Posjetite varaždinske restorane od 18.-28.studenog

Od 18. do 28. studenoga počinje jedinstveni festival „Dani okusa varaždinskoga kraja“
Za prste polizati – varaždinski meniji po od tri slijeda po 95 kn

Od 18. do 28. studenoga u 14 restorana diljem Varaždinske županije održat će se „Dani okusa varaždinskoga kraja“, jedinstveni festival autohtone i tradicijske gastronomije. Održava se u sklopu nacionalne manifestacije „Dani okusa hrvatske tradicije“, u koju je uključeno ukupno 11 hrvatskih županija, među kojima je i Turistička zajednica Varaždinske županije, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u restoranu Garestin u Varaždinu.

Restorani iz Varaždinske županije gostima će tijekom deset dana nuditi menije od tri slijeda po cijenama od 95 kn do 195 kuna.

– Iznimno smo ponosni na našu gastronomiju koja je prepoznata i izvan granica Varaždinske županije, a koja doprinosi i sjajnim turističkim rezultatima. U prvih devet mjeseci ove godine ostvaren je rekordni broj noćenja, 11,5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Današnjem turistu važno je ponuditi sadržajni boravak, a okusi su jedan od važnih segmenata cjelokupne ponude. Drago mi je što se u „Dane okusa varaždinskoga kraja“ uključilo 14 restorana koji nude tradicionalna jela u modernoj verziji. Zahvaljujući ovoj manifestaciji, kreativnim kuharima, ali i vrijednim OPG-ovima, čuvamo naše autohtone proizvode i tradiciju našega kraja od zaborava. Pozivamo građane da se odazovu na ovu gastronomsku manifestaciju i vjerujem da će uživati u okusima jela koja će pripremiti naši vrijedni kuhari – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Manifestacija je dio nacionalnog projekta „Dani okusa hrvatske tradicije“ koji je jučer predstavljen u Zagrebu, napomenuo je Borislav Šimenc iz tvrtke Vall 042, koja je izvršni organizator manifestacije.

– Ponosni smo što se ovaj projekt počeo razvijati upravo u Varaždinu, a uz ugostiteljske objekte i našu tvrtku, uključuje 11 turističkih zajednica koje su potpisale sporazum od projektnoj suradnji. Mogu najaviti da krećemo korak dalje, jer radimo na tome da nacionalni „Dani okusa“ postanu veliki hrvatski enogastronomski festival koji će pod svojom kapom imati regionalne festivale. Osim ponude tradicijske hrane u ugostiteljskim objektima, sljedeće godine ćemo tijekom tih deset dana u svakoj županiji imati nekoliko različitih događanja – najavio je Borislav Šimenc.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ pozvao je građane da rezerviraju svoje mjesto u jednom od restorana od 18. do 28. studenoga.

– Nema ljepšega nego kad vas miris ili okus vrati u djetinjstvo, kad se sjetite kako je neko jelo znala pripremati vaša baka ili majka. U sljedećih deset dana u našim restoranima moći ćete kušati upravo tradicijska jela i to na posebno osmišljenim jelovnicima, pri čemu treba istaknuti da tradicijska jela naši restorani nude tijekom cijele godine. Upravo kroz ovaj projekt želimo pokazati da hrvatska gastronomija ima snagu biti motiv dolaska u destinaciju – rekao je Goran Mališ.

U manifestaciji sudjeluju restorani nositelji standarda „Okusi varaždinskoga kraja“: restoran Arabela, restoran August, restoran Bedem, restoran Bernarda, restoran Garestin, restoran seosko domaćinstvo Grešna pilnica, hotel Minerva, restoran Palatin, restoran i zalogajnica Šanjek, hotel Trakošćan, hotel Varaždin, restoran Verglec, restoran Vila Toplissa i restoran Zlatne gorice.