Nova atrakcija u Varaždinskoj županiji

Kao prvi takve vrste u Hrvatskoj, a drugi u Europi, u Općini Sračinec otvoren je tematski Topiary park.

Zasluga je to Vladimira Flegara koji se zelenim kiparstvom počeo baviti 1995. godine, kada je ostao bez posla. Topiary je hortikulturna metoda oblikovanja višegodišnjih biljaka obrezivanjem lišća i grančica kako bi se razvio i održavao jasno definiran oblik. Često su to geometrijski oblici ili oblici životinja. Dodatnu zanimljivost podcrtava činjenica da u čitavoj Europi postoji samo ovakav jedan tematski park, sa svega 250 biljaka i to u Belgiji.

Novootvoreni park proteže se na površini od 7200 m2. Sastoji se od 400-tinjak topiarya i čak 30-tak zasebnih priča, poput: motora i skutera na cesti, seoskog imanja s domaćim životinjama, jezera s labudovima, patkama i žabama. Park priča priču i o divljim životinjama, raznim pticama, anđelima, svetoj obitelji, a tu su i japanski prikazi vrta i drugo.

Uz razgled parka, želja vlasnika je u njemu održavati i razne edukacijske radionice za djecu, učenike, studente, kao i za sve zainteresirane, a sve s ciljem osiguranja održivosti i trajnosti ove složene umjetničke forme te povećanja brojnosti osoba koje će se baviti ovakvom vrstom zelenog kiparstva.

Topiary park bit će otvoren srijedom i četvrtkom od 14 do 21 sat, petkom, subotom i nedjeljom od 9 do 21 sat, uz cijenu ulaznica, 40 kuna odrasli, 30 umirovljenici, 20 kuna djeca od 7 do 16 godina, te 15 kuna za djecu do sedam godina starosti. Posjetite web ili FB a možete se naručiti i na telefon. Dobro došli!

topiarypark.eu

Tel: +385 91 948 3670

[email protected]

Facebook profil: facebook.com/parktopiary

Izvor i fotografije: Turistička zajednica Varaždinske županije