Kamo na izlet? Veličanstvene kontinentalne destinacije zovu na odmor

Otkrivanje domaćih izletišta uz moderne tehnologije,  nikad nije bilo lakše. Uz sve prednosti, kao što su navigacijske karte, GPS-ovi, lako dostupne karte gradova i nezaobilaznu internetsku pretragu, lako je pronaći omiljeno izletište. Za svaki slučaj savjetujemo i posjetu turističkim uredima ili informacijskim turističkim centrima gdje će vas opskrbiti s pravodobnim i točnim informacijama tipa gdje se može najbolje jesti ili povoljno prespavati.

Samobor i Žumberak


foto: TZG Samobor

Ljupka i skladna arhitektura, čist zrak, odlični kafići i restorani i tematske šetnje gradom su samo dio ponude ovog gradića kojeg Zagrepčani iznimno vole posjećivati vikendom. Grad  je to skladne arhitekture i očuvanog okoliša i jedne posebne romantike starih vremena. Slavne kremšnite, i domaća hrana koja je okosnica restoranske samoborske ponude, samo su dio aduta ovog bisera Zagrebačke županije.


foto: arhiv uredništva

Za one željne posebnog iskustva čiste prirode, preoručamo posjet TZ Samoboru gdje ćete dobiti sve informacije o posebnom dragulju Zagrebačke županije – Žumberku i Samoborskom gorju te posjetite neke od brojnih planinarskih domova.
Savršeno mjesto za svaki izlet, od prirode, do planinarskih ruta, šetnica, planinarskih domova, gastronomije.

Gospić – Lika

Dosta je nabrojati slijedeće pojmove: Lika, Velebit, jezero Kruščica.. cijelo područje Gospića i okolice predstavlja savršenu izletničku priču. I još savršeniju prirodu.

Možete se po dolasku u Gospić, raspitati o absailingu, trekkingu, paintballu, jeep safariju, jahanju, seoskoj olimpijadi, streličarstvu, vožnji kočijama, pješačenju, pustolovnim putovanjima Velebitom. Možete doživjeti avanturu pustolovnog parka, kanu safari, plovidbu čamcima kanjonom Like i jezerom Kruščica, speleo pustolovinu.
Lov, ribolov, planiranje, biciklizam- ljubitelji aktivnog odmora naći će od svega ponešto.

fotografije Gospića: Karlo Rosandić

Hrvatsko Zagorje – destinacija koja briše brige
Jeste kad proveli noć u izvornoj zagorskoj hiži i probudili se ujutro s pogledom na zagorske brijege?

Ako već niste, vrijeme je da se čim prije spakirate,  jer je najam autentičkih zagorskih kućica  još uvijek povoljan a gostoljubivi domaćini u nekim slučajevima će vas nagraditi i sa domaćim vinom.

foto: privatan album uredništva, Vuglec Breg

Dvorci, muzeji i sakralna arhitektura su također dio kvalitetne ponude. Preporučamo posjet dvorcima i posjete seoskim domaćinstvima gdje vas očekuju vrhunski autohtoni specijaliteti kao domaća kokoš, patka, janjetina, kozlić, zagorska purica, juhe, štrukli i štrudle. Pjesma će krenuti sama.

2-Branka-Mašić2-1024x516-1024x516-1024x516foto: Branka Mašić

Sisak i Sisačko – moslavačka županija

Ovaj kraj vam također stoji na raspolaganju za bogat izletnički program, prepun doživljaja. Blizina Metropole svakako je dodatan bonus.

IMG_0173
foto: TZG SISAK

Razlozi? Lonjsko polje i trsno gorje, vinska cesta Moslavine, Čigoč selo roda, Petrinja i njena bajkovita okolica, fenomenalne biciklističke rute, pogodne kako za sportaše, tako i za rekreativce i obitelji.

Sve nadohvat ruke uz neizostavnu gastro ponudu seoskih domaćinstava.

Bjelovar – Bilogora – blago izletničke ponude


foto: Vila Bilogore

Posjetite li Bjelovarsko – bilogorsku županiju, dočekat će vas raskošna ponuda seoskih izletišta, domaćinstava zaokružena smaragdnom ogrlicom bajkovite prirode. I bogate tradicijske gastronomske ponude. I opcije jahanja, promatranja ptica, bicikliranja te istraživanja kulturno povijesnih zanimljivosti.

Baranja – istočni biser kontinentalne Hrvatske.

Baranja je specifično tradicijsko i gastronomsko blago na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske.


foto: Didin Konak

Možete nakon obilnog ručka u nekom od seoskih objekata, posjetiti i svjedočanstva povijesnog naslijeđa, ili se prepustiti uzbudljivoj adrenalinskoj zabavi kroz kreativno osmišljene team building programe, ili uživati u Adrenalinskom parku,


foto: Zlatna greda

ili posjetiti Kopački rit


foto: privatan album

Montis Aurea  – dom luksuznog smještaja

Ako volite uz dobar odmor i stanovitu dozu luksuza, a što je sasvim u redu, Slavonija će i to ponuditi. Točnije Požeško -slavonska županija i njene Vile Montis Aurea.

Ove vile zajedno raspolažu kapacitetom za 24 osobe, a svojom vrhunskom opremljenošću maksimalno očaravaju posjetitelje koji traže odmor u prirodi, ali uz potrebnu dozu komfora i luksuza. U ljetnim mjesecima uživat ćete između ostalog uz otvorene bazene i prekrasan pogled na beskrajnu ljepotu požeških obronaka, s pogledom na Papuk.  Sve 4 vile imaju finsku saunu, jacuzzi, i  vanjski bazen.

Nadamo se da smo vam dali barem početni impuls odakle krenuti i kamo stići, tragom  ukusnih, i atraktivnih prirodnih koordinata.
Za dobre izlete treba samo malo dobre volje i avanturističkog duha, a brojne predstavljene lokacije potrudit će se upriličiti vam kratak break od svakodnevnice, iskustvom kojeg ćete dugo pamtiti. Od planina do jezera, parkova prirode,  od biciklističkih ruta, do starog dobrog  pješačenja, ili bezvremenskog planinarenja,  od uživanja u gastro okrijepi, do zasluženog wellnessa – izbora ima napretek.
Neka vas prati izletnički odvažan duh i dobra zabava u otkrivanju kontinentalnih izletničkih destinacija Lijepe Naše!

Što nam nudi Požeško – slavonska županija? Istražimo oaze za odmor

foto: Vile Montis Aurea

Naslovna fotografija: Karlo Rosandić , detalj Mlinice na potoku Ribnjak obitelji Banić, Zagreb,