In Vino Veritas – dobrodošli u Daruvar na Martinje

Što je Martinje?

Svaki ljubitelj vinske kapljice zna da je Martinje pradavni pučki običaj prevođenja (krštenja) mošta u mlado vino koji se po rimokatoličkom kalendaru obilježava 11. studenog. Budući da je od davnina taj blagdan pratilo uživanje u mladom vinu, diljem Europe je u vinorodnim krajevima nastala tradicija krštenja mošta popraćena bogatom trpezom, a koja je u Hrvatskoj najizraženija u sjeverozapadnim vinorodnim područjima. 

foto: R.Vuković

Martinje je duboko ukorijenjen u mirisne obronke i vinograde sjeverozapadnih krajeva Hrvatske, te se svugdje na kontinentu Lijepe Naše obilježava na različite načine a ponajviše pjesmom, izvrsnom hranom, mladim vinom i dobrom atmosferom jesenskog slavlja.  Pozivamo vas na Martinje u Daruvaru!

Kad? 12.11.2022., 09,30-14,00h

Gdje? Trg kralja Tomislava

foto: Predrag Uskoković

Vinari i vinogradari daruvarskog kraja Martinje obilježavaju procesijom vinara i blagoslovom mladog vina u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva te pučkom ceremonijom krštenja mošta koju predvodi vinski biskup, kulturno-umjetničkim programom, te druženjem na glavnom gradskom trgu.  Pradavni pučki običaj prevođenja (krštenja) mošta u mlado vino na dan Sv. Martina, koji se po rimokatoličkom kalendaru obilježava 11. studenog, u Daruvaru se slavi s punom pažnjom i štovanjem običaja.

foto: Predrag Uskoković

Martinjsko druženje na trgu uvijek bude organizirano kao atraktivan prodajno – degustacijski sajam pun vina, ukusnih džemova, medova, sireva, maštovitih suvenira uz popratan program gastro ponude i glazbenih numera. Cijeli kraj je taj dan u veselom znaku Martinja, a posjetiteljima je svakako najbolja preporuka usput istražiti Daruvarsku vinsku cestu.
Tragom zlatne i crvene kapljice, mladog vina i bogatih vinskih daruvarskih klijeti dok vas kasno jesenje sunce mami rasutim zlatom po grimiznim obroncima, uživanje u dobroj kapljici i finim jelima daruvarskog kraja zvuči kao sjajna ideja za vikend!

foto: Predrag Uskoković


Zbog stare tradicije vinarstva i brojnih vinskih podruma, u Daruvaru je 2008. osnovana prva vinska cesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županijiDaruvarska vinska cesta, koja se sastoji od sedam različitih, jedinstvenih punktova.

foto: R.Vuković

Daruvarsku vinsku  cestu otkrijte na ovoj poveznici, a mi vas pozivamo 12. studenog u Daruvar, proslavimo Martinje zajedno.
Najpoznatiji vinari i vinogradari daruvarskog kraja svojega zaštitnika, svetog Martina, osim u svojim vinarijama i podrumima, slave i na središnjoj ceremoniji upriličenoj na glavnom gradskom trgu. Možete ih direktno upoznati i nazdraviti mladim vinima, iz daruvarskih vinogorja.

Štandovi se pretvaraju u raskošnu paletu vinske bajke i autohtonih domaćih proizvoda, a ne manjka ni smijeha i zabave, jer se prema pučkom običaju uz obaveznu nazočnost svetog Martina, održava šaljivi ceremonijal krštenja mladog vina i kulturno-umjetnički program. Možete se zabaviti, ali i upoznati brojne daruvarske znamenitosti. Živjeli!

Visit Daruvar

Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije