. Sve o ovom muzeju možete pronaći na slijedećoj poveznici.

Nakon umjetnosti adrenalinska vožnja divljim vodama 

Ukoliko se nakon razgleda muzejskog postava zaželite aktivnosti na vodi, ili ste ljubitelj adrenalina, savršeno će vam poslužiti nedaleki sportski kompleks Čunovo divoka voda. Možete se okušati u petnaestominutno raftingu koji je bez obzira na kratko trajanje, vrlo intenzivan a na istom mjestu gdje smo se spuštali divljim brzacima, održano je svjetsko prvenstvo u kanu slalomu 2011 godine.

U blizini Modre, pod obroncima Malih Karpata stoluje čaroban dvorac Červený Kameň sagrađen u 13. stoljeću kao dio lanca dvoraca obrane granice Mađarskog Kraljevstva od Pressburga do Žiline. U šesnaestom stoljeću dvorac je potpuno rekonstruiran u obrambenu tvrđavu koja je imala jedan od najjačih obrambenih sustava na ovom području. Radi se o jednom od najljepših dvoraca i arhitektonskih znamenitosti na području Malih Karpata.

U samom području oko dvorca na raspolaganju vam je vinska taverna, restoran i caffe bar. Červeny Kamen je bio u posjedu jedne od najmoćnijih obitelji Austro Ugarskog carstva – Palfi koja je tu živjela do 1945.

 

Svakako se dozvoli li vam raspored, otisnite i u okolicu Bratislave koja je pravi vinororodni I vinogradarski raj. Wine safari uz DUBoDOm i degustaciju vina – uz uzbudljivu adrenalinsku vožnju do samih vrhova vinograda s kojih se pruža pogled na Svaty Jur, odličan je uvod u upoznavanje  okolice Bratislave.

No prije toga svratite u malen hram rukotvorina, suvenira, ručnog umijeća oslikavanja porculana, stakla, nakita. Gledali smo tako na licu mjesta oslikavanje keramičkog vrča s motivima  cvijeća, te pogledali dokumentarni film o ovom umijeću ručnog oslikavanja keramike i ostalih uporabnih artefakata. Više o ovoj vještini kao i lokaciji razgleda pronađite na web poveznici: slovakia.travel/en/manufacture-of-majolica-in-modra

Vinogradarski gradovi Svätý Jur, Pezinok, Modra i Trnava kriju mnoštvo doživljaja a mi smo svoje proživjeli na imanju Michal Bažalika, inovativnog vinara, iz čije su nam vinske kuće upriličili nezaboravnu vožnju do vrha vinograda uz degustaciju vina, te sjajan ručak u starinskom raskošnom vinskom podrumu, a ono zašto morate posjetiti upravo ovu lokaciju su  inventivne vinsko adrenalinske i vinsko edukativne rute, uputpunjene dojmljivim kućicama na stablu u kojima fraza bijeg od svakodnevnice, dobiva puni smisao.

Poželite li se smjestiti u vašu kućicu na stablu, dobijete posve opremljen objekt s strujom i tekućom vodom, malom kuhinjom, terasom s roštiljom, vinskim rashladjivačem te malim iznenađenjem od strane domaćina. Na raspolaganju vam je i električni bicikl uz povoljan najam. Kućica je kapaciteta 1 – 4 osobe.  Preporuke i recenzije sa vrtoglavim 5.00 prosjekom ocjena, možete pronaći na ovoj poveznici, gdje možete i rezervirati ovaj smještaj.

UFO SKY WALK – u Bratislavi će vas doslovno vinuti u visine 

Ako ste odvažni, pustolovna duha i ne bojite se visina, za vas je savršeno odredište, popularni UFO Skywalk – top lokacija gdje uz pratnju obučenih i educiranih instruktora izlazite uz pripadajuću opremu s vanjske strane restorana uz nezaboravan pogled na visinu i vizuru grada na 85 metara visine. U sklopu ove adrenalinske atrakcije nalazi se i otmjeni restoran gdje smo popili kavu, nakon nezaboravne šetnje u maniri početnika kaskadera 🙂

Ukusna slovačka kuhinja

Gastronomija Bratislave je spoj različitih kultura i tragova koje su na ovom prostoru ostavile kuhinje Austrije, Praga, Pešte, a sama priprava namirnica temelji se na ponudi sezonskih namirnica.

Jela od brašna, krušnih mrvica domaćeg tijesta, krumpira, njoka, okruglica, začinjene ukusnim umacima (najčešće slatkima) uz dodatak mesne ponude kao što je patka, piletina, svinjetina, knedle s domaćim ovčjim sirom ili slatka inačica slatkih knedli punjenih makom, šljivama, štrudle s jabukama i cimetom, udovoljit će i najzahtjevnijem nepcu a posebno je otkriće bila pečena patka s slatkim umakom od brusnica.

Slatka juha od kukuruza, zapečene pancete i češnjaka dugo se pamti nakon degustacije. Jednako kao i Bratislavu, njeno toplo srce i dušu slavensku koja se definitivno zavuče pod kožu!
Hvala Turističkoj zajednici Bratislave i Fijet Slovakija, našim domaćinima Ludmili, Marošu, Adamu, Branimiru i  dragim kolegama suputnicima na nezaboravna tri dana.
Provjerite i što vam u Turističkoj zajednici Bratislave preporučuju za posjetiti – top 10 preporuka po kategorijama, i ne čekajte – dođite posjetiti ovaj grad široke slavenske duše, umjerenih cijena, a europske profesionalnosti i pouzdanosti. Može li bolje?

Linkovi i preporuke za razgled kroz Bratislavu kroz tri dana

Crown Plaza hotel 

Stefanka restoran

Bon Manufactur

Leberfinger restoran

Rafting and wild water area

Korzo restoran

Red stone Castle

Stary dom restoran

Traditional Slovak Folk Majolica

Vineyard house and DuboDOM

vinobazalik.sk/en/

UFO Skywalk BAR&RESTAURANT

Fotogalerija iz Bratislave