Dani otvorenih podruma na Pelješcu

Pelješac već 14. godinu prve subote u prosincu otvara vrata vinskih podruma od Stona do Mokala za sve ljubitelje vina.

Došli su s Pelješca u Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) kako bi najavili “Dane otvorenih  peljeških podruma” koji će se održati 6. i 7. prosinca duž cijelog Pelješca.   Svečano otvorenje je u subotu 7. prosinca  u 11 sati u stonskom Kaštiju, nakon čega ljubitelji vina, gosti i uzvanici kreću u tradicionalni obilazak peljeških vinarija. To je prigoda za kušanje najboljih peljeških vina, druženje s poznatim vinarima i upoznavanje juga Dalmacije.

Dan ranije, 6. prosinca, u Domu vinarske tradicije u sklopu PZ Putniković dvadesetak mladih peljeških enologa ocjenjuju vina autohtonih sorti berbe 2019. a kuhari amateri natjecat će se u pripravljanju lovačkog gulaša.

„Ovogodišnje, 14. izdanje Dana otvorenih vrata bit će rekordno po broju posjetitelja i po broju vinarija. Očekujemo više od četiri tisuće gostiju iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke i Zagreba a od Stona do Mokala uključene su 32 vinarije“, rekao je Slobodan Rosić, tajnik Udruga Plavac mali – Pelješac i Pelješki vinski puti.

„U Dalmaciji je stara izreka „Svaku sortu hvali, ali plavac mali sadi“. Na Pelješcu se proizvodi 90 posto od ukupne hrvatske proizvodnje plavca malog. Na južnim stranama okrenutim prema moru sunce tri puta obasjava lozu. Prvi put  izravnim zračenjem po vinogradu, drugi put u lomu svjetlosti od mora prema vinogradu te od kamena prema lozi. Zbog neujednačenosti zriobe na grozdu plavca mogu se naći bobice od zelenih nedozrelih do suhvica. Ta nedozrela bobica vinu će dati lepršavu svježinu a suhvica punoću i bogatstvo mirisa suhog voća. Vinova loza stoljećima osigurava egzistenciju Pelješčana čija se tradicija nastavlja i prenosi s koljena na koljeno. U čast trudu pelješkog težaka i da bi se što vjernije prikazala tradicija uzgoja loze na škrtim i nepristupačnim terenima u Putnikoviću je ove godine  otvoren Prvi hrvatski muzej vinarstva i vinogradarstva.“ rekla je Ana Barać iz Udruga Plavac mali – Pelješac i Pelješki vinski puti.

Sa 70-80 milijuna litara vina pokrivamo tek 75 posto vlastitih potreba, a izvoz nam pokriva tek 50 posto uvoza. Stoga će u razvoju hrvatskoga vinarstva ključnu ulogu imati zaštićene oznake izvornosti i autohtone sorte kojih Hrvatska ima 120. To je veliko bogatstvo za ovako prostorno malu zemlju. Ne možemo konkurirati s globalnim sortama i vinima koja se proizvode diljem Europe i svijeta. Rješenje su vina više cjenovne kategorije koja sada i jesu dominantna u izvozu, poput sorte plavac mali,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević u povodu najave manifestacije, naglasivši da HGK i organizacijski i financijski podupire hrvatske proizvođače vina kroz brend Vina Croatia Vina Mosaica. Dani otvorenih vrata peljeških podruma je prezentacija vinsko-turističkog proizvoda kojim se želi stvoriti navika obilaska peljeških vinskih puteva.

Istog dana kada su najavljivani Dani otvorenih podruma na Pelješcu u HGK u Udruzi “Plavac mali” u Zagrebu predstavnici vinarije Korta Katarina predstavili su svoja vina To je pelješka vinarija s američkim kapitalom. Kušalo se najprije pjenušac Cello extra brut iz berbe 2015. napravljen od plavca malog, slijedio je pošip 2018. pa plavac mali iz 2012. Kušalo se i i Winemaker,s Selection plavac 2011. i crljenak 2018.

Pripremio: Tomislav Radić

Foto: Mirna Bartolić