KAKVA TRPEZA – MAMMA MIA!

OTKRIJ, OSJETI, DOŽIVI OKUSE BJELOVARSKO-BILOGORSKOG KRAJA

Potražite gastro zadovoljstvo i uživajte u najfinijim okusima&aromama, u odabranim objektima nosiocima standarda Okusi Hrvatske tradicije – Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja!

Juha od buće

Lokalna gastronomija sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, sve se izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Uz to uživanje u hrani danas je sve značajniji motiv za putovanje, ali i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta destinacijom. Ako je hrana pripremljena uz puno ljubavi, servirana na domaćem stolu, uz autohotone namirnice, tada njen okus postaje razlog više za otisnuti se na putovanje.

Bilogorska štrudla s jabukama


Područje Bjelovarsko-bilogorske županije kao da podsjeća na veliku ekološku prostirku onako usput išaranu čistim sačuvanim prostorom po kojem se lagano naslanjajući na blage obronke Bilogore, Papuka i Moslavačke gore nižu pitoma polja, oranice, šume, vinogradi i voćnjaci, rječice, jezera i ribnjaci, i onda, onako brojnim cesticama u čipku prirode isprepletena pitoreskna mjesta.

Bilogorska pita

Bogatstvo krajolika, plodovi prirode, meso, žitarice i povrće temeljne su odrednice koje su oblikovale ovdašnju kuhinju. Domišljatost upotrebe namirnica koje su jelima davale profinjenost i osobnost okusa odišu svježinom i bistrinom čiste prirode iz koje im dolaze i glavni sastojci. Jela svojim očaravajućim mirisima mame k stolu bilo da se na njemu nalaze kukuruzni žganci s kiselim mlijekom, svinjsko meso kuhano sa zeljem ili repom, pečena prasetina s grah i krumpir salatom, svinjski gulaš s povrćem, jednostavna kukuruzna zlevanka s pekmezom od šljiva, ili pak blagdanski bilogorski kovrtanj. Sljubimo li taj doživljaj s uživanjem u bogatoj paleti vina bilogorske i daruvarske vinske ceste, zadovoljstvo postaje transcedentalno!

Buncek sa zeljem i palentom

Nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije – Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja
Nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije održavaju se od 18. – 28. 11. 2022. godine u više od 100 restorana diljem Lijepe Naše. Zavirite u bogatu paletu hrvatskog gastronomskog blaga i već od 95,00kn/12,61e uživajte u slijedu od tri tradicijska jela čija se priprema, u objektima nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije, s ljubavlju njeguje i danas. Jela su to čiji  mirisi i okusi osvajaju  dušu i tijelo, a blagovanje pretvaraju u istinski doživljaj i užitak. 

Čazmanski odrezak u umaku


Zajednička je to manifestacija nosioca standarda i sustava Turističkih zajednica županija koja se, organizira  na nacionalnoj razini. Projekt Okusi Hrvatske tradicije bavi se unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, umrežavanjem nosioca standarda Okusi tradicije, te sustavnim razvojem novih lokalnih turističkih proizvoda i događanja u području eno-gastronomije i kulture blagovanja u cjelini. Manifestacija će ljubiteljima gastronomije omogućiti da u ugostiteljskim objektima nosiocima brenda Okusi hrvatske tradicije po promotivnoj cijeni od 95kn/12,61e – 155kn/20,57e uživaju u odabranom slijedu od tri tradicijska jela.

Fileki


Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dvanaest je ugostiteljskih objekata koji su nosioci standarda Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja koji sudjeluju u nacionalnim Danima Okusa hrvatske tradicije i u kojima za vrijeme trajanja manifestacije možete kušati u slijedu tri tradicijska jela po promotivnim cijenama.

Gulaš s domaćim rezancima


Potražite to zadovoljstvo i uvjerite se u njega u odabranim objektima nosiocima standarda Okusi Hrvatske tradicije – Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja.
Dobro došli i dobar Vam tek. Živjeli!

fotografije: Delimir Hrestak, arhiv TZBBŽ

više informacija: www.tzbbz.hr