Festival soli idealna je prilika za posjet Pelješcu u najljepšem dijelu ljeta

Od subote, 20. kolovoza, pa sve do 20. rujna traje jedan od najukusnijih festivala na poluotoku prekrasnih plaža, vrhunskog vina i iznimno kvalitetne soli

Od prošlog ljeta iz Stona se proširio na čitav poluotok, ovo je njegovo šesto izdanje, svake je godine sve bogatiji, interaktivan je, multimedijalan, zabavan i ukusan. Festival soli jedna je od najatraktivnijih manifestacija u Dalmaciji i sjajan uvod u najljepši dio ljeta kada na pelješkim plažama popuste gužve, a more je idealno za kupanje.

Od 20. kolovoza do 20. rujna Pelješčani i njihovi gosti i ove će godine uživati u lokalnim specijalitetima i nadaleko poznatim vinima po festivalskim cijenama. Uključeno je četrdesetak restorana, konoba, vinarija, OPG-ova i školjkara na poluotoku, kreirana su i dva festivalska jelovnika po cijenama od 150 i 230 kuna, dok vinarije nude neke etikete vina povoljnije i do 20 posto.

Najveća zabava u Stonu

Središte festivala je u Stonu, poznatom po najduljim zidinama nakon Kineskog zida, najfinijim kamenicama i Stonskoj solani koja u 14. stoljeću za Dubrovačku Republiku imala izniman strateški i gospodarski značaj, a danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija na Jadranu u kojoj se način proizvodnje nije promijenio svih sedam stoljeća.

Obilasci solane i berba cvijeta soli organiziraju se u sklopu Festivala soli koji i ove godine ima bogat program. Tako vas u Stonu očekuju fotografske i likovne izložbe, Art Park radionica za djecu, koncerti, odlična zabava i vrhunski eno-gastro doživljaji, a od 24. do 28. kolovoza i tradicionalna EKO PLACA s eko proizvođačima iz čitave Hrvatske.

Na festival Pelješkim mostom

„Festival soli, kao multimedijalni događaj, zadržava svoj tradicionalni termin tijekom kolovoza i rujna što predstavlja i početak posezone u stonskom kraju, s naglašenim ciljem privlačenja što više posjetitelja kako domaćih, tako i inozemnih. U skladu s održivim turističkim razvojem Festival soli afirmira postojeće kapacitete, komparativne prednosti ovog područja i tradicionalne proizvode, ne ugrožavajući okoliš i skrećući pozornost na bogatstvo nasljeđa, kako gospodarskog tako i kulturnog, naglašavajući partnerstvo dionika lokalne uprave, turizma, malih proizvođača, lokalnog stanovništva i posjetitelja“, ističe Fani Slade, direktorica TZ općine Ston.

Dodaje kako su se uz nositelje projekta Solanu Ston i Udrugu Amorette te snažnu potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ općine Ston, Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatske gospodarske komore, od prošle godine u organizaciju uključile i turističke zajednice općine Janjina, Orebić i Trpanj i na taj način proširile ovu lijepu festivalsku priču na čitav Pelješac. 

Festival soli ujedno je i posljednji od tri ljetna festivala u organizaciji sve četiri turističke zajednice na poluotoku i idealna prilika da ulovite još malo ljeta i naravno na jug Dalmacije doputujete najnovijom atrakcijom – Pelješkim mostom.

Više na: www.facebook.com/festivalsoli

foto: arhiva TZ općine Ston