Veličanstveni okusi jeseni u Požegi

Piše: Silvija Podoljak
Jesen u Slavoniji je, nekako posebna, puna boja, mirisa i okusa. Zlatna dolina nikoga ne ostavlja ravnodušnim, posebice u jesen kada sve obiluje jesenjim plodovima koji su se pomno uzgajali čitave godine. To je vrijeme kada sve obiluje i raznim jesenskim događajima koji njeguju tradiciju i običaje ovog prekrasnog kraja.

Najljepše je godišnje doba za posjet Slavoniji i Zlatnoj dolini jer upravo ovdje nema ništa ljepšeg od šetnje u jesensko popodne, kada lišće šušti pod nogama, a miris pečenih kestena mami iza svakog ugla. Priroda nas tako u jesen obraduje raznim bojama, pa dok uživamo u njezinom dolasku uživamo i u raznim plodovima koje nam donosi.

Turistička zajednica Grada Požege, baš na Martinje, okuplja različite domaće proizvođače finih proizvoda na jednom mjestu i uz tradicionalno Martinje i Vinskog kardinala Vladu Bauera, jedinog vinskog kardinala u Hrvata, nudi svojim posjetiteljima vrhunske domaće proizvode i slastice od buče, meda, kestena, voća i povrća na jednom mjestu pod nazivom Okusi jeseni u Požegi.

Da bi se izvrsno proveli svi gosti koji posjećuju grad svakako smo pripremili i besplatan razgled grada uz stručno vodstvo koji će vas provesti kroz cijelu gradsku jezgru i središnji barokni trg, stare crkve i spomenike visoke kulturne vrijednosti koji nas podsjećaju na proteklu burnu i događajima bogatu povijest grada i okolice.

Ovog puta posjećujemo i Gradski muzej Požega koji će u prijepodnevnim satima predstaviti nekoliko jela iz „Muzeja u loncu“ kroz zanimljivi i jedinstven cooking show.

Dana 11. studenog od 11:00 sati u šetalište vas pozivamo na ovu veliku jednodnevnu gastronomsku manifestaciju, koja slavi plodove jeseni, a u sklopu koje posjetitelji mogu uživati u zamamnim mirisima i okusima najljepšeg godišnjeg doba u Zlatnoj dolini.

Dolaze nam izlagači iz cijele Slavonije i nude našim posjetiteljima razne domaće proizvode od čajeva, ulja, pekmeza, džemova, sokova, slastica, vina i meda pa sve do rukotvorina, zlatoveza, igračaka, ukrasa, aranžmana i slavonskih odjevnih predmeta.

Ne diraj me diko 1 (Medium)

Pozivamo Vas na vruće pečene kestene i slastice od kestena, slastice od meda, jabuke i bundeve, vrhunska vina i brojne druge proizvode vrijednih domaćih proizvođača hrane. Volimo naglasiti da  ovaj bogati slavonski kraj obiluje i ljekovitim biljem i čajevima te jedinom uljarom u Slavoniji, koja proizvodi sjajno bučino ulje.


Niz je to proizvoda koje dolaze kušati naši posjetitelji i opskrbiti za zimu svoje smočnice domaćim pekmezom, džemom, medom, čajevima i drugim zdravim autohtonim proizvodima.
Uz vrhunsku kapljicu koja prati Martinje posjetitelje čeka i bogat zabavni program.

A naši posjetitelji već dobro znaju da će se ovdje izvrsno provesti bez obzira koje su njihove preferencije. Dođete li biciklima Požeška gora vas čeka u prekrasnim bojama i konturama jer ovdje vas čekaju odlične biciklističke rute.

Jedno je sigurno ovdje vas očekuje široka slavonska duša i izvrsno gostoprimstvo domaćina koje nećete brzo zaboraviti. 

Kolač od višanja 1 (Medium)

 

Velika gastronomska manifestacija Okusi jeseni u Požegi sjajno se nadopunjuju s Danima okusa Zlatne Slavonije koju provodi i Turistička zajednica Požeško slavonske županije koja obuhvaća čak sedam izvrsnih restorana, a u gradu Požegi to su Zlatni lug, Vila Stanišić, Restoran Grgin dol te Krčma Stari Fenjeri.

Dođite i uživajte u okusima Zlatne Slavonije! 

Izvor: www.pozega-tz.hr

Fotografije preuzete: TZG Požega, arhiv domaćinstva Stari Fenjeri, Muzej u loncu, arhiv TZ Požeško – slavonske