Divna priča iz Hrvatske – ugasimo svjetlo, upalimo zvijezde

Posjetite Međunarodni park tamnog neba „Vrani kamen“. Ovaj poseban Park, područje je s izuzetno kvalitetnim zvjezdanim nebom, koje je gotovo bez svjetlosnog onečišćenja. Svojim aktivnim djelovanjem protiv svjetlosnog onečišćenja pomozite da sačuvamo ovo neprocjenjivo prirodno blago u kojem imamo privilegiju uživati.

Kao superiornim bićima na nama je ogromna odgovornost prema svim ostalim vrstama na ovoj planeti. Mi smo ti koji proizvodimo onečišćenja, mi smo ti koji ih možemo zaustaviti.

Što je svjetlosno onečišćenje? 

 

Prema Zakonu o zaštiti svjetlosnog onečišćenja definicija svjetlosnog onečišćenja je promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovana unošenjem svjetlosti proizvedene ljudskim djelovanjem. Glavni su uzročnici svjetlosnog onečišćenja nepravilno postavljena vanjska rasvjetna tijela, ona koja svojom konstrukcijom rasipaju svjetlost oko površine umjesto prema tlu koje treba biti osvijetljeno te postavljanje neekoloških rasvjetnih tijela.

Pod tim pojmom se podrazumijeva svaka nepotrebna emisija svjetlosti. Svjetlosno onečišćenje okoliša danas predstavlja  globalni problem. Pored astronomskog, sigurnosnog i zdravstvenog problema koji utječe na čovjeka, svjetlosno onečišćenje predstavlja i zdravstveni problem koji utječe na neželjene zdravstvene učinke. 

Kakav je utjecaj svjetlosnog onečišćenja na zdravlje? 

Neometana izmjena dana i noći je temeljna odrednica ekosustava, a životni su ciklusi cjelokupnog biljnog i životinjskog svijeta, uključivo i čovjeka, prilagođeni baš takvim, prirodnim i normalnim dnevnim izmjenama dana i noći. Brojni su primjeri pokazatelji negativnog i štetnog utjecaja na biljni i životinjski svijet: ptice se ne gnijezde u osvijetljenim područjima, selice gube orijentaciju, velik broj insekata i šišmiša stradava, izražen je negativan utjecaj na reprodukcijski ciklus određenih vrsta riba, a kod biljaka se događa prerana vegetacija. Posljedice svjetlosnog onečišćenja mogu dovesti do potpunog nestanka pojedinih životinjskih i biljnih vrsta.

U modernom je društvu velik broj ljudi izložen umjetnim izvorima svjetlosti tijekom noći, a noćne aktivnosti i smjenski rad noću su postali stil života suvremenog društva. Biološki ritmovi su vremenski ciklusi unutar kojih se zbivaju brojne normalne funkcije ljudskog tijela, uključujući razdoblja spavanja i aktivnosti, ponašanje i većinu fizioloških i endokrinih procesa. Nedavna epidemiološka istraživanja upućuju na to da izloženost svjetlu tijekom noći dovodi do promjene cirkadijanog ritma potiskivanjem sinteze melatonina. Kako se smanjenje koncentracije melatonina dovodi u vezu s nekim vrstama karcinoma, vrsta, intenzitet i boja unutarnjeg i vanjskog osvjetljenja danas postaje sve značajnije javnozdravstveno pitanje.

Poticaj za lučenje melatonina je tama, a inhibiciju lučenja potiče svjetlost. Melatonin je uključen u mnoge procese kao što su kontrola sna, cirkadijani ritam, fiziologija mrežnice, razvoj i rast karcinoma, imunološki sustav, uklanjanje slobodnih radikala, mitohondrijsku respiraciju, kardiovaskularnu funkciju, metabolizam kostiju i fiziologiju gastrointestinalnog sustava.

Izloženost umjetnim izvorima svjetlosti dovoljne jakosti i određene valne duljine tijekom noći prekida lučenje melatonina, a  ovisi o boji, trajanju i intenzitetu svjetlosti i može utjecati na pojavnost različitih zdravstvenih problema, povećati učestalost glavobolje, iscrpljenost, stres, depresiju i unutarnji nemir. 

Ekonomska neučinkovitost javne rasvjete

foto: Pixabay.com

Na javnu rasvjetu otpada oko 3% ukupne potrošnje energije u Hrvatskoj. Javna rasvjeta obično je u vlasništvu lokalnih jedinica i njeno održavanje odnosno unaprjeđivanje financira se iz lokalnog proračuna. Samo drugačijom regulacijom (smanjenjem intenziteta) javne rasvjete može se uštedjeti i do 50% energije, a sustavom daljinskog upravljanja i nadzora značajno smanjiti troškove održavanja. S druge strane, zamjena svjetiljki naprednijom LED rasvjetom i prilagodba rasvjetnih tijela također može osigurati značajne uštede. Racionalno gospodarenje električnom energijom predstavlja značajan segment održivog razvitka lokalnih zajednica.

Što možete vi učiniti?

Aktivno se uključite! Angažirajte se u borbi protiv svjetlosnog onečišćenja kontinuiranim djelovanjem u svojem okruženju, pratite informacije putem društvenih mreža i on-line portala. Organizirajte predavanja i radionice na ovu temu. O štetnosti svjetlosnog onečišćenja informirajte svoju obitelj, poslovne suradnike, susjede, prijatelje i znance. Kako bi se riješio problem svjetlosnog onečišćenja potrebno je osvijestiti koliko je to zapravo velik problem, za koji srećom, postoji jednostavno rješenje.

Djelujte odmah! Ugasite u Vašem domaćinstvu nepotrebno osvjetljenje. Pogledajte u svom dvorištu koja rasvjetna tijela su nepotrebno upaljena i ugasite ih. Provjerite možete li rasvjetu zamijeniti ekološki prihvatljivom ili ju prekriti štitom koji će spriječiti prodiranje svjetlosti iznad razine horizonta. Na ovaj način ćete pomoći u borbi protiv svjetlosnog onečišćenja, ali i pomoći svojem kućnom budžetu.

Postanite građanin znanstvenik – dokumentirajte svjetlosno onečišćenje u vašem okruženju i podijelite rezultate! Za ovu aktivnost bit će vam dovoljan mobitel, računalo ili tablet. Pridružite se globalnoj organizaciji Globe at Night – www.globeatnight.org u borbi protiv svjetlosnog onečišćenja.

Upoznajmo Daruvar kao zonu zdravlja

Najljepši mali grad kontinentalne Hrvatske ujedno je i poznati lječilišni centar čija tradicija seže dulje od dva stoljeća. Njegovi izvori termalne vode i nalazišta mineralnih blata po svojoj ljekovitosti bili su poznati još i drevnim rimljanima koji su u Daruvaru imali svoje plemićko lječilišno odmaralište Aquae Balissae.

U neposrednoj blizini grada nalazi se područje Međunarodnog parka tamnog neba „Vrani kamen“ koje se proteže na 8000 hektara. Osim bogate flore i faune ovo područje je posebno po vrhunskoj kvaliteti noćnog krajolika koje je gotovo bez svjetlosnog onečišćenja. Kako bi sačuvali ovo prirodno blago i njegov veliki potencijal nezagađenosti noćnog krajolika i gotovo netaknute prirode, ono je certificirano i zaštićeno prema strogim pravilima Međunarodne organizacije za zaštitu tamnog neba (International Dark-Sky Association) američke neprofitne organizacije, kao jedine takve na globalnoj razini, čija zadaća je sačuvati i zaštititi noćni okoliš i baštinu noćnog neba putem kvalitetnih osvjetljenja eksterijera.

KOJA JE MISIJA PROGRAMA MEĐUNARODNOG PARKA TAMNOG NEBA

Od 2019.godine, Međunarodna organizacija za zaštitu tamnog neba (IDA) dodijelila je oznaku “certificirani zlatni Međunarodni park tamnog neba” području  „Vrani kamen“ koji se nalazi u neposrednoj blizini grada Daruvara.

Misija programa Međunarodnog parka tamnog neba „Vrani kamen“ osim zaštite noćnog krajolika od svjetlosnog onečišćenja je poboljšanje kvalitete života koja kroz edukacije treba inspirirati i osnažiti našu zajednicu. Vaša podrška inicijativi parka tamnog neba pod nazivom UGASIMO SVJETLA, UPALIMO ZVIJEZDE od velikog je značenja za sve nas.

Zašto posjetiti Daruvar? Osim prekrasnih parkova, izvora zdravstvenih blagodati, dobre pive, finih sireva, još boljih vina.. Daruvar je grad u koji možete doći okrijepiti dušu i tijelo, ali i um, osloboditi se stresa, a ujedno rasplamsati maštu i otputovati u beskonačna prostranstva svemira.

Autorica teksta i fotografija: Dunja Županić

www.visitdaruvar.hr/o-parku

Visitdaruvar.hr