Samobor – gastro raj Zagrebačke županije - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • GASTRO HRVATSKA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Gastro Hrvatska Samobor – gastro raj Zagrebačke županije

  Samobor – gastro raj Zagrebačke županije

  Osim ljepote omiljenog zagrebačkog izletišta, Samobor je poznat i po bogatoj gastro ponudi.
  Polako, ali sigurno, Samobor je stekao reputaciju važnog gastronomskog odredišta Hrvatske i ovog dijela Europe.

  Tome su doprinijeli ovdašnji stanovnici i ugostitelji, koji su znali uspostaviti ravnotežu između naslijeđa, brižno čuvajući recepte predaka, i noviteta koji su neminovno ulazili u jelovnike. S vremenom su i neki od tih noviteta postali dio tradicije i vežu se uz samoborski kraj

  Gastronomija i turizam su prirodno povezani i međusobno se podupiru. Gotovo da nema turista i posjetitelja koji u Samoboru nije kušao kremšnitu i domaće specijalitete, zatražio salamu, češnofku,muštardu, popio bermet, a za vrijeme Fašnika pojeo krafnu. U istraživanju mogli su otići i korak dalje te probati delicije samoborskih ugostitelja, koji su u svoje recepte ugradili i bogatstvo ovdašnje flore i faune, osobito ljekovitog bilja, gljiva, divljači i riba.

  Dodatno su ponudu obogatila i obiteljska seoska gospodarstva te samoborski vinari pa i oni izbirljivi u Samoboru sigurno mogu pronaći nešto za sebe.

  Bogatstvo i raznolikost, a posebno tradicionalna kuhinja, dostatna su pozivnica za dolazak u Samobor i uživanje u njegovoj gastronomiji.

  Jeste li znali da je Ministarstvo kulture 2007. proglasilo pripremu Rudarske greblice nematerijalnim kulturnim dobrom. Priprema ovoga “tenkog kolača” veže se uz povijest rudarstva u Rudama. Prvo je to bio uobičajeni obrok za rudare, a s vremenom prerastao u slani kolač nazvan po tradicijskom drvenom alatu greblici. To je samo dio prebogatog naslijeđa ovog dijela Hrvatske, a uživanje u tradicijskim jelima i danas je uobičajeno u gotovo svim samoborskim ugostiteljskim objektima.

  Istražite stoga čim prije, samoborske restorane, domaćinstva i ugostiteljske objekte, a ako niste gladni, već dovoljan doživljaj  biti će i fina kava i ukusna kremšnita na glavnom samoborskom trgu ovog proljeća.
  Donosimo popis samoborskih restorana a ako ste ljubitelji tradicije, inspirirajte se listom tradicionalnih jela. Za  gastro nostalgičare, tu je i samoborska kuharica  koju možete prelistati na ovom linku.

  Dobro došli u prelijepi Samobor!

  fotografije preuzete: Turistička zajednica grada Samobora
  Izvor: Turistička zajednica Samobor

  PRATITE NAS

  1,338InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Šarmantna zimska priča – čarolija iz Kutine osvaja na prvi pogled

  Istražili smo koji grad nudi potpuni dojam nježne zimske priče, bez pretjeranog blještavila i pompe, no opet dovoljno uzbudljivo i sadržajno u duhu zimskog...